Τι θα λέγατε να γίνουμε για μια ακόμη φορά παιδιά; Να χαθούμε μέσα σε χρώματα, υφές, μυρωδιές; Να παίξουμε με τους μικρούς μας φίλους και να χαρούμε με τη χαρά τους; Η απάντηση είναι μία. Sensory Messy Play. Πρόκειται για ένα είδος παιχνιδιού, αφορά παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας, μικρούς και μεγάλους. Σ’αυτό το παιχνίδι εξερευνούμε διάφορα υλικά, φυσικά στοιχεία, τρόφιμα, μπογιές. Άρα, όπως αντιλαμβανόμαστε στο παιχνίδι αυτό εγείρονται όλες οι αισθήσεις του παιδιού και ετοιμαστείτε να λερωθείτε πολύ!
Θυμηθείτε ωστόσο, πως οι καλύτερες σας παιδικές αναμνήσεις, όσο αφορά το παιχνίδι, βρίσκονται σε μέρη με φίλους, σε εξωτερικούς χώρους, σε χώματα, νερό, που μπορούσατε να γελάσετε με την ψυχή σας, να αποφορτιστείτε και να νιώσετε παιδιά. Λόγω των σύγχρονων καιρικών συνθηκών αλλά και εποχών, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε τέτοια μέρη και να παίζουμε με τέτοιου είδους αντικείμενα. Γι’αυτό και φέρνουμε το παιχνίδι στο χώρο μας. Το Sensory Messy Play, αν και λερώνει και μπορεί να δημιουργεί στους γονείς ένα έντονο αίσθημα άγχους, για το πως θα συγυρίσουν ξανά τον χώρο τους, έχει τρομερά οφέλη.
Οφέλη Sensory Messy Play
Το Sensory Messy Play, συμβάλλει στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ενσυναίσθηση των μικρών μας φίλων. Βοηθά στη συγκέντρωση και την εστίαση της προσοχής, συμβάλλει στη δημιουργία και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ παιδιών. Κι όλα τα παραπάνω καθώς, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να παίξει κανείς, προσφέρει ευκαιρίες για να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε εμπειρίες με το παιδί.
Παράλληλα, συμβάλλει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης επικοινωνούν, ρωτούν, για τις διάφορες υφές, χρώματα, σχήματα. Ένα ειδικό πλεονέκτημα, αποτελεί πως το Sensory Messy Play ενδείκνυται και για παιδιά με ειδικές ικανότητες και για παιδιά που δεν γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα ομιλίας. Αυτό καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, ο μόνος επιθυμητός στόχος είναι η διασκέδαση και ψυχαγωγία, επίσης φέρνει τα παιδιά κοντά και μπορούν να παίξουν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο και ρυθμό.
Παρακάτω, θα σας αναφέρω μερικές δραστηριότητες, που μπορείτε να δοκιμάσετε όλοι, προτείνεται σε γονείς, babysitter και νηπιαγωγούς!
Αισθητηριακή δραστηριότητα με πατάτα και φύλλο
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια της πατάτας να πάρει το φύλλο και να σχεδιάσει πάνω στο χέρι που έχουμε σχεδιάσει με ανεξίτηλο στο ταψί. Παρατηρείται αυτοσχεδιασμός, ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας. Παρακάτω θα αναφέρουμε τα υλικά και τον τρόπο.
Χρειαζόμαστε ένα ταψί, ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ακρυλικά χρώματα, φύλλα, κομμένη πατάτα.
Αρχικά, παίρνουμε ένα ταψί, στο οποίο σχεδιάζουμε με το ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα χέρια μας. Στην άκρη των δακτύλων μας βάζουμε μια σταγόνα από τα χρώματά μας. Τοποθετούμε στο ταψί τη πατάτα και το φύλλο και αφήνουμε το παιδί, παίρνοντας με τη βοήθεια της πατάτας να πάρει το φύλλο και να αυτοσχεδιάσει, βάζοντας όλη του τη φαντασία!
Αισθητηριακή τσάντα με φύλλα, αναφέρω συχνά τα φύλλα, καθώς διανύουμε φθινοπωρινή περίοδο, τα παιδιά θα παρατηρούν παντού πεσμένα φυλλαράκια. Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συγχρονίζονται και οι 5 αισθήσεις και ενδυναμώνεται η παρατηρητικότητα.
Θα χρειαστούμε μια διαφάνεια ή σακούλα με ζιπ, διάφορα φθινοπωρινά φύλλα, baby oil, νερό, ίσως και κάποια ασημόσκονη αν το επιθυμείτε και θεωρείται θα αρέσει στα παιδιά.
Σ’ένα μικρό ποτήρι αναμειγνύουμε 5 κουταλιές της σούπας baby oil με 1 καπάκι νερό. Τοποθετούμε το υγρό μίγμα σε ένα άλλο ποτήρι, όπου θα τοποθετήσουμε ένα- ένα τα φύλλα και την ασημόσκονη. Αν η σακούλα μας, δε διαθέτει ζιπ, την κλείνουμε με κολλητική ταινία.
Ζωγραφική πάνω σε πάγο.
Τέλος, τελευταία δραστηριότητα, εντυπωσιακή, αποτελεί η ζωγραφική πάνω σε πάγο. Παρατηρείται ανατροφοδότηση της φαντασίας, μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά και ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.
Θα χρειαστούμε ένα μεσαίο μπολ, νερό, ακρυλικά μη τοξικά χρώματα, πινέλο. Τόσο απλά!
Σ’ένα μπολ τοποθετούμε νερό κι έπειτα το αφήνουμε στην κατάψυξη για 6 με 8 ώρες. Έπειτα, το αφαιρούμε και το προσφέρουμε μαζί με τα χρώματα και το πινέλο στο παιδί, το αποτέλεσμα φοβερό, τα χρώματα θα αναμειχθούν και το παιδί θα ενθουσιαστεί! Εξάλλου αυτό που έχει σημασία, είναι να βλέπουμε τα παιδιά να χαίρονται παίζοντας!!
Και μην ξεχνάτε: Το θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι δεν χάνει ποτέ την υπεροχή του στα παιδιά!