Αν δεν θέλετε να φύγει ποτέ η babysitter από την οικογένειά σας ή μάλλον… να φύγει όταν τα παιδιά θα είναι αυτόνομα αρκετά για να φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους όταν απουσιάζετε, προσπαθήστε να είστε “εντάξει” όσον αφορά τα ακόλουθα points που αποτελούν και τα κύρια “παράπονα” των περισσότερων babysitter.
Φόρτος εργασίας
Όταν ένας γονέας έρχεται συχνά στο σπίτι αργά χωρίς προειδοποίηση ή ζητάει από τη babysitter να φροντίσει τα παιδιά στο ρεπό της ή αφού έχει τυπικά σχολάσει, εκείνη μπορεί να νιώθει σαν να είναι συνεχώς εν ώρα εργασίας, μονίμως σε επιφυλακή. Ή, χειρότερα, ότι η προσωπική της ζωή δεν εκτιμάται. Οι γονείς πρέπει να σέβονται το ωράριο εργασίας πάνω στο οποίο έχουν αποφασίσει με τη babysitter από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους. Αν τη χρειαστούν να έρθει νωρίτερα ή να μείνει και αφού έχει τελειώσει το ωράριο εργασίας της, οφείλουν να ενημερώσουν από πριν χωρίς να θεωρείται αυτονόητο ότι η babysitter τους θα τα καταφέρει.
Αλλαγή καθηκόντων
Η φροντίδα για ένα παιδί είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι κουραστικό, ακόμα περισσότερο μάλιστα αν ζητηθεί από τη babysitter να είναι υπεύθυνη και για τα οικιακά καθήκοντα, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα και το πλύσιμο. Οι υποχρεώσεις της πρέπει να περιγράφονται και να συμφωνούνται εκ των προτέρων. Κάθε φορά που προκύπτουν αλλαγές ή προσθήκες σε αυτά τα καθήκοντα, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα τη babysitter για να δουν αν είναι σύμφωνη με τα νέα καθήκοντα εργασίας. Και φυσικά, να πληρώνουν επιπλέον.
Σύνδρομο… “εγκλεισμού”
Το να βρίσκεσαι στο σπίτι κάποιου άλλου για πολλές ώρες κάθε μέρα, με σχεδόν καμία ενήλικη αλληλεπίδραση είναι μια συνταγή για να νιώσει κανείς… σύνδρομο “εγκλεισμού”. Οι babysitters είναι μερικές φορές κοινωνικά απομονωμένες 40 ή 50 ώρες την εβδομάδα φροντίζοντας τα παιδιά, έχοντας ελάχιστη κοινωνική ζωή. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν δραστηριότητες που επιτρέπουν στις babysitters να δημιουργούν κοινωνικούς κύκλους κι επαφές και να αποκτούν νέες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως να πάνε τα παιδιά για μια βόλτα στο πάρκο, το μουσείο ή την παιδική χαρά και να ενταχθούν σε ομάδες. Αλλά και οι ίδιες είναι καλό να προτείνουν αυτές τις δραστηριότητες, βοηθώντας με τη σειρά τους τα παιδιά να εξασκηθούν στην κοινωνικοποίηση.
Αλλαγές στην προσωπική της ζωή
Όταν προκύπτουν καινούρια δεδομένα στην προσωπική ζωή της babysitter, όπως για παράδειγμα ένας γάμος, μια μετακόμιση, μια υποχρέωση που έχει προτεραιότητα, μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τη συνεργασία σας αναπάντεχα κι ενώ κατά τα άλλα είστε ευχαριστημένοι από τη μεταξύ σας σχέση. Φυσικά, όταν οι λόγοι χαρακτηρίζονται ανωτέρας βίας λίγα μπορείτε να κάνετε… Δοκιμάστε όμως να κάνετε μια διαφορετική πρόταση (οικονομική αλλά και συνθηκών εργασίας) που μπορεί να κάνει τη babysitter να επανεξετάσει την κατάσταση και να πάρει καινούριες αποφάσεις.
Διαφορετικές φιλοσοφίες διαπαιδαγώγησης και φροντίδας
Όλοι οι γονείς προτιμούν να ακολουθούν οι babysitters τους τις δικές τους αξίες διαπαιδαγώγησης και τα δικά τους ‘πρωτόκολλα’ ασφάλειας για τα παιδιά τους. Και φυσικά, μια τέτοια αξίωση δεν είναι καθόλου παράλογη. Ωστόσο, μια babysitter έχει το δικαίωμα για παράδειγμα να διακόψει τη συνεργασία της με μια οικογένεια που δεν έχει πάρει μέτρα προστασίας για τα παιδιά (π.χ μαλακές γωνίες στα έπιπλα, κλειδαριές ασφαλείας στα συρτάρια, πορτούλες στη σκάλα, κτλ) αν έχει διαφορετικό κώδικα τήρησης της ασφάλειας για τα παιδιά που καλείται να φροντίσει. Εξάλλου, όταν εμπιστεύεσαι μια babysitter να φροντίσει τα παιδιά σου πρέπει να δείχνεις εμπιστοσύνη στις δεξιότητες και την εμπειρία της αλλά και να της δίνεις την ελευθερία να αναλάβει κάποιες μικρές λεπτομέρειες.
Όταν δεν αναγνωρίζεται η προσφορά της
Μπορεί η εργασία της babysitter να αμείβεται, αλλά η φροντίδα των παιδιών απαιτεί εξίσου συναίσθημα, δέσμευση και μερικές φορές, συμβιβασμούς. Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της babysitter των παιδιών τους από καιρό σε καιρό. Ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολοι μπορεί να είστε ως γονείς, μπορείτε πάντα να πείτε ένα “ευχαριστώ”, να πάρετε ένα δώρο για τα γενέθλιά της ή τα Χριστούγεννα- ακόμα και να της χαρίσετε ένα ρεπό. Καμιά φορά, μικρές κινήσεις ευγνωμοσύνης απέναντί στη babysitter μας είναι ικανές να της δώσουν το κίνητρο να έρθει με ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια και αποτελεσματικότητα στην εργασία της.
Κακή επικοινωνία
Μια σχέση babysitter- γονέα περιλαμβάνει δύο πλευρές με διαφορετικά υπόβαθρα που συνδυάζονται με κοινό στόχο την επιτυχή φροντίδα των παιδιών. Χωρίς σαφή και συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίζουν τη σχέση τους αλλά και τη σχέση της babysitter με το παιδί. Φροντίστε ώστε να χτίζετε καθημερινά μια επικοινωνία που θα οδηγήσει σε μια συνεργασία αποδοτική και για τις δυο πλευρές, και κυρίως για τα ίδια τα παιδιά σας. Ρυθμίστε μια κουβέντα πέντε λεπτών στο τέλος κάθε ημέρας για να συζητήσετε τι συνέβη εκείνη τη μέρα. Και στο τέλος της εβδομάδας, κανονίστε μια εκτενέστερη συνάντηση για να κουβεντιάσετε τα θέματα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, που αφορούν είτε τα παιδιά είτε εργασιακά θέματα της babysitter.
Κακές οικονομικές απολαβές
Οι διαφορετικές προσδοκίες της οικογένειας και της babysitter σχετικά με τον μισθό της προκαλούν συχνά εστίες τριβής και δυσαρέσκειας. Συζητήστε ανοιχτά με τη babysitter τις οικονομικές απολαβές που θα ήθελε να έχει προκειμένου να προσφέρει τον πιο δημιουργικό και αξιόπιστο εαυτό της στα παιδιά χωρίς να αισθάνεται αδικημένη. Προσπαθήστε να είστε τυπικοί στην πληρωμή (να μην καθυστερείτε), να πληρώνετε επιπλέον τις υπερωρίες της και τις έκτακτες αλλαγές του προγράμματός της ή τις αργίες. Αν όχι, παίρνετε το ρίσκο η babysitter σας να σας αφήσει, εφόσον βρει μια αντίστοιχη εργασία με καλύτερες απολαβές.
Για να λειτουργήσει αυτή η σχέση, είναι σημαντικό για όλους να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα σεβασμού, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Η αναζήτηση μιας babysitter για την οικογένειά σας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν η σχέση, όμως, δεν λειτουργεί, πρέπει να προχωρήσετε. Αφού πρώτα κάνετε τα πάντα για να την προστατεύσετε και να τα διασώσετε.