Sensory Messy Play: Καλλιεργώντας τη λεπτή κινητικότητα

ΠαιδίΔραστηριότητεςSensory Messy Play: Καλλιεργώντας τη λεπτή κινητικότητα

Τι θα λέγατε να γίνουμε για μια ακόμη φορά παιδιά; Να χαθούμε μέσα σε χρώματα, υφές, μυρωδιές; Να παίξουμε με τους μικρούς μας φίλους και να χαρούμε με τη χαρά τους;  Η απάντηση είναι μία. Sensory Messy Play. Πρόκειται για ένα είδος παιχνιδιού, αφορά παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας, μικρούς και μεγάλους. Σ’αυτό το παιχνίδι εξερευνούμε διάφορα υλικά, φυσικά στοιχεία, τρόφιμα, μπογιές. Άρα, όπως αντιλαμβανόμαστε στο παιχνίδι αυτό εγείρονται όλες οι αισθήσεις του παιδιού και ετοιμαστείτε να λερωθείτε πολύ!

Θυμηθείτε ωστόσο, πως οι καλύτερες σας παιδικές αναμνήσεις, όσο αφορά το παιχνίδι, βρίσκονται σε μέρη με φίλους, σε εξωτερικούς χώρους, σε χώματα, νερό, που μπορούσατε να γελάσετε με την ψυχή σας, να αποφορτιστείτε και να νιώσετε παιδιά. Λόγω των σύγχρονων καιρικών συνθηκών αλλά και εποχών, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε τέτοια μέρη και να παίζουμε με τέτοιου είδους αντικείμενα. Γι’αυτό και φέρνουμε το παιχνίδι στο χώρο μας. Το Sensory Messy Play, αν και λερώνει και μπορεί να δημιουργεί στους γονείς ένα έντονο αίσθημα άγχους, για το πως θα συγυρίσουν ξανά τον χώρο τους, έχει τρομερά οφέλη.

Οφέλη Sensory Messy Play

Το Sensory Messy Play, συμβάλλει στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ενσυναίσθηση των μικρών μας φίλων. Βοηθά στη συγκέντρωση και την εστίαση της προσοχής, συμβάλλει στη δημιουργία και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ παιδιών. Κι όλα τα παραπάνω καθώς, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να παίξει κανείς, προσφέρει ευκαιρίες για να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε εμπειρίες με το παιδί.

Παράλληλα, συμβάλλει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης επικοινωνούν, ρωτούν, για τις διάφορες υφές, χρώματα, σχήματα. Ένα ειδικό πλεονέκτημα, αποτελεί πως το Sensory Messy Play ενδείκνυται και για παιδιά με ειδικές ικανότητες και για παιδιά που δεν γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα ομιλίας. Αυτό καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, ο μόνος επιθυμητός στόχος είναι η διασκέδαση και ψυχαγωγία, επίσης φέρνει τα παιδιά κοντά και μπορούν να παίξουν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο και ρυθμό.

Παρακάτω, θα σας αναφέρω μερικές δραστηριότητες, που μπορείτε να δοκιμάσετε όλοι, προτείνεται σε γονείς, babysitter  και νηπιαγωγούς!

Αισθητηριακή δραστηριότητα με πατάτα και φύλλο

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια της πατάτας να πάρει το φύλλο και να σχεδιάσει πάνω στο χέρι που έχουμε σχεδιάσει με ανεξίτηλο στο ταψί. Παρατηρείται αυτοσχεδιασμός, ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας. Παρακάτω θα αναφέρουμε τα υλικά και τον τρόπο.

Χρειαζόμαστε ένα ταψί, ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ακρυλικά χρώματα, φύλλα, κομμένη πατάτα.

Αρχικά, παίρνουμε ένα ταψί, στο οποίο σχεδιάζουμε με το ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα χέρια μας. Στην άκρη των δακτύλων μας βάζουμε μια σταγόνα από τα χρώματά μας. Τοποθετούμε στο ταψί τη πατάτα και το φύλλο και αφήνουμε το παιδί, παίρνοντας με τη βοήθεια της πατάτας να πάρει το φύλλο και να αυτοσχεδιάσει, βάζοντας όλη του τη φαντασία!

Αισθητηριακή τσάντα με φύλλα, αναφέρω συχνά τα φύλλα, καθώς διανύουμε φθινοπωρινή περίοδο, τα παιδιά θα παρατηρούν παντού πεσμένα φυλλαράκια. Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συγχρονίζονται και οι 5 αισθήσεις και ενδυναμώνεται η παρατηρητικότητα.

Θα χρειαστούμε μια διαφάνεια ή σακούλα με ζιπ, διάφορα φθινοπωρινά φύλλα, baby oil, νερό, ίσως και κάποια ασημόσκονη αν το επιθυμείτε και θεωρείται θα αρέσει στα παιδιά.

Σ’ένα μικρό ποτήρι αναμειγνύουμε 5 κουταλιές της σούπας baby oil με 1 καπάκι νερό. Τοποθετούμε το υγρό μίγμα σε ένα άλλο ποτήρι, όπου θα τοποθετήσουμε ένα- ένα τα φύλλα και την ασημόσκονη. Αν η σακούλα μας, δε διαθέτει ζιπ, την κλείνουμε με κολλητική ταινία.

Ζωγραφική πάνω σε πάγο.

Τέλος, τελευταία δραστηριότητα, εντυπωσιακή, αποτελεί η ζωγραφική πάνω σε πάγο. Παρατηρείται ανατροφοδότηση της φαντασίας, μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά και ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.

Θα χρειαστούμε ένα μεσαίο μπολ, νερό, ακρυλικά μη τοξικά χρώματα, πινέλο. Τόσο απλά!

Σ’ένα μπολ τοποθετούμε νερό κι έπειτα το αφήνουμε στην κατάψυξη για 6 με 8 ώρες. Έπειτα, το αφαιρούμε και το προσφέρουμε μαζί με τα χρώματα και το πινέλο στο παιδί, το αποτέλεσμα φοβερό, τα χρώματα θα αναμειχθούν και το παιδί θα ενθουσιαστεί! Εξάλλου αυτό που έχει σημασία, είναι να βλέπουμε τα παιδιά να χαίρονται παίζοντας!!

Και μην ξεχνάτε: Το θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι δεν χάνει ποτέ την υπεροχή του στα παιδιά!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...
spot_img

Newsletter

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Άγιος Βαλεντίνος – DIY παιδικές κατασκευές

Η κάρτα της αγάπης Το καλύτερο δώρο για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι πάντα χειροπιαστό, γεμάτο γλυκές και αληθινές ευχές και πολύ χρώμα. Θα χρειαστούμε ένα ροζ...

Διαγωνισμός – Κερδίστε προσκλήσεις για το 6ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Η Nannuka, σας προσκαλεί στο 6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Πραγματοποίηση φετινής διοργάνωσης Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται...

Αινίγματα για παιδιά

Πολλά πολλά αδερφάκια, πιασμένα από τα χεράκια. Τι είναι; Διαβάστε τα καλύτερα αινίγματα!

Μουσική προπαιδεία – Δραστηριότητες

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς, αλλά και παιδαγωγοί προσχολικής και σχολικής ηλικίας εξοικειώνονται με τα πολλά οφέλη της μουσικής στη μάθηση, φαίνεται να υπάρχει...

Καλοκαιρινές κατασκευές για να κάνετε με τα παιδιά

Το καλοκαίρι έφτασε και το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων δεν αργεί... Αυτό σημαίνει πως η δημιουργικότητα των παιδιών, θα κατακλύσει τους χώρους...

Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά

Καθώς ανοίγει ο καιρός όλοι, μικροί και μεγάλοι, θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές ξεκινούν να...

Δραστηριότητες για παιδιά 3-6 ετών στο σπίτι, μακριά από οθόνες

Αδιαμφισβήτητο αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα, από τη στιγμή της γέννησής τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις οθόνες. Είτε από οθόνες κινητών τηλεφώνων,...

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσω της τέχνης

Oφέλη και πρακτικές εκμάθησης ξένων γλωσσών Είναι γνωστό πως η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει ποικίλα οφέλη, που μπορούμε να τα διακρίνουμε σε επίπεδα γλωσσικών, κοινωνικών...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.