Σχολεία – Πότε ανοίγουν & Πώς θα προετοιμαστείτε;

ΠαιδίΕκπαίδευσηΣχολεία - Πότε ανοίγουν & Πώς θα προετοιμαστείτε;

Καλοκαίρι, χαμόγελα, αναμνήσεις. Κι όμως, η εποχή για την επιστροφή στα σχολεία είναι πάλι εδώ, φέρνοντας μαζί της την προσμονή της επιστροφής σε μια γνώριμη ρουτίνα, γεμάτη νέες περιπέτειες. Οι αίθουσες των σχολείων θα γεμίσουν σύντομα με τα γέλια και την ενέργεια των μαθητών, ενώ οι δάσκαλοι θα ανοίξουν τις πύλες της γνώσης με ανυπομονησία. Κάθε νέα χρονιά στο σχολείο είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε, να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας και να δημιουργήσουμε σημαντικές συνδέσεις.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα, θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές τη νέα σχολική χρονιά, ενώ οι εκπαιδευτικοί, όπως πάντα, θα βρίσκονται στο σχολείο νωρίτερα!

Βάσει του ΦΕΚ 126/2016 (ΦΕΚ 211/Β/11-11-2016) ισχύουν τα εξής για το σχολικό έτος και το διδακτικό έτος:

1. Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

2. Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

3. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.

4. Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.

Πρώτη μέρα στα σχολεία

Η πρώτη μέρα στα σχολεία είναι πάντα σημαντική και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις για τους μαθητές σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό να τους βοηθήσετε να ετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν τη μέρα με αυτοπεποίθηση και θετική διάθεση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την προετοιμασία τους:

Νηπιαγωγείο:

 1. Συζητήστε για τις εμπειρίες: Μιλήστε με το παιδί σας για το τι πρέπει να περιμένει στο νηπιαγωγείο. Εξηγήστε την ιδέα του σχολείου, των νέων φίλων και των δραστηριοτήτων.
 2. Επίσκεψη στο σχολείο: Εάν είναι δυνατόν, κάντε μια επίσκεψη στο νηπιαγωγείο πριν από την πρώτη μέρα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει τον χώρο και τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.
 3. Αγαπημένα αντικείμενα: Επιτρέψτε στο παιδί να πάρει μαζί του αγαπημένα αντικείμενα, όπως μια αγαπημένη κούκλα ή ένα προσωπικό αντικείμενο π.χ. κουβερτάκι, για άνεση.

Δημοτικό:

 1. Δημιουργία ρουτίνας: Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει μια νέα ρουτίνα πριν από την πρώτη μέρα. Καλό θα ήταν να προσαρμοστεί στο νέο ωράριο ύπνου και να έχει αρκετό χρόνο για προετοιμασία το πρωί.
 2. Συνοδεία: Εάν το παιδί σας αισθάνεται ανήσυχο, σκεφτείτε την πιθανότητα να το συνοδεύσετε την πρώτη μέρα. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα.

Γυμνάσιο – Λύκειο:

 1. Κατανόηση των αλλαγών: Εξηγήστε στους μαθητές ότι το γυμνάσιο ή το λύκειο μπορεί να είναι διαφορετικό από το δημοτικό. Μιλήστε για το νέο περιβάλλον, το πρόγραμμα μαθημάτων και τις προσδοκίες.
 2. Ανεξαρτησία: Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να αναλάβουν περισσότερη ανεξαρτησία, όπως επίσης να τα προετοιμάσετε για την δύσκολη περίοδο των εξετάσεων.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, είναι σημαντικό να ακούτε τα παιδιά σας, να τους παρέχετε στήριξη και να τους μεταδίδετε θετική αίσθηση για τη νέα αρχή.

Είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο ή το λύκειο, η πρώτη μέρα μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Συμβουλές, σε ένα παιδί, για την πρώτη μέρα στο σχολείο

 1. Ξεκίνα με θετική στάση: Κοίτα την πρώτη μέρα ως μια ευκαιρία να γνωρίσεις νέους φίλους, να μάθεις νέα πράγματα και να ζήσεις συναρπαστικές εμπειρίες.
 2. Προετοιμασία: Βεβαιώσου ότι έχεις όλα τα απαραίτητα υλικά, βιβλία και σημειώσεις για την πρώτη μέρα. Μία οργανωμένη τσάντα μπορεί να βοηθήσει.
 3. Νέες συνδέσεις & γνωριμίες: Δεν είσαι μόνος. Όλοι οι συμμαθητές σου βιώνουν την ίδια εμπειρία. Προσπάθησε να κάνεις νέους φίλους και να συμμετέχεις σε δραστηριότητες.
 4. Ανοιχτό μυαλό: Άνοιξε το μυαλό σου σε νέες εμπειρίες και γνώσεις. Το σχολείο είναι μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη.
 5. Ρίξε μια ματιά: Εάν είναι δυνατόν, επισκέψου το σχολείο πριν από την πρώτη μέρα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με τον χώρο και να αισθανθείς πιο άνετα.
 6. Θετική ενέργεια: Κατανόησε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις κάποια αγωνία. Με τον χρόνο, θα αισθανθείς πιο άνετα και θα προσαρμοστείς στο νέο περιβάλλον.
 7. Ρουτίνα υγιεινής: Μην ξεχνάς να τηρείς τη ρουτίνα υγιεινής σου, όπως πλύσιμο χεριών και υγιεινή διατροφή.
 8. Ζήσε την εμπειρία: Απόλαυσε κάθε στιγμή της πρώτης μέρας. Είναι μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα νέες περιπέτειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης...

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία;

Κλείσιμο σχολείων για το Πάσχα Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά...

Δείτε τα κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας-Μάθημα με τηλεκπαίδευση

Στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, στην Εύβοια θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία,...
spot_img

Newsletter

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.