Οφέλη ανάγνωσης παραμυθιών στα παιδιά!
Η παιδική λογοτεχνία βοηθά το παιδί να κατανοήσει το κόσμο γύρω του. Συγκεκριμένα, τα παραμύθια και οι παιδικές ταινίες, βασισμένες σε αυτά, παρέχουν τρόπους στα παιδιά να λαμβάνουν σημαντικά μηνύματα. Αν και υπάρχουν και μη ρεαλιστικά στοιχεία στα παραμύθια, το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό και προσφέρει θεμελιώδη στοιχεία για την ανάπτυξη των παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ερμηνεία του Carl Jung (Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής), τα παραμύθια διδάσκουν τα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν βασικές ανθρώπινες συγκρούσεις, επιθυμίες και σχέσεις με υγιή τρόπο. Αποκτώντας αυτές τις δεξιότητες, μπορεί τελικά η ανάγνωση παραμυθιών να επηρεάσει την υγεία του παιδιού, τη ποιότητα ζωής ή ακόμη και να επηρεάσει τις αξίες και τις πεποιθήσεις του στο μέλλον.
Η Leilani VisikoKnox-Johnson (2016), επισημαίνει πως μέσα από τα παραμύθια δοκιμάζεται η πρωτοβουλία των παιδιών, ενώ είναι σημαντική και η δραματοποίηση της ιστορίας καθώς έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη συνείδησης και ηθικής ενός παιδιού. Φυσικά, η ανάπτυξη του λεξιλογίου ενισχύεται μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών, τη στιγμή που σε έρευνά της η El’koninova (2001) αναφέρει ότι η χρήση του λεξιλογίου, επί της ουσίας, αρχίζει να αποτελεί μέρος της αναπαράστασης παιχνιδιού ενός παιδιού περίπου στην ηλικία των τεσσάρων. Τα παραμύθια παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο για πρόσβαση στη φαντασία των παιδιών, εξερευνώντας αναμνήσεις μέσω των παραμυθιών και της χρήσης τους για την αντιμετώπιση επώδυνων ή ανησυχητικών ζητημάτων με μη απειλητικό και παιγνιώδη τρόπο. Η ανάγνωση παραμυθιών αποτελεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων των παιδιών. Ακόμη, δύνανται να εκφράζουν ανησυχίες και φοβίες, διδάσκονται την αποδοχή του εαυτού τους, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά οδηγούνται σε ταύτιση του εαυτού τους με χαρακτήρες των παραμυθιών.
Τέλος, χρειάζεται να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να συζητούν με το παιδί τους την ιστορία που διάβασαν.
Από την Παύλου Αικατερίνη, νηπιαγωγό της Nannuka.
Βιβλιογραφία:
- El’ Koninova, (2001). Fairy-tale Semantics in the Play of Preschoolers. Journal of Russian and East European Psychology 39(4):66-87
- Leilani VisikoKnox-Johnson (2016). The Positive Impacts of Fairy Tales for Children. English 345, University of Hawai‘i at Hilo HOHONU 2016 ,Vol. 14.
- Walker, Steven. “Young People’s Mental Health: The Spiritual Power of Fairy Stories, Myths and Legends.” Mental Health, Religion & Culture 13.1 (2010): 81-92. Psychology and Behavioral Sciences Collection. Web. 22 July 2015.