Ο αριθμός των ειδικών που πιστεύουν ότι το μυστικό για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας βρίσκεται… στο πιάτο μας αυξάνεται καθημερινά, ενώ νέες μελέτες επιβεβαιώνουν συνεχώς τη σχέση ανάμεσα στις διατροφικές μας επιλογές και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
-
Ασπίδα κατά της άνοιας η μεσογειακή διατροφή
Πώς μπορεί η θωράκιση της μνήμης μας και η διάσωση των αγαπημένων αναμνήσεών μας να ξεκινά (και) από το… τραπέζι μας; Σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Alzheimer στο Λονδίνο, οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 35%. Αλλά και για όσους υιοθετούν έστω ως έναν βαθμό τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, ο κίνδυνος εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών είναι μικρότερος (18%) σε σύγκριση με όσους ακολουθούν άλλου τύπου διατροφή.
-
Τροφή… για σκέψη
Για να ακολουθήσει κάποιος τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής αρκεί να γεμίσει την κουζίνα του με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, φρέσκα ψάρια και παρθένο ελαιόλαδο. Και, ναι, δυστυχώς θα πρέπει να αποχαιρετήσει την επεξεργασμένη ζάχαρη και το αλεύρι, καθώς και λιπαρά όπως το βούτυρο.
*extra tip: Επιστημονικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έχουν έως και 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια, οπότε δεν ξεχνάμε ότι η ζυγαριά αποτελεί σύμμαχό μας ακόμα και μετά τα 65!
-
Πρόσληψη βιταμινών
Οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλο των ασθενών που παρουσιάζουν ήπια μορφή άνοιας ή τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Alzheimer. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι πολύτιμες για τη νευρική λειτουργία και μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης, ενός αμινοξέος που σε υψηλές συγκεντρώσεις σχετίζεται με ταχύτερη δημιουργία ατροφίας στον εγκέφαλο των ασθενών με Alzheimer.
-
Η συμβολή του καφέ
Πολυάριθμες μελέτες την τελευταία δεκαετία έχουν αποδείξει ότι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους εκδηλώνουν τη νόσο Alzheimer 2 έως 4 χρόνια αργότερα από άλλους ηλικιωμένους. Οπότε, ναι, η κατανάλωση καφέ με μέτρο (μέχρι 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) μπορεί όχι μόνο να σας προσφέρει μία καθημερινή ευχαρίστηση, αλλά και να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου σας.
-
Γεύματα… αλά ινδικά
Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει επίσης έναν ακόμη λόγο για να επισκεφτούμε το πλησιέστερο ινδικό εστιατόριο μαζί με τους ηλικιωμένους γονείς μας. Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του κουρκουμά και του κάρι, φαίνεται να έχει αποτελεσματική δράση κατά της άνοιας. Και μάλλον κάπως έτσι εξηγείται γιατί τα ποσοστά άνοιας στους ηλικιωμένους Ινδούς είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στις χώρες της Δύσης. Αν και έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές ουσίες διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών βλαστοκυττάρων, πολύ λίγες προάγουν και τη διαφοροποίησή τους σε νευρώνες. Αυτό ακριβώς κάνει η κουρκουμίνη, προστατεύοντάς μας από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
-
Ο ρόλος των γηροκόμων
Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών είναι συχνή στους ηλικιωμένους, όχι μόνο λόγω της συνήθους μειωμένης διατροφικής πρόσληψης, αλλά και λόγω της έλλειψης ποικιλίας στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Ένας φροντιστής ηλικιωμένων ξέρει πώς να εφαρμόζει βασικές διατροφικές αρχές για την εξασφάλιση της θρεπτικής επάρκειας και υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας, ασθενών ή μη. Επιλέον, μπορεί να φροντίζει για τη σωστή λήψη της κατάλληλης συμπληρωματικής αγωγής (συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες κ.λπ.) και να ελέγχει συχνά το βάρος των ανθρώπων που φροντίζει.
Στη Nannuka θα βρείτε γηροκόμους με γνώσεις και εμπειρία, κατάλληλους για να κρατήσουν τους γονείς σας τόσο σε «διανοητική» φόρμα όσο και να φροντίσουν τις πρακτικές, καθημερινές ανάγκες τους!