Ο πρώτος μου θηλασμός – Συμβουλές για νέες μητέρες

ΟικογένειαΜαμάΟ πρώτος μου θηλασμός - Συμβουλές για νέες μητέρες

Η σπουδαιότητα του θηλασμού, στη ζωή του νεογνού

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο θηλασμός κατέχει σημαντική θέση στην υγεία του νεογνού καθώς και της νέας μητέρας. Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει μέσα στην πρώτη ώρα αμέσως μετά τη γέννηση και αποτελεί το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο για την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού θηλασμού. Επίσης, ο θηλασμός διδύμων μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλές νέες μητέρες. Υποστηρικτικές διαδικασίες κατά τη γέννηση και ελαχιστοποίηση παρεμβάσεων, όπως ο χωρισμός μητέρας-βρέφους, επηρεάζουν την επιτυχία του θηλασμού και τη διάρκειά του. Μία από αυτές τις υποστηρικτικές διαδικασίες είναι η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας και βρέφους μετά τον τοκετό. Η πρώιμη επαφή δέρμα με δέρμα (SSC) αποδίδεται στην τοποθέτηση του εκτεθειμένου επιρρεπούς νεογνού στο γυμνό στήθος της μητέρας του ακριβώς ανάμεσα στους μαστούς.

Σταθεροποίηση θηλασμού – Μέθοδος (SSC)

Οι πρώτες δύο ώρες μετά τον τοκετό είναι μια κρίσιμη περίοδος για τη σταθεροποίηση του θηλασμού και τη συνέχειά του. Σε αυτόν τον βέλτιστο χρόνο οι διατροφικές συμπεριφορές των βρεφών είναι έντονες όπως η ριζοβολία και το πιπίλισμα. Επίσης, οι περισσότερες αντιδράσεις των βρεφών υπάρχουν μέσω του αγγίγματος, της θερμότητας και της όσφρησης που δέχονται από το σώμα της μητέρας τους. Άλλωστε πολλές φορές ξεκινούν το θηλασμό μόνα τους. Έτσι η χρήση έμφυτων συμπεριφορών του βρέφους για την έναρξη του θηλασμού είναι μια λογική επιχείρηση. Για την έναρξη παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αύξηση του επιτυχούς θηλασμού και στα μέγιστα πλεονεκτήματα αυτής της περιόδου που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της μεθόδου δέρμα με δέρμα (SSC). Η επαφή δέρμα με δέρμα οδηγεί το τελειόμηνο βρέφος προς τις θηλές της μητέρας. Τότε το βρέφος είναι σε επαφή με το στήθος.

Οφέλη μεθόδου δέρμα με δέρμα, μητέρας-νεογνού

Η επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννηση, γνωστή και ως “δέρμα προς δέρμα” (skin-to-skin contact), έχει πράγματι πολλά οφέλη. Επίσης είναι σημαντική τόσο για την υγεία του μωρού όσο και της μητέρας. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

 1. Ενίσχυση του θηλασμού: Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά το μωρό να βρει το μητρικό στήθος και να ξεκινήσει το θηλασμό πιο εύκολα. Η φυσική επαφή και η εκκίνηση του θηλασμού σε αυτή την πρώιμη φάση είναι σημαντικές για την παραγωγή του γάλατος της μητέρας και την προώθηση του θηλασμού.
 2. Ενίσχυση της ημέρας μετά τη γέννηση: Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά το μωρό να περάσει την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση στον αγκαλιά της μητέρας. Προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και ευεξίας.
 3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το δέρμα προς δέρμα επιτρέπει τη μετάδοση βακτηρίων από το δέρμα της μητέρας στο μωρό, ενισχύοντας το εντερικό αποικισμό του μωρού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εντερικών λοιμώξεων.
 4. Συναισθηματική σύνδεση: Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά στην ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, προωθώντας την αγάπη και την ασφάλεια.

Ενημέρωση, για τη διαδικασία του πρώτου θηλασμού

Η έγκυρη ενημέρωση για τη διαδικασία του πρώτου θηλασμού είναι σημαντική για την έναρξη, την επιτυχία και τη διάρκεια του θηλασμού. Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα των μαιών είναι καταλυτικός για την προαγωγή, υποστήριξη, καθιέρωση και διατήρηση του μητρικού θηλασμού.

Ουσιαστικά οι γυναίκες χρειάζονται:

 • Πρακτικές και αποτελεσματικές συμβουλές για την τοποθέτηση, θέση και προσκόλληση του
  νεογνού στο στήθος.
 • Ενημέρωση για την παραγωγή του γάλακτος που ανταποκρίνεται στον νόμο της προσφοράς
  και της ζήτησης.
 • Ενθάρρυνση να συνεχίσουν τον θηλασμό—Προσοχή όχι άσκηση πίεσης
 • Διαβεβαίωση ότι αυτό που περνούν είναι φυσιολογικό
 • Εφαρμογή ενεργητικής ακρόασης (Να τις ακούν!)
 • Γνωστοποίηση των οφελών του θηλασμού
 • Να φροντίσουν τον εαυτό τους, ξεκούραση, χαλάρωση κλπ. για αποφυγή πιθανών προβλημάτων όπως η μαστίτιδα.
 • Απενεχοποίηση ταΐσματος με μπιμπερό όταν είναι απαραίτητο
 • Να είναι σε θέση να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό

Συμβουλές για μια μητέρα που θα θηλάσει

 • Να συζητήσει με τη μαία και τον γιατρό της πριν γεννήσει. Να ενηρωθεί σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί το μαιευτήριο.
 • Να πάρει το μωρό ανάμεσα στους μαστούς αμέσως μετά τη γέννα. Να ενισχύσει την επαφή δέρμα με δέρμα και να θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα.
 • Εάν το μωρό καταφέρει να θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα είναι μεγάλη επιτυχία. Έπειτα μπορεί να κοιμηθεί και να θηλάσει αργότερα.
 • Η ποσότητα του πρωτογάλακτος τα πρώτα 24ωρα είναι μικρή. Γι’ αυτό και προτείνουμε η νέα μητέρα να δίνει εναλλάξ τον κάθε μαστό. Έτσι θα ενεργοποιήσουμε και τους δύο μαστούς και να πάρει το μωρό περισσότερη ποσότητα.
 • Θα πρέπει το μωρό να θηλάσει για όσο χρόνο θέλει και όσο συχνά θέλει με μια μικρή προσοχή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών υπολογίζοντας γεύματα ανά 2,5 περίπου ώρες ή και πιο συχνά.
 • Ας αποφύγουμε τη χορήγηση φόρμουλας χωρίς ιατρική ένδειξη και η χρήση πιπίλας.
 • Για να δούμε εάν το μωρό τρώει ικανοποιητικά, η κυριότερη ένδειξη είναι ο αριθμός τις πάνες που αλλάζει στο μωρό.
 • Τέλος, σε περιπτώσεις που συναντά δυσκολίες ή ο θηλασμός είναι επίπονος θα πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια από τη μαία της ή από επαγγελματίας υγείας-πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού.

Οι γυναίκες χρειάζεται να δουν αλλαγές στον τρόπο παροχής της υποστήριξης του θηλασμού. Θέλουν περισσότερο ρεαλισμό. Συγκεκριμένες πληροφορίες. Περισσότερη βοήθεια με την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος τις πρώτες μέρες. Να μάθουν για προσεγγίσεις που λειτουργούν ουσιαστικά. Θέλουν να τις ακούνε και να τις ενθαρρύνουν χωρίς να αισθάνονται πίεση. Τέλος, αυτή η εκφρασμένη επιθυμία των γυναικών είναι μια πρόκληση για όλους όσους συμμετέχουν στην υποστήριξη των μητέρων.

Ξένια Γαλανοπούλου
Ξένια Γαλανοπούλου
Η Ξένια Γαλανοπούλου είναι Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών & Μαιευτών Αθήνας. Σπούδασε μαιευτική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθήνας) και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Oulu της Φινλανδίας. Είναι πιστοποιημένη ανανήπτρια της Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης (BLS –AED Provider Course) από το ERC (European Resuscitation Council). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Health Coaching για επαγγελματίες υγείας στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί σε μεγάλο μαιευτήριο της Αθήνας και στη συνέχεια εργάστηκε για 5 χρόνια σε γνωστό κέντρο εξωσωματικής. Έχει συνεργαστεί με μαιευτήρες-γυναικολόγους σε γυναικολογικά ιατρεία, ιατρεία εμβρυομητρικής ιατρικής, σε τοκετούς και γυναικολογικά-ογκολογικά περιστατικά παρέχοντας υποστήριξη σε κάθε γυναίκα και οικογένεια με γνώμονα την ενσυναίσθηση και την έγκυρη και επικαιροποιημένη γνώση. Παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα μετά το τοκετό, περιποίηση νεογνού, υποστήριξη μητρικού θηλασμού, υποστήριξη γονέων, προγεννητικά μαθήματα προετοιμασίας γονέων και συμβουλευτική σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης και γονιμότητας. Σύντομα λαμβάνει τίτλο μεταπτυχιακού διπλώματος από το τμήμα Πολιτικών Υγείας της Σχολή Δημόσιας Υγείας (MSc in Leadership, Innovation, and Value Based Health Policies).

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί...

Ποιες μητέρες δικαιούνται πρόωρη σύνταξη; Οι 6 προϋποθέσεις

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Οι έξι προϋποθέσεις που...

Επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ – Μέτρα στήριξης για νέες οικογένειες

Το ακριβό κόστος ζωής που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά...
spot_img

Newsletter

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.