Παρόλο που ο θυμός είναι μέρος της φυσιολογικής συναισθηματικής ανάπτυξης κάθε παιδιού, η διαχείριση των παιδικών ξεσπασμάτων είναι μια δύσκολη διαδικασία όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τις babysitter και παιδαγωγούς που καλούνται να μάθουν στα παιδιά πώς να εκφράζουν σωστά το θυμό τους.
Τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, αλλά όχι όλες οι αντιδράσεις
Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πως τα συναισθήματα θυμού είναι φυσιολογικά, αλλά υπάρχουν αποδεκτοί και μη αποδεκτοί τρόποι εκδήλωσής τους. Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα συναισθήματά του, αλλά η κακή συμπεριφορά του. Εξηγήστε του ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Εκπαιδεύστε λοιπόν το παιδί σε κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους έκφρασης του θυμού. Για παράδειγμα, μπορεί να φωνάζει, αλλά όχι να χτυπάει το μικρότερο αδερφάκι του ή τους φίλους του, να καταστρέφει αντικείμενα κ.λ.π. Επιπλέον, διδάξτε του τεχνικές που θεωρείτε ότι μπορεί να το βοηθήσουν, όπως το να παίρνει μία βαθιά ανάσα και στη συνέχεια να μετράει αργά από μέσα του μέχρι το 10.
Τα θυμωμένα παιδιά δεν είναι «κακά παιδιά»
Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πως το ότι είναι θυμωμένο δεν σημαίνει ότι έχει κακό χαρακτήρα ή ότι μισεί το πρόσωπο με το οποίο έχει θυμώσει. Μάθετέ του να λέει «με θυμώνει/εξοργίζει όταν κάνεις ή λες αυτό» και όχι «σε μισώ». Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αρχίζει να κατανοεί τα συναισθήματά του, αποφεύγοντας τις προσωποποιήσεις και τις προβολές. Και μην παίρνετε ποτέ το θυμό του προσωπικά. Φράσεις όπως «είσαι κακή μαμά ή δασκάλα» είναι συνηθισμένες για ένα θυμωμένο παιδί. Αποφύγετε την κριτική και δείξτε του την αποδοχή και την αγάπη σας ακόμα και όταν δεν συμπεριφέρεται ως το τέλειο παιδί που όλοι μας ονειρευόμαστε. Επιμείνετε στις θετικές στρατηγικές διαπαιδαγώγησης, όπως το να επαινείτε συχνά την ήρεμη και καλή συμπεριφορά του αντί να κατακρίνετε την επιθετική στάση του.
Κατανοήστε τους λόγους της συναισθηματικής έκρηξης
Παραμείνετε ήρεμοι, κατευνάστε την οργή του παιδιού και συζητήστε τα βαθύτερα αίτια του θυμού του. Μην του φωνάζετε και μην το τιμωρείτε, καθώς η βία προκαλεί πάντα βία και οι αυστηρές ποινές έχουν συνήθως ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Ακούστε το παιδί προσεκτικά και αναλύστε μαζί του τι συνέβη. Ο λόγος της έκρηξής του μπορεί να φαίνεται ασήμαντος σε εσάς ή η αντίδραση του παιδιού δυσανάλογη με το γεγονός που την προκάλεσε, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά έχουν διαφορετική αντίληψη της λογικής από τους ενήλικες. Ιδιαίτερα τα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν ξεσπάσματα θυμού όχι μόνο επειδή δεν πραγματοποιήθηκε μία επιθυμία τους, αλλά και επειδή έχουν μικρή λεκτική ικανότητα να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους ή δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη την αίσθηση του χρόνου. Για παράδειγμα, η λέξη «όχι τώρα» στο μυαλό τους μπορεί να μεταφράζεται ως «ποτέ», με αποτέλεσμα να νομίζουν πως αυτό που θέλουν δεν θα γίνει ούτε στο μέλλον.
Πότε είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο ή ειδικό παιδαγωγό εάν το παιδί σας έχει μόνιμα αντιδραστική συμπεριφορά με βίαιες εκρήξεις θυμού, εμφανίζει τάσεις αυτοτραυματισμού ή εμπλέκεται διαρκώς σε συγκρούσεις όταν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά παρεμποδίζει τις σχολικές του επιδόσεις.
Στη Nannuka θα βρείτε παιδαγωγούς και ειδικούς παιδαγωγούς που έχουν ειδικευτεί στη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς και μαθησιακών δυσκολιών και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να νιώσουν αυτοπεποίθηση, καλλιεργώντας τις δημιουργικές τους δεξιότητες.
Διαβάστε επίσης: Γονείς και διαχείριση άγχους: 21 συνήθειες που κάνουν θαύματα!
Παιδί με αυτοπεποίθηση: 20 θετικές φράσεις που την καλλιεργούν!
Οι συμπεριφορές των παιδιών μέσα από τη γλώσσα του σώματός τους.
Η “αποτυχία” ως ευκαιρία για το μεγάλωμα αυτόνομων παιδιών!
5 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά (+πώς να τους μιλήσουμε θετικά)!