Παράλληλη στήριξη: μία πολύτιμη βοήθεια!

ΠαιδίΕκπαίδευσηΠαράλληλη στήριξη: μία πολύτιμη βοήθεια!

Οι καταρτισμένοι ειδικοί παιδαγωγοί που προσφέρουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι οι πολύτιμοι βοηθοί των παιδιών και των οικογενειών τους. Ο ρόλος τους στην ενίσχυση του μαθητή μέσα στην τάξη είναι καταλυτικός και είναι πολύ θετικό που τα τελευταία χρόνια οι γονείς δεν διστάζουν να απευθυνθούν σε παιδαγωγούς με ειδική κατάρτιση, αφού πρώτα έχουνε εντοπίσει και αξιολογήσει τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού τους. Ας δούμε πώς περιγράφει ένας ειδικός παιδαγωγός την εμπειρία του από την παράλληλη στήριξη σε μαθητή πρώτης δημοτικού, τις σκέψεις του και τα συμπεράσματά του.

Η παράλληλη στήριξη στην τάξη και την πράξη

  1. Στόχος στην παράλληλη στήριξη είναι να καταφέρει ο μαθητής με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού να αυτονομηθεί ως παρουσία στη σχολική τάξη. Κάθε βήμα της παράλληλης στήριξης εκεί πρέπει να αποσκοπεί. Στο πώς να κάνει ο εκπαιδευτικός βήματα πίσω και ο μαθητής βήματα μπροστά.
  2. Η συνεκπαίδευση (παράλληλη στήριξη) δεν έχει χαρακτήρα φύλαξης ή εξυπηρέτησης στη διαβίωση. Ο χαρακτήρας της είναι καθαρά ενταξιακός και ενισχυτικός στη μαθησιακή διαδικασία.
  3. Αυτό που θεωρείται αυτονόητο από εμάς και τους άλλους μαθητές δεν είναι οπωσδήποτε αυτονόητο και στα παιδιά με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν τους ενισχύουμε την αντίληψη πως όλα τα κάνουν λάθος μόνο και μόνο επειδή οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν έτσι.
  4. Είμαστε συντονισμένοι στη διαφορετικότητα του παιδιού και χωρίς να αιφνιδιαζόμαστε είμαστε σε θέση να προτείνουμε ανάλογα με την περίπτωση εναλλακτικές που θα τον καλύψουν.
  5. Η καλή επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό της τάξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η παράλληλη στήριξη.
  6. Δεν βοηθάμε περισσότερο από όσο πρέπει, ούτε απομακρυνόμαστε πιο πολύ από όσο χρειάζεται. Οι κεραίες μας είναι πάντα στραμμένες στον μαθητή και ανάλογα κατευθύνουν τον βαθμό παρέμβασης.
  7. Είναι πολύ σημαντικό από τις πρώτες στιγμές να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού και να το “πείσουμε” ότι είμαστε σύμμαχοί του.
  8. Πρώτοι εμείς πιστεύουμε σ΄αυτό, στις δυνατότητές του και στα χαρίσματά του.
  9. Δεν αφήνουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο να υπεισέλθει στην παιδαγωγική πράξη. Πάνω απ’ όλα είμαστε δάσκαλοι σε μια εξαιρετική σημαντική αποστολή, κι όχι φίλοι ούτε γονείς.
  10. Στη δική μου περίπτωση λειτούργησε θετικά το ότι εγώ και ο μαθητής είχαμε το ίδιο φύλο. Τα αγόρια σε αυτές τις ηλικίες έχουν ανάγκη ένα πρότυπο δασκάλου με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν περισσότερο ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγόρια φτάνουν να είναι πιο αποδοτικοί μαθητές όταν έχουν άντρες δασκάλους.

Στόχος μας στην παράλληλη στήριξη είναι η κατάκτηση μαθησιακών οροσήμων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού, η συναισθηματική και η ψυχική του υγεία, το χτίσιμο της αυτοπεποίθησής του, η ανώδυνη σχολική του προσαρμογή. Μοιράζοντας την αφοσίωσή μας το ίδιο σε όλους τους επιμέρους στόχους.

Διαβάστε επίσης: Σχολική λίστα: η αγορά των σχολικών ως ευκαιρία σύνδεσης με το παιδί!

Τα 10+1 χαρακτηριστικά του καλού δασκάλου! Τι τους κάνει ξεχωριστούς;

Πρώτη Δημοτικού: οδηγός “επιβίωσης” για γονείς και παιδιά!

Προσχολική αγωγή: τι κάνουμε λάθος;

Η Ορθογραφούλα: ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ορθογραφίας!

Σχολική άρνηση: πώς μπορεί να βοηθήσει ο γονιός!

Πρωινή προετοιμασία για το σχολείο: 10 tips που βοηθάνε!

Το άγχος των εξετάσεων: οδηγός επιβίωσης για γονείς.

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών....

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Το κλειδί για μια συμπεριληπτική τάξη

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση που...

Πώς μελετά ένα παιδί με δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια από τις πιο συχνές μαθησιακές...

Ανάπτυξη παιδιού ανά μήνα και έτος – Πώς ένα παιδί αλλάζει;

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.