Πάρκινσον | Όσα χρειάζεται να ξέρουμε

ΟικογένειαΓιαγιά - ΠαππούςΠάρκινσον | Όσα χρειάζεται να ξέρουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη νόσο του Πάρκινσον ως διαταραχή κίνησης, στην οποία ένας ασθενής βιώνει τρόμο, δυσκαμψία και επιβράδυνση της κίνησης. Στην πραγματικότητα, η νόσος του Parkinson μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, με μελέτες που δείχνουν ότι μεταξύ 50 και 80% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από αυτή την πάθηση βιώνουν άνοια.

Πώς διαγιγνώσκεται η άνοια του Parkinson: Σημάδια και συμπτώματα

Όπως και το Αλτσχάιμερ, έτσι και τα αρχικά σημάδια του Πάρκινσον (και η εξέλιξη της νόσου) μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν σε πρώιμα στάδια.  Ωστόσο, μερικές βασικές αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε διάγνωση:

  • Αυξημένες αλλαγές στη μνήμη ή την κρίση
  • Ανησυχία
  • Αλλαγές στη διάθεση ή/και την προσωπικότητα
  • Μειωμένη όρεξη
  • Συχνές διαταραχές ύπνου

Όσο για το ποια ηλικία αρχίζει συνήθως το Πάρκινσον η μέση ηλικία τείνει να είναι η πιο κοινή. «Δεδομένου ότι η νόσος του Parkinson μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συνηθισμένο να εμφανίζονται  συμπτώματα κατά  τα μέσα της δεκαετίας των ’50, με προοδευτική επιδείνωση.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας;

Τα πρώτα σημάδια του Πάρκινσον περιλαμβάνουν προβλήματα τόσο με τη βραχυπρόθεσμη όσο και με τη μακροπρόθεσμη μνήμη, το σχεδιασμό και τη διάθεση. Σε αντίθεση με το Αλτσχάιμερ, το οποίο χαρακτηρίζεται από διαταραχή της βραχυπρόθεσμης μνήμης, τουλάχιστον αρχικά, το Parkinson τείνει να περιλαμβάνει τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Οι ασθενείς με Parkinson βιώνουν συχνότερα διαταραχές στην εκτελεστική λειτουργία και την ταχύτητα της σκέψης και της διάθεσης, ενώ οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν πρόβλημα με τη γλώσσα και τη μνήμη. Οι ασθενείς με  Parkinson διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για ψευδαισθήσεις και παρανοϊκή σκέψη.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το Πάρκινσον, ή ένας τρόπος για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες εγκεκριμένες  για να βοηθήσουν στον περιορισμό ορισμένων συμπτωμάτων.

Πώς οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν Πάρκινσον;

Το Πάρκινσον μπορεί να είναι πρόκληση τόσο για το άτομο που αντιμετωπίζει την ασθένεια όσο και για τους αγαπημένους του. Αλλά ως φροντιστής στη ζωή τους, προσφέρετε ένα από τα πιο κρίσιμα συστατικά της θεραπείας τους.

Εδώ, οι ειδικοί περιγράφουν τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσουν κάποιον με Parkinson.

“Μιλήστε με τον αγαπημένο σας με ήρεμο και ήσυχο τρόπο. Οι υψωμένες φωνές και οι επιδείξεις απογοήτευσης συνήθως θα επιδεινώσουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση”.

1. Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα και παραμείνετε σε αυτήν

Οι γηροκόμοι αναφέρουν πως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την υποστήριξη των ασθενών με Πάρκινσον είναι μέσω του προγράμματος.

Μείνετε σε ένα συνηθισμένο ή δομημένο πρόγραμμα για να αποφύγετε τη σύγχυση του ατόμου, αυτό μπορεί να γίνει με μερικούς τρόπους:

  • Ξυπνήστε και πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα πραγματοποιούνται την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Συμμετέχετε σε κάποιο χρονικό διάστημα τελετουργίας πριν και μετά το μπάνιο (δηλαδή ένα μπάνιο αμέσως μετά το δείπνο).

Ένα καθορισμένο πρόγραμμα μπορεί να μειώσει το άγχος και την ταραχή ενός ασθενούς.

2. Αποφύγετε να προσφέρετε πάρα πολλές επιλογές

Αντί να προσφέρετε μια ολόκληρη  ντουλάπα με ρούχα για να διαλέξετε, προσφέρετε μόνο μία ή δύο επιλογές. Αντί να ζητήσετε από αυτό το άτομο να φορέσει το παντελόνι, τα πουκάμισα, τις κάλτσες και τα παπούτσια του ταυτόχρονα, ορίστε βήμα βήμα την διαδικασία. Να είστε ενθαρρυντικοί χωρίς να είστε συγκαταβατικοί.

3. Αποτελεσματική επικοινωνία

Μιλήστε με τον αγαπημένο σας με ήρεμο και ήσυχο τρόπο. Οι ασθενείς με Parkinson μπορούν να αναστατωθούν  με την επικοινωνία εξαιτίας  βλάβης της μνήμης. Οι υψωμένες φωνές και οι επιδείξεις απογοήτευσης εκ μέρους του φροντιστή συνήθως θα επιδεινώσουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

Με τη σειρά μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας με Πάρκινσον, προσλαμβάνοντας για εκείνους έναν κατάλληλο φροντιστή. Στη Nannuka θα βρείτε πλήθος φροντιστών για τους αγαπημένους σας.

Διαβάστε ακόμα: Άνοια & Επίμονη επιστροφή στο σπίτι

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Έρπη ζωστήρα – Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και τι να προσέξετε

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας; Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής...

Γιαγιά και εγγόνια, μια ισχυρή σχέση

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Κάθε γιαγιά απολαμβάνει την...

Βελτιώνοντας τη ζωή των ηλικιωμένων

Πόσο σπουδαίο είναι να διατηρούμε μικροί και μεγάλοι μια...
spot_img

Newsletter

Δόντια μωρού – Τα πρώτα δόντια και πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό από τον πόνο

Όλοι οι γονείς θυμούνται την εμφάνιση των πρώτων δοντιών των παιδιών τους. Μια υπόθεση όχι πάντα τόσο εύκολη κι ευχάριστη. Ο πόνος, τα κλάματα,...

Ιλαρά – Πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα; Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Πέρα από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ιλαρά και στη χώρα μας. Πρόκειται για 3 επιβεβαιωμένα...

AIDS και εγκυμοσύνη, ποια η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο;

Τι είναι ο ιός HIV και πώς μπορεί να μεταδοθεί; Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει τo αμυντικό σύστημα...

Παιδικό τραύμα & παιδική κακοποίηση

Τι ορίζεται ως παιδικό τραύμα; Τραύμα είναι το αποτέλεσμα ενός γεγονότος η μιας σειράς από αυτά που εκθέτουν το παιδί σε συναισθήματα άγχους, φόβου, απειλής....

Μήνας πρόληψης & ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις επιπτώσεις του...

Αρθρίτιδα & Ηλικιωμένοι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η αρθρίτιδα; Η αρθρίτιδα στους ηλικιωμένους χαρακτηρίζεται ως η φλεγμονή των αρθρώσεων. Αυτή η επώδυνη κατάσταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν...

Ενδομητρίωση – Μήνας ευαισθητοποίησης (Συνέντευξη)

Ο Μάρτιος  είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση. Σε συνεργασία με την κα. Ξένια Γαλανοπούλου, την μαία που μας παρέχει συχνά τις πολύτιμες συμβουλές...

Σύνδρομο Άσπεργκερ – Οδηγός γονέων

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Το σύνδρομο άσπεργκερ αποτελεί μια από τις πέντε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις στις κοινωνικές και επικοινωνιακές...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.