από τη Δέσποινα Πετρίδου
Σας παρουσιάζουμε την Ορθογραφούλα!
Υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται στη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου. Δεν έχουν διάθεση να κάνουν τα μαθήματά τους, να γράψουν την Αντιγραφή, αλλά και να μάθουν την Ορθογραφία τους. Για να γίνει πιο διασκεδαστική και ευχάριστη η μάθηση σκέφτηκα την Ορθογραφούλα, ένα παιχνίδι ορθογραφίας που μπορούν να παίξουν όλοι οι μαθητές και οι… γονείς τους! Η ιδέα μου ήταν να βάζουμε όλες τις άγνωστες λέξεις μέσα στο κύπελλο, να τραβάμε τυχαία μία λέξη και να την γράφει το παιδί στο τετράδιο. Αν την γράψει σωστά η Ορθογραφούλα το επιβραβεύει χτυπώντας το κουδουνάκι της. Αν την γράψει λάθος, η λέξη μπαίνει πάλι μέσα στο κύπελλο για την επόμενη φορά.
Υλικά κατασκευής
Κύπελλο με το καπάκι του 1Kgr (από το Super market)
Χαρτί περιτυλίγματος
Χαρτόνι
Ψαλίδι
Κορδέλα
Κουδουνάκι
Μαρκαδόρους
Κολλά
Προαιρετικά: τσόχα, χάντρα, γαρύφαλλο κ.α.
Εκτέλεση κατασκευής
Τυλίγω γύρω από το κύπελλο το χαρτί περιτυλίγματος όπου και το κολλάω με σελοτέιπ. Με το καπάκι σχεδιάζω στο χαρτόνι με μολύβι το κεφάλι της Ορθογραφούλας. Το βάφω, το κόβω με ψαλίδι και το κολλάω στο κύπελλο. Περνάω γύρω από το κύπελλο με κορδέλα το κουδουνάκι της. Σχεδιάζω σε τσόχα τα χέρια και τις μπότες της και της βάζω κάποια αξεσουάρ ανάλογα το γούστο μας, όπως γαρύφαλλο στο αυτί.
Η Ορθογραφούλα είναι έτοιμη για δράση! Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στη κατασκευή της Ορθογραφούλας, να παίξει μαζί της για να μπει στη διαδικασία του μαθήματος της Ορθογραφίας. Η Ορθογραφούλα είναι αφιερωμένη στον Αστέριο, μαθητή της Γ’ τάξης, ο οποίος ενθουσιασμένος την έδειξε στους συμμαθητές του. Η Ορθογραφούλα έμεινε στην τάξη για να βοηθάει τα παιδιά στην Ορθογραφία.
Εύχομαι με αυτό τον τρόπο να μάθουν τα παιδιά σας όλες τις λέξεις της σχολικής χρονιάς.
Η Δέσποινα Πετρίδου είναι γραφίστρια και έχει εργαστεί στη δημιουργική απασχόληση παιδιών.
Διαβάστε επίσης: Σχολική λίστα: η αγορά των σχολικών ως ευκαιρία σύνδεσης με το παιδί!
Τα 10+1 χαρακτηριστικά του καλού δασκάλου! Τι τους κάνει ξεχωριστούς;
Παράλληλη στήριξη: μία πολύτιμη βοήθεια!
Πρώτη Δημοτικού: οδηγός “επιβίωσης” για γονείς και παιδιά!
Προσχολική αγωγή: τι κάνουμε λάθος;
Σχολική άρνηση: πώς μπορεί να βοηθήσει ο γονιός!