Μπορεί η διαμόρφωση του παιδικού δωματίου να συμβάλει στη διαδικασία της μάθησης και να γίνει από μόνη της μια ακόμη τεχνική μελέτης; Φυσικά και μπορεί, αρκεί να οργανώσουμε το παιδικό δωμάτιο έξυπνα. Ακολουθούν tips για να συνδυάσουμε αισθητική και λειτουργικότητα και να κάνουμε το διάβασμα… παιχνίδι! Και δεν ξεχνάμε, να αφήνουμε πάντα μέσα στη μέρα χώρο για χαλάρωση και δημιουργική ξεκούραση.
Η σημασία του σωστού σημείου
Πολλά παιδιά συνηθίζουν από μικρά να διαβάζουν στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Ωστόσο, είναι προτιμότερο κάθε μαθητής να μελετά πάντα στο ίδιο σημείο, σε ένα δικό του δωμάτιο, ώστε να εξοικειωθεί με τη σωστή πρακτική συγκέντρωσης από τις πρώτες τάξεις.
Φως… αλλά από πού;
Ο φωτισμός στον χώρο όπου διαβάζει το παιδί είναι πολύ σημαντικός. Η ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε το γραφείο έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής φυσικός φωτισμός από κάποιο παράθυρο. Ένα φωτιστικό γραφείου είναι εξίσου απαραίτητο: εάν το παιδί σας γράφει με το δεξί, τοποθετήστε το φωτιστικό του στα αριστερά, ενώ εάν είναι αριστερόχειρας, θα πρέπει να έχει φωτισμό από δεξιά.
Όλα σε τάξη!
Φροντίστε να διατηρούνται τα πάντα στο γραφείο τακτοποιημένα ώστε ο μικρός σας μαθητής να μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται χωρίς να σηκώνεται από την καρέκλα. Μικρά κουτιά, καλαθάκια και θήκες είναι σύμμαχοί στη σωστή οργάνωση! Μάθετε στο παιδί να βάζει πίσω στη θέση του ό,τι χρησιμοποιεί και φροντίστε ώστε ο χώρος γύρω από το γραφείο να είναι καθαρός.
Πινελιές γεμάτες χρώμα
Οι ειδικοί στη διακόσμηση προτείνουν ουδέτερα χρώματα για τους χώρους μελέτης, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στη συγκέντρωση. Τόνοι σε λευκό και μπεζ βοηθούν τα παιδιά να νιώσουν ήρεμα ενώ είναι το ιδανικό φόντο για να εκθέσετε τα πολύχρωμα καλλιτεχνήματά τους! Οι αποχρώσεις του πράσινου ξεκουράζουν τα μάτια οπότε μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για τον τοίχο πίσω από το γραφείο.
Κάτσε… καλά!
Δώστε την απαραίτητη σημασία στο ύψος του γραφείου και επιλέξτε μια εργονομική καρέκλα για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρεί σωστή στάση σώματος. Να θυμάστε ότι προσαρμόζοντας το δωμάτιο του παιδιού στα μέτρα του, με χαμηλά ράφια και συρτάρια, το βοηθάτε να αυτονομηθεί και να μελετάει χωρίς τη συνεχή βοήθειά σας.
Διακόσμηση με γνωστικά ερεθίσματα
Ένα δωμάτιο όπου η γνώση οπτικοποιείται είναι ένας ιδανικός χώρος μελέτης. Ένας χάρτης, μία υδρόγειος, σχολικές αφίσες και πίνακες με στοιχεία-κλειδιά κάθε μαθήματος (π.χ. προπαίδεια για τα μαθηματικά) αποτελούν πρωτότυπα και… εκπαιδευτικά διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε παιδικό δωμάτιο.
Μπροστά σε μια οθόνη…
Η οθόνη μίας τηλεόρασης ή ενός υπολογιστή σε έναν χώρο μελέτης αποσπά την προσοχή. Τοποθετήστε όλες τις συσκευές με οθόνη σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι, ώστε να μπορείτε (εσείς, η babysitter ή δασκάλα μελέτης) να ελέγχετε πόση ώρα αφιερώνει το παιδί εκεί.
Η καθαριότητα είναι η μισή… επιτυχία
Εφόσον δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο και την ενέργεια για να ασχολείστε καθημερινά με τις δουλειές του σπιτιού η συμβολή μιας οικιακής βοηθού είναι καθοριστική! Ένα καθαρό και συγυρισμένο δωμάτιο είναι ένα δυνατό κίνητρο για να αφοσιωθεί ο μαθητής με κέφι στις εργασίες του ενώ εσείς είστε πιο ήρεμη να τον βοηθήσετε όπου χρειαστεί χωρίς να σας αποσπούν οι δουλειές του σπιτιού.
Όσο σημαντικό είναι το περιβάλλον στο οποίο διαβάζει το παιδί, εξίσου σημαντικό είναι και το καθημερινό πρόγραμμα μελέτης.