Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόωρου τοκετού, δημιουργήσαμε με την μαία Ξένια Γαλανοπούλου το παρακάτω κείμενο στο οποίο απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις, όπως ποιος τοκετός χαρακτηρίζεται πρόωρος, αλλά ακόμη και τρόπους που μπορεί να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός. Επισκέπτοντας τη Nannuka μπορείτε να βρείτε πλήθος από μαίες, που μπορούν να σας συμβουλέψουν, αλλά και να σας συντροφέψουν στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης σας!
Πότε ένας τοκετός χαρακτηρίζεται ως πρόωρος;
Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που συμβαίνει πριν την 37 η εβδομάδα της κύησης και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
Παράγοντες που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό
Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, με κυριότερο το ιστορικό πρόωρου τοκετού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Άλλοι παράγοντες είναι οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (π.χ. δίκερη μήτρα), το προηγούμενο χειρουργείο στον τράχηλο της μήτρας (π.χ. κωνοειδής εκτομή), το αυξημένο αμνιακό υγρό, η πολύδυμη κύηση, η προεκλαμψία, η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, οι λοιμώξεις (π.χ. πυελονεφρίτιδα), η πρόωρη ρήξη υμένων, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλης από την έγκυο.
Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός – τι μπορεί να προσέξει η κάθε εγκυμονούσα;
Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να είναι συνεπείς στις επισκέψεις στο γιατρό/ή τη μαία. Να δίνουν αναλυτικά το πλήρες ιστορικό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται. Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού από την πλευρά του ιατρού είναι η ενδελεχής εξέταση του ιστορικού της εγκύου, η μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας, η χορήγηση κορτικοστεροειδών (για την βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας του πρόωρου νεογνού), η χορήγηση αντιβίωσης σε περίπτωση πρόωρης ρήξης υμένων, η εξέταση ούρων και καλλιέργειας κολπικού υγρού και η χορήγηση φαρμάκων για την καθυστέρηση του τοκετού (όταν δεν υπάρχει αντένδειξη).
Υπάρχουν θεραπείες, ώστε να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός
Οι θεραπείες που πιθανώς θα μειώσουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό είναι εξής:
- Χορήγηση διακολπικά προγεστερόνης
- Τραχηλικός πεσσός (Arabin)
- Περίδεση του τραχήλου
- Θεραπεία της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας
- Θεραπεία βακτηριακής κολπίτιδας
Οι θεραπείες θα πρέπει να ακολουθούνται έπειτα από σύσταση του ιατρού σας.
Υπάρχουν επιπλοκές στον πρόωρο τοκετό;
Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που παρατηρούνται σχετίζονται με τον βαθμό προωρότητας. Συχνά τα πρόωρα νεογνά εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια, προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά προβλήματα, προβλήματα στον μεταβολισμό, το αίμα, την όραση, την ακοή και τη συμπεριφορά.
Τέλος, τι ακολουθεί έναν πρόωρο τοκετό;
Σε περίπτωση που ο πρόωρος τοκετός δεν δύναται να Ααποφευχθεί, τότε ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένας ασφαλής τοκετός τόσο για την μητέρα όσο και για το νεογνό. Έτσι, ακολουθούνται όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα πρωτόκολλα από τον θεράποντα ιατρό. Ο μαιευτήρας -γυναικολόγος θα πρέπει να επιλέξει τον τρόπο του τοκετού (κολπικό τοκετό ή καισαρική τομή). Ανάλογα με τα δεδομένα της κατάσταση της γυναίκας και του εμβρύου. Μετά τη γέννηση, το νεογνό τοποθετείται σε ειδική θερμοκοιτίδα όπου παρακολουθείται συνεχώς από ειδική ομάδα επαγγελματιών υγείας. Αυτό συμβαίνει, για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματός του και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως εμφανιστούν και να αναπτυχθεί γρήγορα και σωστά. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό για τη νέα μητέρα, συστήνεται η συλλογή μητρικού γάλακτος, με την καθοδήγηση των μαιών του τμήματος, το οποίο είναι πολύτιμο για το πρόωρο νεογνό και σύμφωνα με τις οδηγίες των νεογνολόγων χρησιμοποιείται για τη σίτισή του.
Ευχαριστούμε θερμά την μαία, Ξένια Γαλανοπούλου, για τις πολύτιμες γνώσεις, που μοιράστηκε μαζί μας! Μην ξεχνάτε, πως δίπλα σας σε κάθε σημαντικό βήμα, όπως εκείνο της εγκυμοσύνης – μητρότητας, έχετε την δυνατότητα να έχετε ανθρώπους – επιστημονικούς συμβούλους θηλασμού, μαίες, που μπορούν να σας στηρίξουν σε κάθε σας βήμα!
Διαβάστε επίσης: Δοκιμασμένα tips για το κόψιμο της πιπίλας!
Σκανδιναβοί γονείς: τι κάνουν διαφορετικά στην ανατροφή των παιδιών τους;
Τρίτο παιδί στην οικογένεια: οδηγός… επιβίωσης!
Η δύναμη της αγκαλιάς στην ανατροφή των παιδιών