Πώς να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα: η σημασία του προγράμματος!

ΠαιδίΕκπαίδευσηΠώς να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα: η σημασία του προγράμματος!

Μόνιμο θέμα συζήτησης λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία για τους γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε Α’ Δημοτικού είναι η επιχείρηση… διάβασμα που ανοίγεται μπροστά τους και η αγωνία για το αν θα καταφέρουν τα παιδιά τους να ανταποκριθούν στον καινούριο τους ρόλο ως μαθητές.

Αλλά και οι γονείς με μαθητές στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού προβληματίζονται αν θα μπορέσουν να μπουν ξανά τα παιδιά τους σε πρόγραμμα και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι ώστε να είναι πιο αποδοτικό το διάβασμά τους.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το διάβασμα αποτελεί βασική υποχρέωση του ίδιου του μαθητή και πως ο ρόλος μας αρχικά είναι να του καλλιεργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τα κίνητρα ώστε να την αναλάβει. Κυρίως, να νιώσει τη χαρά της ανακάλυψης μέσα από τη μελέτη, την ικανοποίηση της κατάκτησης καινούριων στόχων και την απόλαυση της μάθησης!

Είναι πολύ βασικό να μυήσουμε από τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς το παιδί μας σε ένα πρόγραμμα που θα οργανώσουμε μαζί του, λαμβάνοντας υπόψη και τους δικούς του ρυθμούς. Αν επιτύχουμε να γίνει αυτό το πρόγραμμα σεβαστό από το παιδί και να το ακολουθεί καθημερινά, τότε θα έχουμε συμβάλλει ώστε η “επιχείρηση διάβασμα” να έχει στεφθεί ήδη με επιτυχία!

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα; Καλλιεργώντας του την ανάγκη για πρόγραμμα!

Ας δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό το πρόγραμμα για να τεθούν τα θεμέλια μιας σωστής και αποδοτικής μελέτης αλλά και για την ενίσχυση της αυτονομίας του μαθητή.

1. Το πρόγραμμα περιορίζει στο ελάχιστο τους “πολέμους” εξουσίας  και τη σύγκρουση… δυνάμεων ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά δεν νιώθουν ότι κάποιος θέλει να τους ασκεί συνεχώς έλεγχο ή να κάνει το αφεντικό αφού γνωρίζουν “πως κάτι πρέπει να γίνει μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας”. Δεν είναι δηλαδή ο μπαμπάς ή η μαμά που το επιβάλλει αλλά οι συνθήκες, και καλύτερα, η συμφωνία που έχει προηγηθεί από όλους και εξυπηρετεί εξίσου όλα τα μέλη της οικογένειας.

2. Ένας πρακτικός τρόπος για να διαμορφώσουμε καθημερινές συνήθειες είναι να χρησιμοποιούμε τη λογική του “όταν/τότε” ή του “πρώτα/και μετά”. Για παράδειγμα: “όταν ολοκληρώσεις τη μελέτη σου, τότε μπορείς να παίξεις με τα λέγκο όση ώρα θέλεις” ή “πρώτα θα τελειώσεις με την τακτοποίηση των βιβλίων και των εργασιών σου στην τσάντα και μετά μπορείς να δεις τηλεόραση”. Ο τρόπος αυτός δεν αποκλείει αλλά βάζει τα πράγματα σε μια λογική διαδοχή που στόχος είναι σταδιακά να λειτουργεί αυτόματα στο παιδί σαν μια εσωτερικευμένη διαδικασία. Ακόμα και σαν προσωπική του ανάγκη.

3. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τι έπεται, αυτό τα βοηθάει να έχουν μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης και τα ωθεί να είναι λιγότερο αντιδραστικά, πιο συνεργατικά και πιο ανεξάρτητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν θα χρειαστεί κάποιες φορές να υπενθυμίσουν κάποια στάδια του προγράμματος ή να προειδοποιήσουν για την επόμενη δραστηριότητα δίνοντας για παράδειγμα κάποια μικρή προθεσμία. Όλα αυτά όμως εντάσσονται πάνω στην κοινή συμφωνία μικρών και μεγάλων, με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν και τα ίδια την ανάγκη να τα τηρήσουν.

4. Η καθημερινή τήρηση ενός προγράμματος ενισχύει την αυτοπεποίθηση στα παιδιά καθώς τα ίδια νιώθουν υπεύθυνα για τις δραστηριότητές τους. Τα παιδιά εισπράττουν ότι οι γονείς τους τα αντιμετωπίζουν σαν υπεύθυνες προσωπικότητες ικανές να ολοκληρώσουν μια ανειλημμένη υποχρέωση στον χρόνο που έχουν ορίσει κι αυτό συμβάλει στο χτίσιμο μιας θετικής αυτοεικόνας και στην τελική αυτονόμησή τους. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να πάνε στο σχολείο με μια άσκηση λιγότερη ή ένα βιβλίο λιγότερο. Το μάθημα που θα πάρουν από την αθέτηση μιας υποχρέωσης τους απέναντι στην τάξη θα είναι πιο πολύτιμο από το να βάλετε εσείς το βιβλίο στην τσάντα ή να κάνετε την άσκηση στη θέση τους.

5. Τα παιδιά μαθαίνουν τις εναλλαγές και πως οι ξέγνοιαστες στιγμές διαδέχονται τις υποχρεώσεις. Έτσι έχουν κάτι ευχάριστο να περιμένουν. Αν γνωρίζουν για παράδειγμα πως πρέπει να κάνουν το διάβασμά τους το μεσημέρι και πως μετά έχουν το απόγευμα για παιχνίδι ή κάποια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα, επενδύουν στη μελέτη με μεγαλύτερη πειθαρχία και διαμαρτύρονται λιγότερο. Όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα όμως και τα παιδιά ξέρουν ότι θα διαβάσουν κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα έχουν συνεχώς άγχος γιατί μέσα τους αισθάνονται ότι βρίσκονται συνεχώς σε εκκρεμότητα. Αποτέλεσμα; Ένας μαραθώνιος χάους που προκαλεί εκνευρισμό στα παιδιά ακόμα και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ενώ την ώρα του διαβάσματος αδυνατούν να συγκεντρωθούν.

6. Το πρόγραμμα βοηθάει να υπάρχει στην οικογένεια συνοχή και να μην γεννιούνται συνεχώς παράλογες απαιτήσεις στα μέλη της. Όταν όλα είναι μια μάχη για το ποιος θα επικρατήσει και ποιος θα πει την τελευταία κουβέντα, οι γονείς συνεχώς διαπραγματεύονται, αναπροσαρμόζουν τους κανόνες και αλλάζουν τις προσδοκίες που έχουν από τα παιδιά. Τα παιδιά έτσι αποπροσανατολίζονται και η καθημερινότητά τους στερείται πυξίδας.

7. Το διάβασμα είναι και θέμα ψυχολογίας. Για να νιώθει ένα παιδί συναισθηματικά και ψυχικά διαθέσιμο να αφιερώσει τον χρόνο του στη μελέτη, πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια κι εμπιστοσύνη. Κι αυτές τις δύο αξίες τις γεννά μια καθημερινή ρουτίνα στην οικογένεια που θα περιλαμβάνει και τη μελέτη του σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Στη Nannuka θα βρείτε παιδαγωγούς με αξιολογήσεις, ειδικούς παιδαγωγούς και βοηθούς μελέτης με συστάσεις για να δώσουν στους μαθητές τις σωστές βάσεις μελέτης πάνω στις οποίες τα παιδιά θα χτίσουν την αυτονομία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...
spot_img

Newsletter

Σημεία στίξης – Οδηγός για τη χρήση και τη σημασία τους

Τι είναι τα σημεία στίξης; Τα σημεία στίξης είναι σύμβολα που βάζουμε ανάμεσα στις λέξεις και μας διευκολύνουν στην ανάγνωση. Επιτρέπουν να διαβάζουμε ένα κείμενο με σωστό...

ΔΕΠΥ ΚΑΙ ΜΔ: Δημιουργικές ιδέες για αποτελεσματικότερο διάβασμα

Το σχολικό καθημερινό διάβασμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία που συνήθως απωθεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν δεν έχουν μάθει από μικρή ηλικία...

Ζωγραφίζοντας μαθαίνουμε τη σχολική Ιστορία-Tips για γονείς

Αγαπητοί γονείς, Πολλοί απ’ εσάς αναρωτιέστε πώς θα μάθει το παιδί σας τη σχολική Ιστορία εύκολα χωρίς μουσκεμένες φατσούλες «γεμάτες όλο δεν μπορώ» ή «δεν...

Συνέντευξη με έναν δάσκαλο: Βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η εύρεση ενός δασκάλου ιδιαιτέρων, που θα συνεργάζεται καλά με το παιδί σας, αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο της δημιουργίας μιας εξαιρετικής μαθησιακής εμπειρίας για...

Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε το παιδί τους πρέπει να μάθει να γράφει το όνομά του. Πρόκειται για ένα κοινό θέμα, που απασχολεί λίγο πολύ...

Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα;

Τα περισσότερα παιδιά, από μωρά ως και νήπια, χαίρονται να ακούν ιστορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς η ανάγνωση βιβλίων είναι σημαντική για την ολόπλευρη...

Μελέτη δημοτικού | Οδηγός για γονείς

Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού στη μελέτη δημοτικού; Πολύ συχνά οι γονείς κάνουμε το λάθος να υπερ-εμπλεκόμαστε στην προσπάθεια του παιδιού, και να αγχωνόμαστε...

Συμβουλές σχολικής μελέτης για τις γιορτές (Συνέντευξη)

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς αποτελεί το διάβασα τις μέρες των γιορτών. Σε συνεργασία με την Ελένη Κωνσταντέλου, ειδική παιδαγωγό και φιλόλογο, σας...

Ορθογραφία – Πώς θα γίνει πιο διασκεδαστική;

Η ορθογραφία είναι μια ρουτίνα στην καθημερινότητα των παιδιών, που πολλές φορές τα δυσκολεύει, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρωταγωνιστεί σε όλες τις τάξεις...

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η μελέτη των μαθητών στο σπίτι αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τη μόρφωση τους και αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι γονείς. Πρώτα – πρώτα, αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ οικογένειας και σχολείου, αφού παρέχει την ευκαιρία στους γονείς και κηδεμόνες να επικοινωνούν με τα παιδιά του και να μαθαίνουν μέσω αυτών τι γίνεται στο σχολείο. Ο σκοπός της μελέτης στο σπίτι περιλαμβάνει την εμπέδωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στην τάξη, τη χρήση διαφόρων πηγών για την αναζήτηση και εύρεση πληροφοριών, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη σωστή διαχείριση του χρόνου των παιδιών και την ταυτόχρονη ανάπτυξη από αυτά ενός αισθήματος ανεξαρτησίας και ευθύνης. Η κατανόηση του παραπάνω σκοπού από τους γονείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή μελέτη των παιδιών, αποφεύγοντας τακτικές όπως τον εξαναγκασμό των παιδιών να μελετήσουν, το να κάνουν οι γονείς τις εργασίες των παιδιών αντί γι αυτά, κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων από τους γονείς στα παιδιά, όπως π.χ. η επιβράβευση με ενθαρρυντικά λόγια, μια έξοδος για σινεμά ή παγωτό, τα οποία θα σχετίζονται με συγκεκριμένους στόχους για τα παιδιά, μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της μελέτης στο σπίτι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.