Νέα μαμά και… επιστροφή στη δουλειά ξανά! (Συνέντευξη)

Nannuka ΕπιλογέςΝέα μαμά και… επιστροφή στη δουλειά ξανά! (Συνέντευξη)

Η επιστροφή στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ναι, μπορεί να ανυπομονείς να ξαναρχίσεις να ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο εκτός από πάνες και βρεφικές κρέμες, αλλά ο αποχωρισμός από το μωρό σου και μια νέα καθημερινότητα γεμάτη επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν συνδυάζονται εύκολα. Πώς γίνεται να ισορροπήσεις τελικά ανάμεσα στη μητρότητα και την εργασία; Εργαζόμενη μητέρα, ένας νέος ρόλος, ο ρόλος της μαμάς, ένα νέο ταξίδι ξεκινά.

Η σημασία του σταδιακού αποχωρισμού

Η σωστή προετοιμασία για τη στιγμή που θα χρειαστεί να αφήσουμε το μωρό μας είναι ο βασικότερος παράγοντας για μια ομαλή επιστροφή στο γραφείο. Συζήτησε με τον σύντροφό σου σε ποια χέρια θέλετε να αφήνετε το μικρό σας τις ώρες που θα εργάζεστε: μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς σας ή θα αναλάβει τη φροντίδα του μια babysitter; Τόσο εσείς, όσο και το μωρό σας, πρέπει να προσαρμοστείτε σταδιακά στη νέα σας ρουτίνα. Αφήστε το παιδί για κάποια πρωινά μόνο με τη γιαγιά του ή τη νταντά που θα το προσέχει και βεβαιωθείτε ότι όση ώρα θα βρίσκεστε στη δουλειά, θα νιώθετε ότι το παιδί σας βρίσκονται στα καλύτερα χέρια μετά τα δικά σας!

Σταθερό αλλά ευέλικτο πρόγραμμα

Τα μωρά αισθάνονται ασφάλεια όταν ακολουθούν καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για τους εργοδότες! Το να βρεις τον πολυπόθητο χρόνο για να ετοιμαστείς τα πρωινά για τη δουλειά μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο, ειδικά στην αρχή, αλλά η έγκαιρη προσέλευση στο γραφείο σου θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο της μαμάς και αυτόν της εργαζόμενης. Σκέψου επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσεις μειωμένο ωράριο ή ένα ευέλικτο πρόγραμμα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Ίσως επίσης μπορείς να ρυθμίσεις το ωράριό σου ώστε να μην κολλάς στην κίνηση επιστρέφοντας σπίτι στις ώρες αιχμής.

Οργάνωση παντού

Ο σωστός καταμερισμός του χρόνου και των ευθυνών με τον σύντροφό μας αποτελεί το επόμενο απαραίτητο βήμα. Όχι, πλέον δεν μπορείς, ούτε και προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα μόνη σου! Υπολόγισε επίσης ότι για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού σου η ατζέντα σου δεν θα περιλαμβάνει μόνο πολλά μίτινγκ αλλά και αμέτρητες επισκέψεις σε παιδιάτρους! Το ροζ συννεφάκι της μητρότητας καμιά φορά είναι περισσότερο συννεφάκι και λιγότερο ροζ. Και η βοήθεια του συντρόφου σου (και μιας αξιόπιστης babysitter επίσης!) θα σου χρειαστεί περισσότερο από όσο νομίζεις.

Θηλασμός – ναι, αλλά μέχρι πότε;

Η επιστροφή στη δουλειά δεν είναι λόγος για να διακόψεις το θηλασμό. Ένας ειδικός μπορεί να σου δώσει οδηγίες για το πώς να έχεις πάντα αρκετό απόθεμα γάλακτος στο ψυγείο και να σε καθοδηγήσει στην επιλογή και τη χρήση του θήλαστρου.

Προετοιμασία… για το απρόβλεπτο

Κάποια στιγμή το μωρό σου θα αρρωστήσει. Φρόντισε να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για παν ενδεχόμενο. Ενημέρωσε όποιον φροντίζει το μωρό σου τις ώρες που λείπεις για το πώς θέλεις να αντιδράσει σε τυχόν απρόοπτα, έχε πάντα διαθέσιμα τα τηλέφωνα του παιδιάτρου ή και του κοντινότερου νοσοκομείου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και συζήτησε με τον εργοδότη σου το πώς προτιμάει να χειριστείς μια τέτοια κατάσταση. Μπορείς να φύγεις απροειδοποίητα και απλώς να δουλέψεις από το σπίτι αργότερα; Μήπως πρέπει να υπάρχει πάντα κάποιος συνάδελφος να σε αντικαταστήσει;

Το ενοχικό σύνδρομο

Αποδέξου ότι είναι απαραίτητο να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου για να μπορέσεις να φροντίσεις και το παιδί σου. Ακόμα κι αν δεν επιστρέφεις στην εργασία σου αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους, να υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου πως το να δουλεύεις είναι αυτό που θες. Και ό,τι σε κάνει χαρούμενη συμβάλλει τελικά στην οικογενειακή αρμονία. Ναι, κάποιες φορές θα έχεις τύψεις και το παιδί σου θα σου λείπει όταν είσαι στη δουλειά. Αλλά όταν επιστρέφεις σπίτι και τρέχει στην αγκαλιά σου φωνάζοντας «είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου», θα ξέρεις ότι όλα είναι καλά.

*extra tip: Μετά την άδεια μητρότητας, μην ξεχάσεις να πάρεις λίγο… από το μωρό σου στη δουλειά! Μία-δύο φωτογραφίες του αρκούν για να φτιάχνουν τη διάθεσή σου κάθε φορά που θα τις κοιτάς.

Η προσέγγιση μιας νέας μαμάς

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς βιώνει την επιστροφή αυτή μια νέα μητέρα, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει, πώς είναι η προσαρμογή στη νέα ρουτίνα, θα συμβουλευτούμε την Μένια Αδαμανάκη. Η Μένια είναι food blogger, ιδιωτική υπάλληλος αλλά πάνω από όλα η μαμά του Κωνσταντίνου που είναι τρισίμιση χρόνων. Της αρέσει στον ελεύθερο χρόνο της να γράφει και να δημιουργεί δικές της υγιεινές συνταγές στο whereismyavocado. Η Μένια επιστρέφοντας στην εργασία της, μετά την απόκτηση του γιου της, μας διηγείται την δική της ιστορία και δίνει σε όλες τις νέες μητέρες χρήσιμες συμβουλές!

Μένια, πώς σου φάνηκε η επιστροφή σου στον επαγγελματικό χώρο, αφού έγινες μητέρα;

Η επιστροφή μου στον επαγγελματικό χώρο ήταν όπως κάθε μεγάλη αλλαγή της καθημερινότητάς μας γεμάτη προκλήσεις και ανάμεικτα συναισθήματα με κυρίαρχο αυτό της ανυπομονησίας αλλά και της χαράς. Το σημαντικότερο είναι να έχεις την υποστήριξη των αγαπημένων σου προσώπων. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν και κάποια στιγμή θα γίνουν.

Τι συναισθήματα βίωνες τις πρώτες μέρες της επιστροφής σου;

Τις πρώτες μέρες ανησυχούσα (και ακόμα ανησυχώ) κατά πόσο συνεχίζω να έχω τον έλεγχο όταν είμαι εκτός της “έδρας” μου – δηλαδή εκτός σπιτιού. Νομίζω και πιστεύω έντονα πως αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανασφάλεια για όλες τις εργαζόμενες μητέρες. Ο έλεγχος και κατά πόσο συνεχίζουν να τον διατηρούν.

Η ρουτίνα σου με το παιδί έχει αλλάξει κατά πολύ μετά την επιστροφή σου στη δουλειά;

Η ρουτίνα μου με το παιδί δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά γιατί το ωράριό μου αυτή τη στιγμή μας παρέχει την ευκολία να μην αντιλαμβάνεται την απουσία μου, αφού τελειώνω την εργασία μου πριν εκείνος σχολάσει από το σχολείο. Συνεχίζω να τον παίρνω εγώ αλλά και να τον πηγαίνω ξανά εγώ σε όλες τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει πως η δουλειά μου ξεκινάει πολύ νωρίς και χάνω χρόνο από τον ύπνο μου, αλλά το προτίμησα από το να χάνω χρόνο από τις μεταξύ μας στιγμές. Οπότε ναι μεν η δυναμική της δικής μας καθημερινότητάς δεν έχει αλλάξει, ωστόσο σίγουρα δεν έχω τα αποθέματα ενέργειας που είχα πριν και αυτό σίγουρα έχει αλλάξει τη δυναμική της δικής μου.

Αγαπημένη σου συνήθεια με το παιδί, αφού επιστρέψεις από την δουλειά σου;

Η αγαπημένη μας συνήθεια μετά το σχολείο και το φαγητό, είναι να διαβάζουμε και να σχολιάζουμε αγκαλιά βιβλία.

Στην προσαρμογή της νέας σου ρουτίνας θεωρείς μια εξωτερική βοήθεια, όπως μια babysitter, θα σε βοηθούσε;

Σίγουρα θα βοηθούσε σε πολλά επίπεδα. Οι μητέρες τείνουμε να επιλέγουμε να περνάνε όλα από το χέρι μας (ο έλεγχος που ανέφερα παραπάνω) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε πολλά, να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και επίσης να έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά ταυτόχρονα ενώ ενδεχομένως και ενδόμυχα να πιστεύουμε πως αν δεχτούμε βοήθεια είτε εξωτερική είτε εσωτερική – πως δεν έχουμε το δικαίωμα γιατί η δουλειά της μαμάς είναι αυτή. Να είναι ακούραστη και να συνεχίζει. Μια μαμά όμως είναι και σύζυγος, κόρη, φίλη, υπάλληλος κ.ο.κ. και οι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι μας εξουθενώνουν και ενώ αν με ρωτούσε κάποιος πριν από δύο χρόνια αν θα έπαιρνα εξωτερική βοήθεια θα απαντούσα όχι, πλέον θα απαντούσα ναι. Γιατί κάτι που μαθαίνεις όσο είσαι μητέρα, είναι πως δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.

Θα εμπιστευόσουν μια διαδικτυακή υπηρεσία εύρεσης babysitter, όπως τη Nannuka;

Ναι, αφού πιστεύω πως είναι πιθανότερο έτσι να έβρισκα την/τον κατάλληλη/λο, αφού θα υπήρχε ένα σύστημα αξιολόγησης.

Τέλος, τι θα επιθυμούσες ν’αλλάξει στον γενικότερο επαγγελματικό χώρο, ώστε να είναι όσο πιο κοντά σε μια νέα μητέρα;

Είναι πάρα πολλά τα θέματα που προκύπτουν όταν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε μία μητέρα στην αγορά εργασίας και να καταλάβουμε τελικά ποια είναι η θέση της. Κατά τη γνώμη μου μία γυναίκα μπορεί να τα κάνει όλα. Να είναι καλή στη δουλειά της αλλά και να δημιουργήσει οικογένεια. Η κοινωνία δυστυχώς τείνει να της ψιθυρίζει -και λέω ψιθυρίζει γιατί δεν το λέμε δυνατά αλλά το σκεφτόμαστε- το αντίθετο καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της από τα πρώτα χρόνια ακόμα. Μία γυναίκα θα πρέπει να μπορεί να είναι ό,τι θέλει και όσα πράγματα θέλει ταυτόχρονα. Κι αν θα επιλέξει να αφήσει έναν ρόλο να είναι δική της επιλογή και μόνο. Το υποστηρικτικό σύστημα της μητέρας ενώ εργάζεται είναι ακόμα πολύ αδύναμο και σαν μητέρα που επέλεξε να αφήσει την καριέρα της για να μπορέσει να είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής του γιου της μαζί του, αισθάνομαι πως οι μητέρες στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα αδικημένες. Από όλους. Από την κυβέρνηση, από τον εργοδότη της που την κάνει να νιώθει ενοχές που επέλεξε να κάνει οικογένεια, από το περιβάλλον της, που δεν την ενθαρρύνει να συνεχίσει να είναι ό,τι εκείνη θέλει, από τους συναδέλφους, που στα νέα μιας επικείμενης εγκυμοσύνης θα την θεωρήσουν αυτομάτως εκτός ανταγωνισμού και συναγωνισμού. Δεν θα πρέπει ποτέ να κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα όπως κάνουμε τώρα αναγκαστικά. Κι αν δεν επιλέξουμε, τότε απλώς ελπίζουμε πως το τίμημα δεν θα είναι μεγάλο. Τέλος, αυτό που θα ήθελα να αλλάξει γενικότερα, είναι επιτέλους να γίνει αντιληπτό πως τα παιδιά μας δεν αποτελούν τη μόνο πηγή χαρά μας, αλλά σε αντίθεση με αυτό και η δουλειά μπορεί να αποτελεί πηγή χαράς, δημιουργικότητας έκφρασης για μια γυναίκα.

Ευχαριστούμε την Μένια, για την όμορφη συνέντευξη που μας παραχώρησε! Μια νέα μητέρα, μη ξεχνά ποτέ πως έχει κάθε δικαίωμα να βιώνει την πραγματικότητα σε όλες της τις διαστάσεις, έχει το δικαίωμα να είναι φίλη, εργαζόμενη, σύζυγος, σύντροφος, επιχειρηματίας, τίποτα να μη τη σταματά να κυνηγά τα θέλω της!

Διαβάστε επίσης: Από σύντροφοι… γονείς! Υπάρχει έρωτας μετά το παιδί;

10 λόγοι να είσαι εργαζόμενη μητέρα χωρίς τύψεις και ενοχές!

Τρεις μπαμπάδες μας μιλούν με αφορμή την ημέρα του πατέρα!

Εργαζόμενη μητέρα: πώς βρήκε λύση στη Nannuka

Βελτίωση της σχέσης του ζευγαριού, μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί...

Ποιες μητέρες δικαιούνται πρόωρη σύνταξη; Οι 6 προϋποθέσεις

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Οι έξι προϋποθέσεις που...

Επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ – Μέτρα στήριξης για νέες οικογένειες

Το ακριβό κόστος ζωής που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά...
spot_img

Newsletter

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.