Back to school: Χρήσιμες συμβουλές για επιστροφή στα σχολεία

ΕφηβείαΕκπαίδευσηBack to school: Χρήσιμες συμβουλές για επιστροφή στα σχολεία

Καθώς βλέπουμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν στα σχολεία, ας τους στείλουμε τις καλύτερες μας ευχές. Ας τους δείξουμε τη χαρά της μάθησης, την αξία της προσπάθειας και τη σημασία της εξέλιξης. Και πάνω από όλα, ας τους δείξουμε την αγάπη μας και την υποστήριξή μας που είναι πάντα εκεί για να τους καθοδηγήσει.

Ανοίγουμε αυτό το νέο κεφάλαιο με χαρά, αισιοδοξία και ανυπομονησία. Ας φροντίσουμε να δημιουργήσουμε μνήμες που θα μας συντροφεύουν για πάντα και να κάνουμε αυτή τη σχολική χρονιά μια αξέχαστη περιπέτεια μάθησης και ανάπτυξης.

Από την προετοιμασία των παιδιών και τη διαχείριση του χρόνου μέχρι την ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια τους, υπάρχουν πολλά θέματα που απασχολούν εμάς τους γονείς κατά την επιστροφή στα σχολεία. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:

Η προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στα σχολεία

Όταν ξεκινάει η προετοιμασία της επιστροφής ξεκινάει και το άγχος. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά σχολικών ειδών, την οργάνωση του προγράμματός τους και τη δημιουργία μιας θετικής στάσης απέναντι στο σχολείο. Η προετοιμασία των παιδιών πριν την επιστροφή τους στο σχολείο είναι σημαντική, για να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να τα βοηθήσουμε:

Θέτουμε προσδοκίες: Μιλάμε με τα παιδιά μας και θέτουμε το πλαίσιο. Θέτουμε την ώρα του ξυπνήματος, τις υποχρεώσεις τους και το πλαίσιο διαβάσματος. Αυτό θα μειώσει το άγχος τους.

Διατηρούμε μια σταθερή ρουτίνα: Πριν την επιστροφή στο σχολείο, διατηρούμε μια σταθερή ρουτίνα στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει τον ύπνο, τις γευστικές συνήθειες και τον χρόνο για μάθηση.

Πάμε στο σχολείο: Αν είναι εφικτό, πάμε στο σχολείο πριν από την πρώτη μέρα τους εκεί. Έτσι μειώνουμε το άγχος της πρώτης ημέρας.

Ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία: Δείχνουμε στα παιδιά σας πώς να αντιμετωπίζουν καθημερινές υποχρεωτικές εργασίες, όπως το να προετοιμάζουν τις τσάντες τους, να επιλέγουν τα ρούχα τους και να οργανώνουν τα μαθήματά τους.

Σχολικά ψώνια: Κάνουμε τα ψώνια για τα σχολικά είδη μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι θα επιλέξουν τα αγαπημένα τους σχολικά είδη και θα νιώσουν πιο ενεργά, συμμετέχοντας στη διαδικασία.

Δημιουργία προγράμματος: Βοηθάμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα με το χρόνο για τη μελέτη, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο. Έτσι θα διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους.

Θετική ατμόσφαιρα: Δημιουργούμε μια θετική ατμόσφαιρα, γύρω από την επιστροφή στο σχολείο. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μην φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια αν την χρειάζονται.

Η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια

Μια άλλη σημαντική σκέψη που απασχολεί πολλές μαμάδες είναι η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών τους κατά την επιστροφή στα σχολεία. Με την εξάπλωση του COVID-19, η ανησυχία αυτή έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Συνιστάται να παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν τα σχολεία για την προστασία των μαθητών, όπως η χρήση μασκών, η απόσταση και η υγιεινή. Επιπλέον, συνιστάται να παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό και τον τρόπο προστασίας των παιδιών σας.

Η διαχείριση του χρόνου και των υποχρεώσεων

Μια άλλη σκέψη που απασχολεί πολλές μαμάδες είναι πώς να διαχειριστούν τον χρόνο τους και τις υποχρεώσεις τους κατά την επιστροφή στα σχολεία. Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις, όπως τα μαθήματα, οι εξωσχολικές δραστηριότητες και οι οικιακές εργασίες. Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρόνου των παιδιών σας, με έμφαση στο σχολικό χρόνο και τις σχολικές υποχρεώσεις τους.

Δημιουργούμε ένα πρόγραμμα: Τα βοηθούμε να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για το χρόνο τους. Αυτό περιλαμβάνει τις σχολικές ώρες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη μελέτη, και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Καθορίζουμε προθεσμίες: Μιλάμε για τη σημασία του να ορίζουν προθεσμίες, για την ολοκλήρωση των εργασιών και των μαθημάτων τους. Αυτός είναι ένας τρόπος, να μειωθεί και το σχολικό άγχος.

Βάζουμε προτεραιότητες: Ενισχύουμε την έννοια της διαχείρισης προτεραιοτήτων. Τα βοηθάμε να αναγνωρίζουν ποιες εργασίες απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και πρέπει να ολοκληρωθούν με προτεραιότητα.

Χρονοδιάγραμμα: Ενθαρρύνουμε τη χρήση χρονοδιαγραμμάτων ή ημερήσιων ατζεντών για να καταγράψουν τις υποχρεώσεις, τις προθεσμίες, και τα ραντεβού τους.

Διαλείμματα: Τονίζουμε τη σημασία των τακτικών διαλειμμάτων για την ξεκούραση και την ανάκτηση της ενέργειάς τους.

Back to School: Τι σημαίνει για τη ψυχολογία μας

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να αποτελέσει ψυχολογική πρόκληση για τους μαθητές, ειδικά μετά από περίοδο διακοπών των Χριστουγέννων ή μια παρατεταμένη περίοδο απουσίας από το σχολείο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για μια ομαλή ψυχολογική επιστροφή:

Διατηρούμε θετική στάση: Συζητάμε με τα παιδιά μας για τα θετικά στοιχεία του σχολείου, όπως οι φίλοι, οι δάσκαλοι και οι ευκαιρίες για να μάθουν νέα πράγματα και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Η επιστροφή είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη.

Διατήρηση ρουτίνας: Πριν από την επιστροφή στο σχολείο, διατηρούμε τις ρουτίνες τους, όπως τον ύπνο, τις γευστικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο άνετα και προετοιμασμένα.

Συζήτηση ανησυχιών: Μιλάμε για τις ανησυχίες τους σχετικά με το σχολείο. Τα ακούμε και τους δίνουμε την αίσθηση ότι τα καταλαβαίνουμε.

Ενθαρρύνουμε την αυτοπεποίθηση: Επισημαίνουμε τα δυνατά σημεία και τις ικανότητες τους.

Επισκέψεις στο σχολείο: Εάν είναι δυνατόν, κάνουμε επισκέψεις στο σχολείο πριν από την πρώτη μέρα, για να μάθουν το περιβάλλον και τους δασκάλους τους.

Διατήρηση κοινωνικών σχέσεων: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διατηρούν τις κοινωνικές σχέσεις τους με φίλους και συμμαθητές. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται υποστηρικτικά δικτυωμένοι.

Ενημέρωση: Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τα παιδιά σας για το τι αναμένετε στο σχολείο, όπως την τήρηση προγράμματος μαθημάτων και τις υποχρεώσεις τους.

Συνοψίζοντας, η back to school περίοδος τον Σεπτέμβριο είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές μαμάδες. Με την σωστή υποστήριξη, καθοδήγηση αλλά και με την ηρεμία και τον προγραμματισμό και αυτή η νέα σχολική χρονιά θα κυλήσει ήρεμα και αρμονικά.

Δημιουργώντας Αναμνήσεις που Μένουν

Καθώς βλέπουμε τις πόρτες των σχολείων να ανοίγουν και πάλι, ας το δούμε ως το ξεκίνημα μιας νέας περιπέτειας. Κάθε νέα σχολική χρονιά, ανοίγουμε ένα παλιό βιβλίο με κενές σελίδες έτοιμοι να τις γεμίσουμε με γνώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις. Και εσείς, αγαπητές μαμάδες, έχετε το ρόλο να κάνετε αυτές τις σελίδες πραγματικά μαγικές.

Αυτή είναι η ευκαιρία να στηρίξουμε τα παιδιά μας σε κάθε τους βήμα. Να τους δείξουμε ότι με την αγάπη μας και την υποστήριξή μας ξεπερνάμε κάθε πρόκληση και να επιτύχουν τους στόχους τους. Ενώ η σχολική χρονιά μπορεί να κρύβει μερικές δύσκολες στιγμές, αυτές είναι ευκαιρίες για εξέλιξη.

Επίσης είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι περίεργα και παρατηρητικά. Η εκπαίδευση είναι πολύ περισσότερο από τα μαθήματα και βιβλία. Είναι για να μάθουν πώς να σκέφτονται, πώς να λύνουν προβλήματα, και πώς να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Με αυτό το πνεύμα, τα παιδιά μας καλλιεργούν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες για όλη τους τη ζωή.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης...

Σημεία στίξης – Οδηγός για τη χρήση και τη σημασία τους

Τι είναι τα σημεία στίξης; Τα σημεία στίξης είναι σύμβολα που βάζουμε...

Επαγγελματικός προσανατολισμός & έφηβοι

Στην κοινωνία μας, η εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για...

Διάβασμα το καλοκαίρι; Και όμως γίνεται!

Μία από τις πιο συχνές έννοιες των γονέων παιδιών...
spot_img

Newsletter

Οι καλύτερες σχολικές τσάντες – Για κάθε ηλικία

Η Back to School εποχή επέστρεψε! Η αγαπημένη στιγμή, μικρών και μεγάλων, είναι η αγορά σχολικής τσάντας. Δείτε την λίστα που προτείνει η Nannuka!

ΔΕΠΥ ΚΑΙ ΜΔ: Δημιουργικές ιδέες για αποτελεσματικότερο διάβασμα

Το σχολικό καθημερινό διάβασμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία που συνήθως απωθεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν δεν έχουν μάθει από μικρή ηλικία...

Montessori νηπιαγωγείο-Είναι κατάλληλο για το παιδί μου;

Ας δούμε τι περιλαμβάνει η μοντεσσοριανή εκπαίδευση σε επίπεδο προσχολικής ηλικίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σχολείου Montessori, ώστε να μπορείτε...

Δραστηριότητες & παιχνίδια για μετά το σχολείο

Είτε τα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν είτε να αποβάλουν την περιττή ενέργεια που έχουν συσσωρεύσει, υπάρχει κάτι για όλους σε αυτήν τη λίστα δραστηριοτήτων...

Πρώτη μέρα στο σχολείο-Πώς προετοιμάζω το παιδί;

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για άλλους φαντάζει συναρπαστική, για όλους αγχώδης και γενικά οι απορίες μικρών και μεγάλων για την πρώτη μέρα σε...

Μελέτη δημοτικού | Οδηγός για γονείς

Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού στη μελέτη δημοτικού; Πολύ συχνά οι γονείς κάνουμε το λάθος να υπερ-εμπλεκόμαστε στην προσπάθεια του παιδιού, και να αγχωνόμαστε...

Παράλληλη στήριξη | Οδηγός

Με τον όρο παράλληλη στήριξη εννοείται η συνοδεία μαθητών, με αναπηρίες ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, από άτομα διάφορων ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής,...

Καλή σχολική χρονιά: μάθετε τις σκέψεις μιας μαμάς για την κόρη της!

"-Τι θα θέλατε για το παιδί σας για τη σχολική χρονιά που έρχεται; Ποιες περιμένετε να είναι οι κατακτήσεις της;" Αυτά ήταν τα λόγια της...

Σχολική λίστα: η αγορά των σχολικών ως ευκαιρία σύνδεσης με το παιδί!

Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, από την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων, τα παιδιά έρχονται στο σπίτι με μια σχολική λίστα, που τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.