από τη Λασκαρίνα Σονίτη, σύμβουλο ψυχικής υγείας
Έφτασε λοιπόν η στιγμή που οι γονείς πληροφορούνται ότι θα αποκτήσουν δίδυμα!
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω», «διπλή χαρά – διπλή κούραση».
Τα δίδυμα, είναι δύο παιδιά και όχι ένα διπλό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Βασική αρχή των γονιών, είναι να ενισχύουν την διαφορετικότητα και την ατομική ταυτότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Τα παιδιά, μεγαλώνουν στην ίδια κοιλιά, γεννιούνται την ίδια μέρα, την ίδια ώρα με μια μικρή διαφορά λεπτών, το καθένα όμως είναι μια διαφορετική προσωπικότητα και αυτό οι γονείς και το περιβάλλον οφείλουν να το σεβαστούν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
- Στα δίδυμα δεν δίνουμε το ρόλο του μεγαλύτερου ή του μικρότερου ανάλογα με τη σειρά που γεννήθηκαν. Δεν υπάρχει αρχηγός στη σχέση τους. Καλό είναι λοιπόν να ενθαρρύνουμε την διαφορετικότητα της προσωπικότητας του καθενός και όχι την ιεραρχία.
- Τα δίδυμα διαφέρουν σε πολλά πράγματα. Έρευνες έδειξαν με την βοήθεια των υπερήχων ότι ακόμα και τα μονοζυγωτικά δίδυμα, διαφέρουν μεταξύ τους από τους πρώτους μήνες της σύλληψης τους, μέσα στην μήτρα.
- Στα πρώτα στάδια της ζωής τους διαπιστώνουμε ότι μπορεί να είναι το ένα αριστερόχειρας και το άλλο δεξιόχειρας. Κάποια χαρακτηριστικά τους, υπάρχουν εξ αιτίας της αλληλεπίδρασης των γονιδίων και κάποια άλλα αποκτούνται αργότερα, μέσα από την λειτουργικότητα του ατόμου, στο άμεσο περιβάλλον.
- Αν ταιριάζουν και θέλουν να είναι μαζί, τα αφήνουμε να λειτουργήσουν έτσι, χωρίς όμως εμείς να τα ταυτίζουμε ντύνοντας το ίδιο, αγοράζοντάς τους τα ίδια πράγματα και επιβάλλοντας τους τον ίδιο τρόπο διασκέδασης.
Συμβουλές προς τους γονείς
- Το κάθε παιδί πρέπει να το βλέπουμε ξεχωριστά και να του δίνουμε τον δικό του χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα περνάμε χρόνο μαζί και με τα δύο.
- Να επιβραβεύουμε ξεχωριστά το καθένα και να το ενθαρρύνουμε για τις δραστηριότητές του και τα επιτεύγματά του.
- Να προτρέπουμε να έχει το κάθε παιδί τους φίλους του, τις δραστηριότητές του, τα χόμπι του.
- Σεβόμαστε την επιθυμία τους να θέλουν να κάνουν πράγματα από κοινού και δε τα αποτρέπουμε. Τα αφήνουμε να πράξουν κατά βούληση.
- Όταν αναφερόμαστε σε αυτά δεν λέμε «τα δίδυμα» αλλά το καθένα με τα όνομά του.
- Έρευνες έχουν δείξει πως οι γονείς τον διδύμων είναι πιο ευάλωτοι από άλλους σε προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία ξεκινούν περίπου ένα χρόνο μετά την γέννηση των παιδιών.
- Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι αν δεν φροντίζουμε να είμαστε εμείς καλά, δεν θα είναι και τα παιδιά μας καλά.
Διαβάστε επίσης: Πρόωρος τοκετός – Όσα πρέπει να γνωρίζω (Συνέντευξη)
Δοκιμασμένα tips για το κόψιμο της πιπίλας!
Σκανδιναβοί γονείς: τι κάνουν διαφορετικά στην ανατροφή των παιδιών τους;
Τρίτο παιδί στην οικογένεια: οδηγός… επιβίωσης!