Όλοι οι γονείς θυμούνται την εμφάνιση των πρώτων δοντιών των παιδιών τους. Μια υπόθεση όχι πάντα τόσο εύκολη κι ευχάριστη. Ο πόνος, τα κλάματα, η γκρίνια και οι αυπνίες, τα δόντια μωρού δημιουργούν μια μικρή περιπέτεια, τόσο για το μωρό μας, όσο και για τους γονείς.
Ας δούμε πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό μας από τον πόνο που δημιουργείται, όπως και κάποιες χρήσιμες συμβουλές, για κάθε γονέα και babysitter.
Δόντια μωρού, πότε εμφανίζονται;
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Υπάρχουν μωρά που βγάζουν το πρώτο τους δόντι ακόμα και στην ηλικία των δύο μηνών. Η συνήθης ηλικία είναι από έξι μηνών. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν δύο ή και τρία δόντια μαζί, κάτι που στο άκουσμα δημιουργεί μια αναστάτωση, έτσι και τα μωρά μας αισθάνονται μεγαλύτερη ενόχληση και γκρίνια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μωρού μας, μπορεί να ξεκινήσει και κοντά στο πρώτο έτος της γέννησής του.
Δόντια μωρού σειρά
Συνολικά το παιδί έως την ηλικία των 2.5 χρόνων, θα έχει 20 δόντια. Ένα με δυο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (τομείς). Ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της κάτω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Έτσι στην ηλικία των 2.5-3 χρονών το παιδί θα έχει 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα.
Πώς βγαίνουν τα δόντια του μωρού;
Τα νεογιλά δόντια σχηματίζονται πρώτα μέσα στο οστό της γνάθου. Προχωρούν σταδιακά έξω από το οστό της γνάθου και μέσα από τα ούλα. Στη συνέχεια, εμφανίζεται ο οδοντικός θύλακας και τελικά ολόκληρη η στεφάνη του δοντιού είναι ορατή. Στη συνέχεια, οι ρίζες σχηματίζονται μέσα στο φατνιακό οστό. Τη στιγμή που η στεφάνη διαπερνά το ούλο, ο πόνος είναι δυνατός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ούλα των μωρών, τα οποία διεγείρονται από τον θηλασμό, είναι παχιά και δυνατά.
Χρειάζονται κατά μέσο όρο 8 ημέρες για να διαπεράσει το δόντι τα ούλα του μωρού. Αν ο αριθμός των παιδικών δοντιών είναι 20, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 160 ημέρες κατά τις οποίες το μωρό μπορεί να βιώνει ενόχληση και πόνο.
Πώς βουρτσίζουμε τα δόντια του μωρού;
Πάντα φροντίζουμε τα δόντια του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του.
- Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια του μωρού, θα πρέπει να καθαρίζονται με ένα υγρό πανάκι πρωί και βράδυ.
- Μόλις το μωρό είναι σε θέση να κρατάει την οδοντόβουρτσα, το ενθαρρύνουμε να βουρτσίζει τα δόντια του όταν τα βουρτσίζουμε εμείς. Η οδοντόκρεμα δεν είναι απαραίτητη μέχρι να γίνει το παιδί 3 ετών, ενώ καλό είναι να επιλέγουμε οδοντόβουρτσα με μαλακές ίνες.
- Από την ηλικία των 3 ετών, το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί οδοντόκρεμα – κατά προτίμηση με περιεκτικότητα σε φθόριο ανάλογα με την ηλικία του, για να βουρτσίζει τα δόντια του.
Πώς θα ανακουφίσω το μωρό από τον πόνο στα δόντια;
Αρχικά, μια αγκαλιά πάντα μπορεί να βοηθήσει. Στεκόμαστε δίπλα στο μωρό μας, εξετάζουμε εάν κάτι άλλο του προκαλεί ενόχληση. Μπορεί να ζεσταίνεται ή να κρυώνει, να πεινάει ή να έχει λερωθεί και να χρειάζεται αλλαγή η πάνα του. Ελέγχουμε, λοιπόν, συχνά τη θερμοκρασία του, τόσο για το ενδεχόμενο πυρετού, όσο και εξωτερικά και φροντίζουμε να το ταΐζουμε επαρκώς.
Παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας
Μπορούμε επίσης, να χρησιμοποιούμε διάφορα παιχνίδια οδοντοφυΐας. Μπορούμε να τα έχουμε στην κατάψυξη και να δίνουμε ένα από αυτά κάθε φορά που το μωρό πονά. Μπορούμε, ακόμα, να βάζουμε στην κατάψυξη τις πιπίλες του. Οτιδήποτε παγωμένο μπορεί να μασήσει το μωρό την στιγμή που πονά θα το ανακουφίσει. Ωστόσο, δεν αφήνουμε το παγωμένο αντικείμενο πολύ ώρα στο στόμα του μωρού, για να μην τραυματίσουμε τα ούλα του από το υπερβολικό κρύο.
Ζεστό μπάνιο
Το ζεστό μπάνιο, σε συνδυασμό με ένα αρωματικό βρεφικό αφρόλουτρο θα βοηθήσει το μωρό και θα το ηρεμήσει!
Τζελ ανακούφισης ούλων για μωρά
Στο φαρμακείο θα βρούμε φυτικά και μη φυτικά τζελ για την ανακούφιση των ούλων του μωρού.
Πάντα σε συνδυασμό με τις συμβουλές και την καθοδήγηση του παιδίατρου μας.