Το ξεκίνημα της συνεργασίας με μια babysitter μπορεί να αποτελεί παράγοντα προβληματισμού για τους περισσότερους γονείς. Η σωστή, όμως, προετοιμασία και συζήτηση με το παιδί, μπορεί να διευκολύνει την περίοδο προσαρμογής και να κάνει το παιδί να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία για τον άνθρωπο με τον οποίο θα περνάει τις ώρες του μαζί! Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να κάνουμε τη σχέση παιδιού-babysitter συνεχώς να ανθίζει και να αναδεικνύει τις καλύτερες πλευρές του παιδιού σας!
Ενημερώστε και συζητήστε εγκαίρως
Θα ήταν καλό να αποφεύγετε να ενημερώσετε το παιδί την τελευταία στιγμή ότι θα μείνει μόνο του με την babysitter- τα παιδιά χρειάζονται εξίσου χρόνο για να συνηθίσουν σε μια καινούργια ιδέα. Ακόμη κι αν αποφασίσατε να επιλέξετε κάποιον για τη φύλαξη του παιδιού υπό πίεση χρόνου, συζητήστε το με το παιδί όσο πιο νωρίς γίνεται.
Μεταδώστε τους τον ενθουσιασμό για το ότι θα περνάνε πολύ όμορφα, θα παίζουν, θα μαθαίνουν πράγματα μαζί. Επικοινωνήστε τα καλά χαρακτηριστικά της babysitter. Kανονίστε μια συνάντηση μαζί τα παιδιά και εσάς και εξοικειωθείτε όλοι μαζί αρχικά στον ίδιο χώρο, ώστε να αισθανθεί το παιδί ασφάλεια. Αν έχετε χρόνο για μια δοκιμαστική περίοδο, τόσο το καλύτερο.
Δώστε πρωτοβουλία στο παιδί
Τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα και είναι ευκολότερο να γίνουν δεκτικά, όταν τους έχει ανατεθεί μια αποστολή, όπως π.χ να ξεναγήσουν την παιδαγωγό το σπίτι, να της φτιάξουν ένα δώρο/κατασκευή καλωσορίσματος ή να της συστήσουν τα μικρότερα αδέλφια.
Δείξτε τους κανόνες ασφαλείας
Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν οι ενήλικες επεξηγούν τους κανόνες ασφαλείας με ηρεμία, με έμφαση στο πώς θα μείνει το παιδί ασφαλές και όχι υπό την απειλή συνεχούς κινδύνου. Εξηγήστε στα παιδιά και ρωτήστε τους πως θα αντιδρούσαν σε υποθετικά σενάρια. Σιγουρευτείτε ότι έχουν τα τηλέφωνά σας σε εμφανές σημείο και ότι γνωρίζουν ποιον άλλον να πάρουν αν δεν σας βρουν. Δώστε τους την ασφάλεια ότι αν χρειαστούν κάτι μπορούν να σας πάρουν κι εσείς θα είστε εκεί γι’ αυτά.
Εξηγήστε τους το καθημερινό πρόγραμμα και τις αρμοδιότητες
Πότε πρέπει να τρώνε; Πότε να κάνουν τα μαθήματά τους; Υπάρχει κάπου το πρόγραμμα αναρτημένο; Τι στόχους έχει το παιδί για την εβδομάδα αυτή π.χ αν κάνει όλα τα μαθήματα την ώρα του, θα έχει κάποιο προνόμιο το σαββατοκύριακο.
Επίσης, συζητήστε με την babysitter τι αρμοδιότητες έχει ακριβώς (θα ετοιμάζει φαγητό; θα τακτοποιεί; σε ποιους χώρους θα κινείται;) καθώς και προτεινόμενες δραστηριότητες για τις ώρες που θα περνάνε μαζί. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δείξουν στην παιδαγωγό τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Εμπιστοσύνη
Τα παιδιά πρέπει να έχουν το θάρρος να σας μιλάνε για όλα. Εάν κάτι τους ενοχλεί στη συμπεριφορά της babysitter, ό,τι κι αν είναι αυτό, πρέπει να είναι σε θέση να σας το πουν και να το συζητάτε όλοι μαζί. Στο τέλος της κάθε ημέρας ρωτήστε το παιδί τι του άρεσε και τι όχι.
Με τη σωστή προετοιμασία για τον ερχομό της babysitter και συζήτηση το παιδί θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη!
μολις ξεκινησα να φροντιζω ενα παιδακι αλλα ειναι μικρο κι καθε φορα που το προσεγγιζω κλαιει κι χτυπιεται γτ ειναι δεμενο με την μαμα του κι δεν εχει προσαρμοστει στον παιδικο.τι να κανω;εχω απογοητευτει.βοηθηστε με σας παρακαλω.!!
Καλησπέρα σας,
Στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα με το παιδί είναι καλό να το συζητάμε ανοιχτά πάντα με τους γονείς και τους παιδαγωγούς και να βρίσκουμε από κοινού λύση και αντιμετώπιση.