5 ιδέες για θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι

ΠαιδίΔραστηριότητες5 ιδέες για θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι

Από την Ελένη Κυράγιαννη

Το θεατρικό παιχνίδι έχει τεράστια οφέλη στην κοινωνικό-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, πόσο μάλλον όταν σε αυτό μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια και να απολαύσει ξεκαρδιστικές στιγμές παιχνιδιού. Ανάλογα με τις ηλικίες και τις ανάγκες των παιδιών μπορείτε να διαμορφώσετε ευφάνταστα παιχνίδια που να εξυπηρετούν το σκοπό σας.

Παρακάτω θα βρείτε 5 ιδέες θεατρικού παιχνιδιού για ηλικίες 3+ που μπορείτε να αξιοποιήσετε με τη φαντασίας σας στο σαλόνι του σπιτιού σας.

Παιχνίδι για ζέσταμα

«Μαγικές πέτρες μεταμορφωθείτε»
Οδηγίες παιχνιδιού:
Κάποιος αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή. Οι υπόλοιποι κάθονται στο χαλί η σε μαξιλαράκια προσπαθώντας να μαζέψουν όσο πιο πολύ μπορούν το σώμα τους. Ο εμψυχωτής ( μαμά ή μπαμπάς) κρατώντας ένα ραβδί μεταμορφώνει τις μαγικές πέτρες λέγοντας «Και τώρα μαγικές πέτρες σας μεταμορφώνω…σε σκυλάκια!» Οι μαγικές πέτρες κινούνται στο χώρο σαν να είναι σκυλάκια. Στη συνέχεια ο εμψυχωτής τους μεταμορφώνει ξανά όλους σε μαγικές πέτρες και κουρνιάζουν πάλι στα μαξιλαράκια. Στη συνέχεια ο εμψυχωτής μπορεί να τους μεταμορφώσει σε πάπιες, πεταλούδες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, μέλισσες, βασιλιάδες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Στόχος είναι να κινηθείτε, να παίξετε και να γελάσετε. Και να μην ξεχνάτε! Στο θεατρικό παιχνίδι στόχος δεν είναι να τα κάνουμε όλα σωστά αλλά να αφήσουμε τη φαντασία μας να μας ταξιδέψει!

Παιχνίδι παρατηρητικότητας

«Ας βρούμε το χρώμα»
Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι που όμως είναι διασκεδαστικό και βοηθάει το μικρό σας παιδί να μάθει τα χρώματα και να τα αναγνωρίζει στο χώρο.
Οδηγίες παιχνιδιού:
Διαλέγετε ένα χρώμα δείχνοντας το στο παιδί και στη συνέχεια το παροτρύνετε να εντοπίσει το χρώμα στα αντικείμενα του δωματίου. Όλοι μαζί προσπαθείτε να ενθαρρύνετε το παιδί δίνοντας του χρόνο να ψάξει, χωρίς πίεση και αν χρειαστεί του δίνετε στοιχεία για βοήθεια. Μπορείτε να το επαναλάβετε με διάφορα χρώματα. Έχει ενδιαφέρον αν συμμετέχετε και εσείς με τη σειρά σας και ψάχνετε αντίστοιχα το εκάστοτε χρώμα. Παράδειγμα: «Για να δούμε που υπάρχει το κόκκινο;»

Παιχνίδι μνήμης

«Πώς κάνει το ζωάκι;»
Το παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του μαθαίνει να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του μέσα από τη μίμηση. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια μίμησης και μέσα από αυτά εξελίσσουν τις σωματικές αλλά και φωνητικές τους ικανότητες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να παρατηρούν.
Οδηγίες παιχνιδιού:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι του σαλονιού, κατά προτίμηση να απομακρύνετε το τραπεζάκι ώστε να υπάρχει ένας μικρός κενός χώρος και να ξεκινήσετε το ταξίδι στη φαντασία!
Πως κάνει λοιπόν η γατούλα; Ας γίνουμε όλοι γατούλες.
Πως κάνει το ψαράκι;
Πως κάνει ο ελέφαντας;
Μπορείτε να το εξελίξετε προσθέτοντας και μια συνθήκη η ένα συναίσθημα
Πως κάνει μια γατούλα που πεινάει;
Πως κάνει ένα βατραχάκι που χοροπηδάει;
Πως κάνει ένα κουταβάκι που κρυώνει;
Πως τρώει μια αγελαδίτσα;
Πως κάνει ένα χαρούμενο αλογάκι;
Πως κάνει μια μέλισσα που πετάει; (κ.α)

Παιχνίδι δραματοποίησης

«Βόλτα στο δάσος»
Οδηγίες παιχνιδιού:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλαρωτική μουσική και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας σε μια νέα περιπέτεια… στο δάσος! Η μουσική μπορεί να περιλαμβάνει ήχους φύσης τα πουλάκια που κελαηδούν. Ο εμψυχωτής δίνει οδηγίες… «Περπατάμε αργά αργά σε ένα όμορφο δάσος…Βλέπουμε τα πουλάκια που πετούν και κυνηγούν το ένα το άλλο. Ας γίνουμε και εμείς πουλάκια»!

«Τέλεια! Να ένα πάρα πολύ ψηλό δέντρο. Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί αυτό το ψηλό δέντρο. Πάνω του έχει ένα δεντρόσπιτο».
«Αλλά δεν το φτάνουμε. Είναι πολύ ψηλά! »
«Ας σηκωθούμε στις μύτες των ποδιών μας να φτάσουμε το δεντρόσπιτο…ψηλά ψηλά…λίγο ακόμα!»
«Ποιο ζωάκι λέτε να λέει εκεί; Ας ρωτήσουμε… Μένει κάποιος εκεί;» Παροτρύνουμε το παιδί να ρωτήσει και εκείνο.
«Και τώρα ας ξαπλώσουμε και εμείς κάτω από αυτό το δεντράκι να ξεκουραστούμε… Έτσι μπράβο.. Κλείνουμε τα μάτια μας… Ξεκουραζόμαστε.. Ονειρευόμαστε ότι έχουμε μεταμορφωθεί και εμείς στο αγαπημένο μας ζωάκι…»
«Για να δούμε ποιο ζωάκι διάλεξε ο καθένας»
«Πως θα το ονόμαζε»
«Που θα ήταν το σπίτι του»

Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί και να εξελιχθεί ελεύθερα. Αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη να σας παρασύρει!

Παιχνίδι αφής

Οδηγίες παιχνιδιού:

Σε μια μαξιλαροθήκη ή σακούλα που δεν φαίνεται το περιεχόμενο της προσθέτουμε διάφορα αντικείμενα όπως παιχνιδάκια μικρά, ένα κουτάλι, ένα πλαστικό μπουκαλάκι, μια γόμα, μια κάλτσα (κ.α.) ιδανικά με διαφορετικές υφές. Στη συνέχεια το παιδί μπορεί χρησιμοποιώντας μόνο την αφή να καταλάβει τι είναι αυτό που πιάνει. Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί ακόμα και από τον καναπέ. Ένα χαλαρό παιχνίδι που οξύνει τη φαντασία του παιδιού και βοηθάει στη συγκέντρωση της προσοχής και στη χαλάρωση.

Tip1. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χώρο ή ένα κουτί με αντικείμενα που βοηθούν στις μεταμφιέσεις.. Υφάσματα, καπέλα, τσάντες, αυτοσχέδιο μαγικό ραβδί και ό,τι άλλο θέλετε να υπάρχει στο κουτί σας και να το χρησιμοποιείτε στα θεατρικά παιχνίδια σας για να εμπλουτίσετε το παιχνίδι με τη μαγεία της μεταμόρφωσης.

Tip2. Μπορείτε να φτιάξετε απίστευτα αυτοσχέδια καπέλα, φούστες, φτερά πεταλούδας, γραβάτα, ραβδί, σπαθί, μάσκες, κοστούμια κ.α. σε πολύ λίγο χρόνο από εφημερίδα και χαρτοταινία. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει!

Δείτε επίσης : Sensory Messy Play: Καλλιεργώντας τη λεπτή κινητικότητα

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...
spot_img

Newsletter

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Άγιος Βαλεντίνος – DIY παιδικές κατασκευές

Η κάρτα της αγάπης Το καλύτερο δώρο για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι πάντα χειροπιαστό, γεμάτο γλυκές και αληθινές ευχές και πολύ χρώμα. Θα χρειαστούμε ένα ροζ...

Διαγωνισμός – Κερδίστε προσκλήσεις για το 6ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Η Nannuka, σας προσκαλεί στο 6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Πραγματοποίηση φετινής διοργάνωσης Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται...

Αινίγματα για παιδιά

Πολλά πολλά αδερφάκια, πιασμένα από τα χεράκια. Τι είναι; Διαβάστε τα καλύτερα αινίγματα!

Regio Emilia – δραστηριότητες και παιχνίδια

Εσύ, έχεις ακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, σύμφωνα με τη Reggio Emilia;

Μουσική προπαιδεία – Δραστηριότητες

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς, αλλά και παιδαγωγοί προσχολικής και σχολικής ηλικίας εξοικειώνονται με τα πολλά οφέλη της μουσικής στη μάθηση, φαίνεται να υπάρχει...

Καλοκαιρινές κατασκευές για να κάνετε με τα παιδιά

Το καλοκαίρι έφτασε και το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων δεν αργεί... Αυτό σημαίνει πως η δημιουργικότητα των παιδιών, θα κατακλύσει τους χώρους...

Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά

Καθώς ανοίγει ο καιρός όλοι, μικροί και μεγάλοι, θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές ξεκινούν να...

Τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα – Πώς θα παίξετε μαζί τους;

Ως νέοι γονείς ή μελλοντικοί γονείς, συχνά θα αναρωτιέστε για το ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα. Αλλά και το πώς θα παίξετε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.