Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ; Ένας οδηγός για κάθε ηλικία

ΕφηβείαΠώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ; Ένας οδηγός για...

Το σεξ αποτελεί για πολλούς γονείς μια από εκείνες τις αμήχανες συζητήσεις, που χρειάζεται να κάνουν με τα παιδιά. Σίγουρα θα προτιμούσαμε τα παιδιά μας να μάθουν για το σεξ από εμάς παρά από φίλους ή το διαδίκτυο. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε – και να ξεπεράσουμε τη δική μας αμηχανία – είναι να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις, ανά ηλικία.

Από τη στιγμή που τα παιδιά μας είναι μικρά και τους μιλάμε για την ανατομία του σώματος, μιλώντας με σωστούς όρους για τα μέρη του σώματος, μέχρι όταν είναι έφηβοι και πρέπει να μιλήσουμε για έννοιες, όπως η συναίνεση και η σεξουαλική βία/παρενόχληση… Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τους χωρίς να τους βομβαρδίζουμε με πληροφορίες, που δεν μπορούν να διαχειριστούν ανάλογα την ηλικία τους.

Συζήτηση με ένα νήπιο για το σεξ

συζητώντας με το παιδί για το σεξ

Πριν αρχίσουν να εκφράζουν απορίες, θα πρέπει να έχουμε μιλήσει για το σώμα τους χρησιμοποιώντας ανατομικά σωστές λέξεις όπως πέος, αιδοίο, κόλπος και θηλές, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε λέξεις για άλλα μέρη του σώματος όπως πόδι, χέρι, ώμος. Αυτή η γνώση που τους προσφέρουμε, βοηθά τα νήπια μας να επικοινωνήσουν μαζί μας ή με έναν γιατρό σχετικά με θέματα υγείας ή τραυματισμούς και θα έχουν τις κατάλληλες λέξεις, για να περιγράψουν οποιαδήποτε σεξουαλικά ακατάλληλη πράξη που μπορεί να βιώσουν κάποια στιγμή.

Συζήτηση με παιδιά προσχολικής ηλικίας για το σεξ

Οι ηλικίες 2-5 ετών αποτελούν μια κατάλληλη στιγμή για να τεθούν τα θεμέλια, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τα φυσικά όρια και τη συναίνεση. Δεν αναγκάζουμε το παιδί μας να αγκαλιάσει (ή να δείξει με άλλο τρόπο σωματική στοργή) σε κανέναν, ούτε καν στη θεία, η οποία επιμένει να πάρει αυτό το αποχαιρετιστήριο φιλί. Είναι σημαντικό να διαπιστώσουν ότι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους.

Οι γονείς μπορούν επίσης να μάθουν στα παιδιά να ζητούν άδεια πριν αγγίξουν κάποιον άλλο. Ένας εύκολος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι να το μοντελοποιήσουμε οι ίδιοι, όπως ζητώντας άδεια πριν τα γαργαλήσετε – και σταματώντας μόλις πουν να σταματήσουμε. Και σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει επίσης να εξηγήσουμε ότι κανείς δεν πρέπει να ζητήσει ή να προσπαθήσει να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα.

Αυτή είναι επίσης η ηλικία για να αρχίσουμε να μιλάμε για τις προσωπικές στιγμές και τον ιδιωτικό χώρο. Είναι φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα, αλλά μπορούμε να εξηγήσουμε ότι ενώ είναι απολύτως εντάξει να εξερευνήσουμε το σώμα μας, θα πρέπει να το κάνουμε στον ιδιωτικό μας χώρο, όπως η κρεβατοκάμαρα ή το μπάνιο. Εξηγούμε πότε είναι σωστό να είμαστε γυμνοί (στην μπανιέρα ή κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης με έναν γονέα παρόντα) και πότε δεν είναι.

Συζήτηση με παιδιά ηλικίας 6-8 ετών για το σεξ

Σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αυτές τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με τη συναίνεση, την ιδιωτικότητα και τη σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση. Επιπλέον, είναι μια καλή στιγμή να αρχίσουμε να μιλάμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, για να καθορίσουμε τους κανόνες από νωρίς σχετικά με την επικοινωνία με αγνώστους στο διαδίκτυο και σχετικά με την κοινή χρήση φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών. Αυτό θα τους προστατεύσει καθώς μεγαλώνουν και αρχίζουν να έχουν περισσότερο χρόνο χωρίς επίβλεψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συζήτηση για το σεξ μπορεί να είναι μια φυσική συνέχεια, που θα οδηγεί σε συζητήσεις για την εφηβεία, ειδικά αν αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια ότι πλησιάζει νωρίς ή αν έχουν φίλους που αρχίζουν να τη βιώνουν. (Μερικά κορίτσια ξεκινούν την εφηβεία ήδη από την ηλικία των 8 ετών και μερικά αγόρια ξεκινούν ήδη από τα 9, σύμφωνα με το KidsHealth, οπότε ίσως χρειαστεί να αρχίσουμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε.) Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να μιλήσουν με τα κορίτσια για την περίοδο πριν ξεκινήσει η περίοδός τους, ώστε να μην φοβούνται.

Συζήτηση με έναν έφηβο για το σεξ

Σε αυτή την ηλικία, οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν μια αρκετά σαφή εικόνα του τι είναι το φύλο και πώς μπορούν να οδηγηθούν σε μια εγκυμοσύνη ή να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τους κινδύνους του σεξ και να συζητήσουμε για το πώς να κάνουμε τις ασφαλέστερες επιλογές. 

Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι προέφηβοι γνωρίζουν ότι ο αυνανισμός είναι απολύτως φυσιολογικός (αρκεί να το κάνουν ιδιωτικά). Εάν δεν χτυπάμε ήδη πριν μπούμε στην κρεβατοκάμαρά τους, αυτή είναι η ώρα να ξεκινήσουμε.

Σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να μιλάμε για τις σεξουαλική βία/παρενόχληση, παραδείγματα αυτών αφθονούν στα μέσα ενημέρωσης.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τα αγόρια και τα κορίτσια όταν έρχονται αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με περιπτώσεις σεξισμού και διακρίσεων λόγω φύλου – να μιλήσουν. Και τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να υποστηρίξουν ενεργά την ισότητα των γυναικών.

Και τέλος, ναι, μπορεί να φαίνεται νέο, αλλά πρέπει να τους μιλήσουμε για το πορνό. Τα περισσότερα παιδιά ”σκοντάφτουν” στο πορνό στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και θέλουν να ξέρουν τι είναι πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές. Όπως οι ηθοποιοί παίζουν χαρακτήρες στις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές, εξηγούμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ στην κάμερα, υποδύονται έναν ρόλο. Αυτό που βλέπουν δεν είναι σεξ μεταξύ ζευγαριών που αγαπούν ή νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και δεν είναι τυπικό μιας στοργικής, αφοσιωμένης σχέσης. Εξίσου σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να γνωρίζουν, το Ναι σημαίνει Ναι και το Όχι σημαίνει Όχι.

 

Αρέλια Ντούφο
Αρέλια Ντούφο
Η Αρέλια Ντούφο είναι τελειόφοιτη της Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης. Παράλληλα, ασχολείται με επιμορφώσεις και προγράμματα ειδικής αγωγής κι εκπαίδευσης, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς τη μελέτη περιστατικών ατόμων με αναπτυξιακές διαταρχές και μαθησιακές δυσκολίες. Είναι λάτρης της Μοντεσσοριανής εκπαίδευσης. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, καθώς και για την συγγραφή. Ο εθελοντισμός αποτελεί μέρος της ζωής της. Εξάλλου, δεν θα είχε κανένα νόημα αυτή η ζωή, αν δεν προσφέραμε!

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας και πως να την αναπτύξετε

Η συναισθηματική ανάπτυξη αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή στην...

Τα πρώτα σημάδια ότι το παιδί σας χρειάζεται ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη

Η ανατροφή έχει χαρές και προκλήσεις, όμως δυσκολεύει όταν...

Αγγελίες εργασίας στην Ελλάδα: Πώς να βρείτε εργασία το 2025

Η αναζήτηση εργασίας προκαλεί προκλήσεις, αλλά με τη σωστή...

Πώς να βρείτε τον κατάλληλο καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα και προετοιμασία για τις Πανελλήνιες

Ιδιαίτερα μαθήματα Πανελληνίων με καθηγητές που μπορείτε να εμπιστευτείτε Βρείτε...

Follow us

Newsletter

Κυριακάτικο πρωινό για παιδιά: φτιάξτε pancakes!

  Δεν υπάρχει πιο λαχταριστός τρόπος για να ξεκινήσει η Κυριακή με τα παιδιά σας από μια στοίβα αφράτων, χρυσαφένιων pancakes! Εύκολα, γρήγορα και θρεπτικά,...

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με τα καλοκαίρια των παππούδων στην καρδιά τους

«Να το στείλω το παιδί μου στους παππούδες το καλοκαίρι;» Ερωτήματα και απαντήσεις για τη σχέση παιδιού και παππούδων το καλοκαίρι Μια ερώτηση που...

Φροντίδα ηλικιωμένων :Ο απόλυτος οδηγός για την επιλογή γηροκόμου

Η φροντίδα ηλικιωμένων είναι κάτι πολύ περισσότερο από πρακτική βοήθεια. Αφορά την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τη συναισθηματική στήριξη των ανθρώπων που μας μεγάλωσαν....

Ποια είναι τα 10 μεγαλύτερα λάθη στη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι;

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη στη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι αφορούν σημαντικές παραλείψεις που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Κύριο λάθος είναι η...

Φαγητό με παιδιά: Πώς να κάνετε την έξοδο ευχάριστη και υγιεινή

Η έξοδος για φαγητό με παιδιά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά, συχνά μπορεί να κρύβει...

Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας και πως να την αναπτύξετε

Η συναισθηματική ανάπτυξη αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή στην εξέλιξη που έχει το παιδί, καθώς επηρεάζει όχι μόνο την ψυχική του υγεία, αλλά και...

Τεχνολογία και κατοικίδια: Πώς η τεχνολογία βελτιώνει τη φροντίδα των αγαπημένων μας φίλων;

Η τεχνολογία και τα κατοικίδια πλέον συνεργάζονται για να αναβαθμίσουν τη φροντίδα τους, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις που αφορούν την παρακολούθηση της υγείας, την ενίσχυση...

Η σημασία της συγγνώμης στα παιδιά!

Η συγνώμη στα παιδιά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αξίες που μπορούμε να διδάξουμε. Μέσα από αυτήν, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα...

Αφιέρωμα στα δίδυμα παιδιά!

Οι γονείς ανατρέφουν δίδυμα παιδιά με προσοχή στη μοναδικότητα, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν τη ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ τους. Αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.