από τη Λασκαρίνα Σονίτη, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας
Ακούμε συχνά, να προτείνεται στα ζευγάρια που οδεύουν στον χωρισμό, να κάνουν ένα παιδί για να βελτιωθεί η σχέση τους.Ο ερχομός ενός παιδιού όμως, θα ενώσει το ζευγάρι ή μήπως δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην σχέση; Μελέτες έχουν δείξει μείωση στην ποιότητα της σχέσης των ζευγαριών μετά την γέννηση του πρώτου παιδιού. Περίπου 3 μήνες μετά τον ερχομό του παιδιού, αρχίζουν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα, ένα σεβαστό ποσοστό ζευγαριών να χωρίζει στα επόμενα πέντε χρόνια.
Το άγχος των γονιών & η ψυχολογική στήριξη
Η γέννηση ενός παιδιού, προσθέτει ευθύνες και αυτό προκαλεί άγχος στους γονείς και ιδιαίτερα στη μητέρα. Ο ύπνος λιγοστεύει, καθώς επίσης κι ο ελεύθερος χρόνος. Το ζευγάρι πλέον αλλάζει συνήθειες και τρόπο ζωής. Προσαρμόζεται στην φροντίδα του νέου μέλους που έχει μπει στην οικογένεια. Το βάρος της φροντίδας συνήθως βαραίνει περισσότερο τη νέα μητέρα, η οποία ζητά βοήθεια από τον σύζυγο. Στα πλαίσια της βοήθειας, κατατάσσουμε και την ψυχολογική στήριξη της συζύγου. Ο σύντροφος είναι συνήθως δυσαρεστημένος από την συμπεριφορά της και πολλές φορές νιώθει παραμελημένος γιατί η μητέρα ρίχνει όλο το βάρος της φροντίδας στο παιδί. Έτσι ένα “τρίτο” πρόσωπο μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι.
Πολλά ζευγάρια κοιμούνται χωριστά για να έχει ο ένας από τους δύο την επίβλεψη του βρέφους κι ο άλλος να κοιμάται. Μελέτες επιβεβαιώνουν πως οι συνθήκες συμβάλλουν στην απομάκρυνση του ζευγαριού και ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή τους και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο.
Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι γονείς για να βελτιώσουν τη σχέση τους;
- Πρώτη και βασική προϋπόθεση: Συζητήστε όλα τα θέματα που προκύπτουν, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση του κάθε θέματος.
- Μοιραστείτε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις.
- Ασχοληθείτε και οι δύο με το παιδί. Μητέρα και πατέρας μπορείτε να φροντίσετε το παιδί σας, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Το παιδί, σας χρειάζεται και τους δύο, από τα πρώτα στάδια της ζωής του.
- Αποφύγετε τον τσακωμό για το μοίρασμα των ευθυνών.
- Η από κοινού πορεία, με καλή πρόθεση θα συμβάλει στην χωρίς γκρίνιες καθημερινή φροντίδα του παιδιού.
- Επιδιώξτε να λύνετε τα προβλήματα και να μην τα αφήνετε να συσσωρεύονται.
- Το παιδί είναι μια νέα ζωή, μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Μη συγχέετε την φροντίδα με την κτητικότητα.
- Βρείτε χρόνο για εσάς και τον/την συντροφό σας.
- Διατηρήστε την σεξουαλική σας ζωή και μην κοιμάστε χωριστά.
- Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τρίτους το παιδί σας, μην επιτρέπετε λοιπόν την εμπλοκή τους στο θέμα. Το μεγάλωμα του παιδιού αφορά εσάς και τον/την σύντροφό σας.
Στη Nannuka θα βρείτε αξιόπιστες babysitters και παιδαγωγούς που θα σας “δώσουν πίσω” τον πολύτιμο χρόνο που σας λείπει ενώ τα τα παιδιά θα απασχολούνται μαθαίνοντας και εξερευνώντας καινούρια ερεθίσματα.
Διαβάστε επίσης: Από σύντροφοι… γονείς! Υπάρχει έρωτας μετά το παιδί;
Νέα μαμά και… επιστροφή στη δουλειά ξανά! (Συνέντευξη)
10 λόγοι να είσαι εργαζόμενη μητέρα χωρίς τύψεις και ενοχές!