Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ένα φλέγον ζήτημα, που απασχολεί ιδιαίτερα νέες θηλάζουσες μητέρες, αποτελεί η μαστίτιδα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, όπως είθισται να λέγεται. Ωστόσο, η ενημέρωση ακόμη, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και βοηθητική. Η ενημέρωση σε ό,τι αφορά την μητρότητα και τον θηλασμό, οφείλει να γίνεται από άτομα αρμόδια! Γι’αυτό κι εμείς σπεύσαμε να ενημερωθούμε από την κατάλληλη, πρόκειται για την μαία κι επιστημονική σύμβουλο, Ξένια Γαλανοπούλου. Η κα. Γαλανοπούλου, απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από το θέμα της μαστίτιδας. Ευχαριστούμε θερμά, για την βοήθεια και την ενημέρωση που μας παρείχε!
Τι είναι η μαστίτιδα;
Ως μαστίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή του μαστού που οφείλεται σε μικρόβιο. Εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια του θηλασμού (μαστίτιδα της γαλουχίας) όπως επίσης και σε γυναίκες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ιστορικό διαβήτη κ.α Οι συμπτώσεις περιλαμβάνουν πόνο, διόγκωση, ερυθρότητα και θερμότητα στον μαστό που είναι πληγωμένος. Η μαστίτιδα απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση, συνήθως με αντιβιοτικά, και μπορεί να προκαλέσει πόνο και αναστάτωση στη νέα μητέρα, αλλά με τη σωστή θεραπεία συνήθως υποχωρεί.
Οι αιτίες εμφάνισής της;
Εμφανίζεται συχνά μέσα στους 3 πρώτους μήνες της λοχείας και οι αιτίες εμφάνισής της είναι η κούραση, το στρες, η απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου, η υπεραιμία του μαστού, οι δυσκολίες στην προσκόλληση, οι στενοί στηθόδεσμοι και προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως η αναιμία. Ακόμα, οι ερεθισμένες θηλές και η εμφάνιση ραγάδων αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία εισόδου και αποικισμού από μικρόβια στο μαστό, με συνέπεια την πρόκληση μαστίτιδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;
1. Ευαισθησία, ερυθρότητα, θερμότητα και οίδημα της επικείμενης περιοχής
2. Πόνος ή αίσθημα καύσου συνεχώς ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού
3. Πυρετός 38,4o C
4. Καταβολή, ρίγος, άλγος και συμπτώματα γρίπης
θεραπείας για μαστίτιδα
Η θεραπεία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Ωστόσο, στο γενικό πλαίσιο οι οδηγίες για την αντιμετώπισή της είναι η αποτελεσματική απομάκρυνση του γάλακτος από το μαστό είτε με θηλασμό είτε με άλμεξη, η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών
φαρμάκων και αντιβιοτικών κατόπιν ιατρικής εντολής, η τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας κατά τη διάρκεια του θηλασμού και κρύων επιθεμάτων μετά το θηλασμό, η κατάλληλη τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος και το μασάζ.
Η πρόληψη, όπως γνωρίζουμε, είναι η καλύτερη θεραπεία!
Ποια είναι η πρόληψη κατά της μαστίτιδας;
Η πρόληψη περιλαμβάνει τη σωστή τοποθέτηση και προσκόλληση του βρέφους, το συχνό τάισμα, την εκμάθηση άμελξης με το χέρι ή με το θήλαστρο, την άμεση αναφορά από την μητέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων και την έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση από τον επαγγελματία υγείας. Όλα αυτά προλαμβάνουν τον πρόωρο απογαλακτισμό και την εμφάνιση αποστήματος.
Ποιοι είναι οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να ενημερωθούμε;
Οι καθ’ύλην αρμόδιοι είναι οι μαίες και οι πιστοποιημένο σύμβουλοι θηλασμού.
Θηλασμός και μαστίτιδα
Αντιθέτως, οι μητέρες ενθαρρύνονται να συνεχίσουν το θηλασμό μιας και η συνέχιση του θηλασμού αποτελεί μέρος της θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια εξερεύνησης, του όμορφου αυτού ταξιδιού, που ονομάζεται θηλασμός, συχνά ενδέχεται να έρθετε σε επαφή με δυσκολίες! Άλλες σοβαρότερες, άλλες λιγότερο σοβαρές. Για να είναι ευχάριστο λοιπόν, το ταξίδι αυτό, καλό θα ήταν να δεχτούμε την καθοδήγηση από μαίες. Στη Nannuka, μπορείτε να βρείτε άμεσα πλήθος από μαίες, που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας παρέχουν πλήρη ενημέρωση!!