Το σεξ αποτελεί για πολλούς γονείς μια από εκείνες τις αμήχανες συζητήσεις, που χρειάζεται να κάνουν με τα παιδιά. Σίγουρα θα προτιμούσαμε τα παιδιά μας να μάθουν για το σεξ από εμάς παρά από φίλους ή το διαδίκτυο. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε – και να ξεπεράσουμε τη δική μας αμηχανία – είναι να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις, ανά ηλικία.
Από τη στιγμή που τα παιδιά μας είναι μικρά και τους μιλάμε για την ανατομία του σώματος, μιλώντας με σωστούς όρους για τα μέρη του σώματος, μέχρι όταν είναι έφηβοι και πρέπει να μιλήσουμε για έννοιες, όπως η συναίνεση και η σεξουαλική βία/παρενόχληση… Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τους χωρίς να τους βομβαρδίζουμε με πληροφορίες, που δεν μπορούν να διαχειριστούν ανάλογα την ηλικία τους.
Συζήτηση με ένα νήπιο για το σεξ
Πριν αρχίσουν να εκφράζουν απορίες, θα πρέπει να έχουμε μιλήσει για το σώμα τους χρησιμοποιώντας ανατομικά σωστές λέξεις όπως πέος, αιδοίο, κόλπος και θηλές, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε λέξεις για άλλα μέρη του σώματος όπως πόδι, χέρι, ώμος. Αυτή η γνώση που τους προσφέρουμε, βοηθά τα νήπια μας να επικοινωνήσουν μαζί μας ή με έναν γιατρό σχετικά με θέματα υγείας ή τραυματισμούς και θα έχουν τις κατάλληλες λέξεις, για να περιγράψουν οποιαδήποτε σεξουαλικά ακατάλληλη πράξη που μπορεί να βιώσουν κάποια στιγμή.
Συζήτηση με παιδιά προσχολικής ηλικίας για το σεξ
Οι ηλικίες 2-5 ετών αποτελούν μια κατάλληλη στιγμή για να τεθούν τα θεμέλια, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τα φυσικά όρια και τη συναίνεση. Δεν αναγκάζουμε το παιδί μας να αγκαλιάσει (ή να δείξει με άλλο τρόπο σωματική στοργή) σε κανέναν, ούτε καν στη θεία, η οποία επιμένει να πάρει αυτό το αποχαιρετιστήριο φιλί. Είναι σημαντικό να διαπιστώσουν ότι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους.
Οι γονείς μπορούν επίσης να μάθουν στα παιδιά να ζητούν άδεια πριν αγγίξουν κάποιον άλλο. Ένας εύκολος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι να το μοντελοποιήσουμε οι ίδιοι, όπως ζητώντας άδεια πριν τα γαργαλήσετε – και σταματώντας μόλις πουν να σταματήσουμε. Και σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει επίσης να εξηγήσουμε ότι κανείς δεν πρέπει να ζητήσει ή να προσπαθήσει να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα.
Αυτή είναι επίσης η ηλικία για να αρχίσουμε να μιλάμε για τις προσωπικές στιγμές και τον ιδιωτικό χώρο. Είναι φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα, αλλά μπορούμε να εξηγήσουμε ότι ενώ είναι απολύτως εντάξει να εξερευνήσουμε το σώμα μας, θα πρέπει να το κάνουμε στον ιδιωτικό μας χώρο, όπως η κρεβατοκάμαρα ή το μπάνιο. Εξηγούμε πότε είναι σωστό να είμαστε γυμνοί (στην μπανιέρα ή κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης με έναν γονέα παρόντα) και πότε δεν είναι.
Συζήτηση με παιδιά ηλικίας 6-8 ετών για το σεξ
Σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αυτές τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με τη συναίνεση, την ιδιωτικότητα και τη σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση. Επιπλέον, είναι μια καλή στιγμή να αρχίσουμε να μιλάμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, για να καθορίσουμε τους κανόνες από νωρίς σχετικά με την επικοινωνία με αγνώστους στο διαδίκτυο και σχετικά με την κοινή χρήση φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών. Αυτό θα τους προστατεύσει καθώς μεγαλώνουν και αρχίζουν να έχουν περισσότερο χρόνο χωρίς επίβλεψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η συζήτηση για το σεξ μπορεί να είναι μια φυσική συνέχεια, που θα οδηγεί σε συζητήσεις για την εφηβεία, ειδικά αν αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια ότι πλησιάζει νωρίς ή αν έχουν φίλους που αρχίζουν να τη βιώνουν. (Μερικά κορίτσια ξεκινούν την εφηβεία ήδη από την ηλικία των 8 ετών και μερικά αγόρια ξεκινούν ήδη από τα 9, σύμφωνα με το KidsHealth, οπότε ίσως χρειαστεί να αρχίσουμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε.) Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να μιλήσουν με τα κορίτσια για την περίοδο πριν ξεκινήσει η περίοδός τους, ώστε να μην φοβούνται.
Συζήτηση με έναν έφηβο για το σεξ
Σε αυτή την ηλικία, οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν μια αρκετά σαφή εικόνα του τι είναι το φύλο και πώς μπορούν να οδηγηθούν σε μια εγκυμοσύνη ή να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τους κινδύνους του σεξ και να συζητήσουμε για το πώς να κάνουμε τις ασφαλέστερες επιλογές.
Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι προέφηβοι γνωρίζουν ότι ο αυνανισμός είναι απολύτως φυσιολογικός (αρκεί να το κάνουν ιδιωτικά). Εάν δεν χτυπάμε ήδη πριν μπούμε στην κρεβατοκάμαρά τους, αυτή είναι η ώρα να ξεκινήσουμε.
Σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να μιλάμε για τις σεξουαλική βία/παρενόχληση, παραδείγματα αυτών αφθονούν στα μέσα ενημέρωσης.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τα αγόρια και τα κορίτσια όταν έρχονται αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με περιπτώσεις σεξισμού και διακρίσεων λόγω φύλου – να μιλήσουν. Και τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να υποστηρίξουν ενεργά την ισότητα των γυναικών.
Και τέλος, ναι, μπορεί να φαίνεται νέο, αλλά πρέπει να τους μιλήσουμε για το πορνό. Τα περισσότερα παιδιά ”σκοντάφτουν” στο πορνό στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και θέλουν να ξέρουν τι είναι πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές. Όπως οι ηθοποιοί παίζουν χαρακτήρες στις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές, εξηγούμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ στην κάμερα, υποδύονται έναν ρόλο. Αυτό που βλέπουν δεν είναι σεξ μεταξύ ζευγαριών που αγαπούν ή νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και δεν είναι τυπικό μιας στοργικής, αφοσιωμένης σχέσης. Εξίσου σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να γνωρίζουν, το Ναι σημαίνει Ναι και το Όχι σημαίνει Όχι.