Τα τελευταία έτη, έλαβε χώρα μια απότομη μετάβαση από την εκπαίδευση και διδασκαλία σε φυσικό περιβάλλον (τάξη) στον ψηφιακό χώρο, κυρίως για την αντιμετώπιση των περιορισμών που είχαν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. H τηλεκπαίδευση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο και πλαίσιο διδασκαλίας που αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση ενηλίκων. Ωστόσο τα δεδομένα της «σύγχρονης» αυτής πανδημίας δεν άφησαν ανεπηρέαστους ακόμα και τους μαθητές προσχολικής ηλικίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά παρέμειναν στο σπίτι και οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους γονείς προσπάθησαν να καλύψουν το κενό του παιχνιδιού, της γνώσης, της κοινωνικοποίησης.
Διαθεματικές δραστηριότητες, ΜΑΚΡΙΑ από οθόνες.
Μαθηματική Δραστηριότητα: «Ώρα για Διαγωνισμό»
Αριθμός συμμετεχόντων: 2 και πάνω
Βάζετε στη σειρά 12 μαρκαδόρους ο καθένας.
Στη μέση τοποθετείτε μία μολυβοθήκη.
Τότε με ένα ζάρι ρίχνει μία ο ένας μία ο άλλος.
Ανάλογα το ποσό που θα δείξει το ζάρι τόσους μαρκαδόρους θα βάζετε στη μολυβοθήκη.
Προσοχή! Κερδίζει αυτός που θα βάλει πρώτος όλους τους μαρκαδόρους στη θήκη.
Καλή Τύχη! Για περισσότερη διασκέδαση μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των μαρκαδόρων.
Γλωσσική δραστηριότητα, φτιάξε μια ιστορία
Το παιχνίδι αυτό παίζεται από 2 μέχρι… 100 παίχτες! Ο κάθε παίχτης λέει 3 λέξεις που να σχετίζονται με την εποχή που έχουμε (π.χ. Χειμώνας) και ο άλλος πρέπει να φτιάξει μία ιστορία με τις λέξεις αυτές. Καθώς η ώρα περνάει οι λέξεις μπορούν να αυξηθούν.
Παράδειγμα: χιόνι, κρύο, σκούφος
Χθες που είχε κρύο πολύ, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα ότι υπήρχε χιόνι! Έτσι φόρεσα το σκούφο μου και πήγα για παιχνίδι!
Messy Play: «Φτιάχνω μόνος μου χιόνι, μέσα στο… σαλόνι!»
Συνταγή για χειροποίητο χιόνι:
Θα χρειαστείτε Μαγειρική Σόδα & Νερό.
Ξεκινήστε ρίχνοντας σόδα σε ένα δίσκο ή μπολ. Ύστερα, προσθέστε τόσο νερό ώστε το μείγμα να έχει την αίσθηση του αληθινού χιονιού και καλή σας διασκέδαση!
Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν ένα δείγμα ότι υπάρχουν διέξοδοι για μάθηση και διασκέδαση με ένα νήπιο στο σπίτι, χωρίς την εύκολη λύση μιας οθόνης.
Και κάπως έτσι, η τηλεκπαίδευση μπορεί να γίνει δημιουργική!
Από την Αποστολοπούλου Γεωργία, νηπιαγωγό της Nannuka.