Ψυχοθεραπεία – Όσα θες να ξέρεις

Ψυχική ΦροντίδαΨυχοθεραπεία - Όσα θες να ξέρεις

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας και συναισθηματικών προκλήσεων. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά επίσης, ορισμένοι τύποι ψυχοθεραπειών μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ψυχολογικών αιτιών της πάθησης ενός ατόμου, ώστε ένα άτομο να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και να έχει ενισχυμένη συναισθηματική ευεξία στην καθημερινή ζωή.

ψυχοθεραπεία

Τι ονομάζουμε  συστημική ψυχοθεραπεία;

Η συστημική ψυχοθεραπεία αφορά την εφαρμογή της θεωρίας των συστημάτων  στον χώρο της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, όπως διατυπώθηκε πως ως σύστημα ορίζεται το σύνολο των στοιχείων σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Η αλλαγή   σε κάποιο μέρος του συστήματος επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα. Μια οικογένεια, μια εργασιακή ομάδα, μια σχολική τάξη, μια επιχείρηση, αποτελούν ανθρώπινα συστήματα.  Σε κάθε σύστημα, όλα τα μέλη συνδέονται μεταξύ τους. Η οικογένεια είναι το πρωταρχικό σύστημα, το σύστημα αναφοράς για κάθε άτομο. 

Πώς γίνεται η ψυχοθεραπεία; 

Η ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται με συχνές συναντήσεις κυρίως  μια φορά την βδομάδα όμως η συχνότητα αυτή μπορεί να αλλάξει σε δυο φορές την βδομάδα  ανάλογα  τις ανάγκες του ασθενή. Η διάρκεια της συνεδρίας κυμαίνεται από 45-55 λεπτά.

Πώς βοηθάει η ψυχοθεραπεία;

Δεν χρειάζεται να βρίσκεται κάποιος σε κρίση ή να έχει  διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια για να κάνει ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει  με προβλήματα συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας, όπως:

κρίσεις πανικού
  • προβλήματα αντιμετώπισης του στρες 
  • έλλειψη αυτοπεποίθησης 
  • αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατάχρησης
  • αισθήματα κατάθλιψης, 
  • ακραίες εναλλαγές διάθεσης
  • δυσκολία δημιουργίας ή διατήρησης σχέσεων 
  • δυσκολίες αντιμετώπισης απωλειών όπως πένθος, διαζύγιο ή ανεργία
  • διατροφικές διαταραχές
  • κρίσεις πανικού και φοβίες. 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια ισχυρή εμπειρία που αλλάζει τη ζωή, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, να ξεπεράσετε κοινωνικές ή συναισθηματικές προκλήσεις και να εκπληρώσετε τις δυνατότητές σας, πραγματοποιώντας τα όνειρά σας.

7 λόγοι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία

«Θεράπευσε πρώτα τον νου και μετά το σώμα»  Πλάτωνας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία, μερικοί απ’ αυτούς είναι οι εξής:

  • Κούραση. Αυτό το σωματικό σύμπτωμα συχνά προκύπτει ή συνοδεύεται από προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη. Η κούραση μπορεί να σας κάνει να κοιμάστε περισσότερο από το συνηθισμένο ή να έχετε πρόβλημα να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.
  • Δυσανάλογη οργή, θυμό ή αγανάκτηση. Όλοι νιώθουν θυμό κατά καιρούς. Η αναζήτηση υποστήριξης για την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων μπορεί να είναι καλή ιδέα όταν σας οδηγούν σε βίαιες ή δυνητικά επιβλαβείς ενέργειες.
  • Αγοραφοβία. Τα άτομα με αγοραφοβία φοβούνται να βρεθούν σε μέρη όπου μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικού ή να παγιδευτούν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
  • Ανήσυχες ή ενοχλητικές σκέψεις. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για πράγματα από καιρό σε καιρό, αλλά όταν η ανησυχία καταλαμβάνει
  • σημαντικό μέρος της ημέρας σας ή προκαλεί σωματικά συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.
  • Απάθεια. Η απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις δραστηριότητες, τον κόσμο γύρω σας ή τη ζωή γενικότερα μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος.
  • Απελπισία. Η απώλεια της ελπίδας ή του κινήτρου ή η αίσθηση ότι δεν έχετε μέλλον, μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη ή άλλη πάθηση ψυχικής υγείας. Το να αισθάνεστε απελπισμένοι από καιρό σε καιρό, ειδικά μετά από μια περίοδο δυσκολίας, δεν είναι ασυνήθιστο. Αλλά όταν επιμένει, μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκτονίας.
  • Κοινωνική απόσυρση. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν είναι σε θέση να περάσουν τουλάχιστον λίγο χρόνο μόνοι. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο μόνοι από τους άλλους. Αλλά αν αισθάνεστε στενοχωρημένοι με άλλους ή φοβάστε να είστε με άλλους ανθρώπους, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα.

Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχει χρονική ηλικιακή έναρξη στην ψυχοθεραπεία. Η κατάλληλη στιγμή που το άτομο θα ξεκινήσει την ψυχοθεραπεία είναι όταν αισθανθεί την ανάγκη πως χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Online συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή δια ζώσης υπέρ και κατά.

Εξαρτάται εντελώς από τις ανάγκες και τα θέλω του άτομο  που επιθυμεί να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν  κινητικές δυσκολίες ή έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, κάτοικοι εκτός Αθηνών και Έλληνες του εξωτερικού είναι μερικά παραδείγματα θεραπευομένων που επωφελούνται από τη δυνατότητα συνεδριών online, καταφέρνοντας να κάνουν κάτι θετικό για τον εαυτό τους, δίχως το άγχος, το κόστος, και την σπατάλη ενέργειας που απαιτείται στις δια ζώσης συνεδρίες από και προς το γραφείο του θεραπευτή . Η σύνδεση στο διαδίκτυο επιτρέπει τη διεξαγωγή ουσιαστικών και σε βάθος συζητήσεων, όπως επίσης και την αίσθηση της παρουσίας και της συντροφικότητας ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τον θεραπευτή με τον θεραπευόμενο του.

Τι να ζητήσω στην πρώτη online συνέδρια στον ψυχολόγο;

Στην πρώτη συνάντηση με τον ειδικό γίνεται η γνωριμία είναι μια ελεύθερη συνάντηση με την έννοια ότι δεν είναι προδιαγεγραμμένη διαδικασία με θεραπευτικούς στόχους.  Τις περισσότερες φορές στην πρώτη συνέδρια ο θεραπευόμενος δεν γνωρίζει από που να αρχίσει. Φυσικά υπάρχουν κάποια  σημεία εστίασης που μπορούν να  δώσουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Δηλαδή εκφράζεστε  και μοιράζεστε αυτό που σας συμβαίνει για παράδειγμα τι είναι αυτό που σας φέρνει στο γραφείο του ειδικού; Τι προσδοκίες έχετε από την θεραπεία; 

Πώς θα καταλάβω ότι ταιριάζω με τον ψυχοθεραπευτή μου;

Ο ειδικός θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Θα χρειάζεται να σας εμψυχώνει ώστε να νιώθετε  καλύτερα με τον εαυτό σας δηλαδή να νιώθετε αυτοπεποίθηση. 
  • Θα πρέπει να  έχει ανεπτυγμένο το κομμάτι της ενσυναίσθησης. 
  • Επίσης θα  πρέπει να σας εμπνέει  εμπιστοσύνη.  
  • Και τέλος θα πρέπει να νιώθετε άνετα για να μπορείτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας.  

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχοθεραπείας και ψυχανάλυσης; 

Ψυχανάλυση είναι η θεωρία που αναπτύχθηκε από τον Freud και έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του ασυνείδητου και σκοπό τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Ψυχοθεραπεία είναι η μέθοδος θεραπείας των ψυχικών διαταραχών με χρήση ψυχολογικών θεραπευτικών τεχνικών.

Επομένως και οι δυο θεραπείες έχουν σαν στόχο την θεραπεία των ψυχικών διαταραχών όμως με  διαφορετική προσέγγιση. 

Έλσα Δημοπούλου
Έλσα Δημοπούλου
Η Έλσα Δημοπούλου είναι Ψυχολόγος και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Εφήβους. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Κοινωνική με Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κent της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές μου στο Κing’s College όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εικαστική Παιδοψυχοθεραπεία. Πήρε δεύτερο μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ζευγαριού στο Hull στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως παιδοψυχολόγος στον εκπαιδευτικό οργανισμό Place to Be όπου ήταν υπεύθυνη για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημοτικά σχολεία. Επιπλέον έχει εργαστεί και στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Guy’s στο Λονδίνο. Εργάζεται ως ψυχολόγος στην Περιφέρεια Αττικής για την διαχείριση έκτακτων και επειγουσών αναγκών.

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Κρίσεις πανικού – Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι οι κρίσεις πανικού; Οι κρίσεις πανικού είναι ένα...

Follow us

Newsletter

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

Νέοι Γονείς στα 18-23; Ναι, Μπορείς να το Κάνεις και Μάλιστα Καλά!

Νεαροί Γονείς με μεγάλη αποστολή Όσοι είναι γονείς στα 18, στα 20 ή στα 23, η κοινωνία συχνά τους κοιτάει με αμφιβολία. Αλλά εσύ, με...

Πώς η κριτική των παππούδων επηρεάζει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, προσφέροντας συναισθηματική στήριξη και αγάπη. Ωστόσο, η κριτική των παππούδων μπορεί να...

Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία;

Πάσχα 2025: Οι Επίσημες Σχολικές Διακοπές στην Ελλάδα Το Πάσχα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές για τους μαθητές, όχι μόνο λόγω των...

Τρεις μπαμπάδες μας μιλούν με αφορμή την ημέρα του πατέρα!

Πολλές φορές είναι οι αφανείς ήρωες της οικογένειας! Ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους δίπλα σε εκείνον της μητέρας και πόσο...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.