Ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές Γυμνασίου σε 6 μαθήματα

ΠροτάσειςΕπικαιρότηταΕνισχυτική διδασκαλία για μαθητές Γυμνασίου σε 6 μαθήματα

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την Ενισχυτική Διδασκαλία των μαθητών του Γυμνασίου, που θα ισχύσει κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-24.

Με τον όρο «Ενισχυτική Διδασκαλία» (E.Δ.) Γυμνασίου νοείται η παρακολούθηση από τον/τη μαθητή/ τρια του Γυμνασίου αυτοτελούς υποστηρικτικού προγράμματος διδασκαλίας στα μαθήματα:

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  3. Μαθηματικά
  4. Φυσική
  5. Χημεία
  6. Αγγλικά

Ενισχυτική διδασκαλία

Η Ενισχυτική Διδασκαλία αποτελεί δομή Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, εντός του ευρύτερου εκπαιδευτικού και κοινωνικού πεδίου της πολιτείας, για την οποία αποκλειστικά αρμόδιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ποιοι συμμετέχουν στην ενισχυτική διδασκαλία;

Στην Ενισχυτική Διδασκαλία συμμετέχουν προαιρετικά μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που υστερούν στους ανωτέρω τομείς γνώσης, με συνέπεια την αδυναμία αποδοτικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μάθησης ή μαθητές/τριες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα ανωτέρω μαθήματα.

Ποιος ο σκοπός της ενισχυτικής διδασκαλίας;

Σκοπός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι η επανένταξη των μαθητών/τριών στη διαδικασία μάθησης, η βελτίωση της απόδοσής τους ώστε να ολοκληρώσουν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, η μείωση της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και η αύξηση των ποσοστών πρόσβασης στην δεύτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία αρχίζει να λειτουργεί όπως ορίζεται από την σχετική εγκύκλιο έναρξης που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε σχολικό έτος και λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) λεπτά και η διάρκεια του διαλείμματος σε πέντε (05) λεπτά.

Η διδασκαλία των μαθημάτων δεν διεξάγεται στις διακοπές και στις αργίες σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπό στοιχεία 79942/ ΓΔ4/21-05-2019 (Β’ 2005), όπως ισχύει.

Ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Για την πρώτη τάξη Γυμνασίου:

τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Μαθηματικά, μία (1) ώρα Φυσική και δύο (2) ώρες Αγγλικά. Σύνολο έντεκα (11) ώρες.

Για την δεύτερη τάξη Γυμνασίου:

τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Μαθηματικά, μία (1) ώρα Φυσική, μία (1) ώρα Χημεία και δύο (2) ώρες Αγγλικά. Σύνολο δώδεκα (12) ώρες.

Για την τρίτη τάξη Γυμνασίου: τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Μαθηματικά, μία (1) ώρα Φυσική, μία (1) ώρα Χημεία και δύο (2) ώρες Αγγλικά. Σύνολο δώδεκα (12) ώρες.

Κατ’ εξαίρεση, το ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας που υλοποιείται στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, δύναται, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών, να τροποποιείται με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας. 5. Η Ενισχυτική Διδασκαλία υλοποιείται σε Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Κ.Α.Ε.). Τα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης συγκροτούνται από ομάδες όμορων σχολικών μονάδων Γυμνασίου και ορίζονται ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχει η δυνατότητα ένα (1) Σ.Κ.Α.Ε. να αποτελείται από μία (1) σχολική μονάδα Γυμνασίου μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας). Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία του Σ.Κ.Α.Ε. εγκρίνεται με απόφαση του/της Περιφερειακού/ής Διευθυντή/τριας, λαμβάνοντας υπόψη την Τεύχος B’ 5999/16.10.2023.

Πώς γίνεται η επιλογή μαθητών στην Ενισχυτική διδασκαλία;

Κριτήριο για την επιλογή-συμμετοχή των μαθητών/ τριών στα τμήματα μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων και κηδεμόνων, αποτελεί η επίδοση του/της μαθητή/ τριας στο αντίστοιχο μάθημα.

Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια, για τον/ την οποίο/α έχει υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, με απόφασή του προτείνει τους/τις μαθητές/ τριες που έχουν ανάγκη Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας εισηγείται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη δυνατότητα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ως Σ.Κ.Α.Ε., με βάση τον αριθμό αιτήσεων των μαθητών/ τριών και προτείνει Υπεύθυνο Σ.Κ.Α.Ε. καθώς και αντικαταστάτη αυτού.

Ο αντικαταστάτης ασκεί καθήκοντα Υ.Σ.Κ.Α.Ε. στην περίπτωση απουσίας ή αδυναμίας του Υ.Σ.Κ.Α.Ε. να ασκήσει τα καθήκοντά του. Με βάση τα παραπάνω, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμορφώνεται σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πίνακας αιτούντων ανά μάθημα και ανά Σ.Κ.Α.Ε., ο οποίος χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση των αντίστοιχων τμημάτων και για τα προβλεπόμενα στην περίπτωση της παρ. 14. 7. Συστήνεται με διοικητική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, Ελέγχου και Συντονισμού της πράξης (Κ.Ε.Π.Ε.Σ.).

Αντικείμενα της Κ.Ε.Π.Ε.Σ. είναι:

α) η συνολική εποπτεία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, β) η διενέργεια επιτόπιας εποπτείας στα Σ.Κ.Α.Ε., γ) η διαβίβαση στοιχείων στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., δ) η υποβολή προς το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. μίας 1) τελικής απολογιστικής έκθεσης αποτελεσμάτων εφαρμογής της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Οι εργασίες της Κ.Ε.Π.Ε.Σ. διαρκούν μέχρι το πέρας εκτέλεσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης.

Παρακάτω, θα βρείτε το ΦΕΚ σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, ως προς την ενισχυτική διδασκαλία για το σχολικό έτος 2023-2024.

ΦΕΚ 2023 – Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

School pass για σχολικές εκδρομές

School Pass - εκπαιδευτικές εκδρομές για παιδιά

Ηλεκτρονικό δημόσιο φροντιστήριο – ξεκινά για τους μαθητές

Ηλεκτρονικό δημόσιο φροντιστήριο, ποιους μαθητές αφορά και πότε ξεκινά;

Νέο μάθημα στα σχολεία της χώρας – Ποιο είναι;

Ποιο είναι το νέο μάθημα στα σχολεία που προστίθεται την νέα σχολική χρονιά;

Πόλεμος στην Ανατολή – Πώς θα μιλήσω στο παιδί;

Ο πόλεμος δεν χαρίζεται ποτέ στα παιδιά - ούτε σε εκείνα που απήχθησαν από τα σπίτια τους στο Ισραήλ, ούτε σε εκείνα που κρύβονται από τις αεροπορικές επιδρομές ή μένουν χωρίς φαγητό και νερό στη Γάζα.

Follow us

Newsletter

Τεχνολογία και κατοικίδια: Πώς η τεχνολογία βελτιώνει τη φροντίδα των αγαπημένων μας φίλων;

Η τεχνολογία και τα κατοικίδια πλέον συνεργάζονται για να αναβαθμίσουν τη φροντίδα τους, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις που αφορούν την παρακολούθηση της υγείας, την ενίσχυση...

Η σημασία της συγγνώμης στα παιδιά!

Η συγνώμη στα παιδιά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αξίες που μπορούμε να διδάξουμε. Μέσα από αυτήν, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα...

Αφιέρωμα στα δίδυμα παιδιά!

Οι γονείς ανατρέφουν δίδυμα παιδιά με προσοχή στη μοναδικότητα, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν τη ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ τους. Αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και...

Πώς η φροντίδα κατοικιδίων ενισχύει την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση επηρεάζουν ακόμη και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, η φροντίδα κατοικιδίων αποκτά...

Κατοικίδια στην παραλία | Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Το καλοκαίρι ανυπομονούμε για τις εξορμήσεις μας στην παραλία. Αδημονούμε για εκείνα τα πρώτα μακροβούτια, όπως όταν ήμασταν παιδιά, τα πρώτα παγωτά στην παραλία...

Η λογική του Time-out: Απόλυτος οδηγός για πειθαρχία με αποτελεσματικότητα

Οι γονείς χρησιμοποιούν την μέθοδο Time-out για την διαχείριση και να βελτιώνουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Η τεχνική έχει να κάνει με την...

Τα πρώτα σημάδια ότι το παιδί σας χρειάζεται ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη

Η ανατροφή έχει χαρές και προκλήσεις, όμως δυσκολεύει όταν το παιδί δεν μπορεί σε βασικές μαθησιακές ή κοινωνικές δεξιότητες. Η έγκαιρη αναγνώριση των πρώτων...

To παιδί μου δεν με ακούει: Τι να κάνω;

Η ανυπακοή του παιδιού αποτελεί φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο, ειδικά στα μικρά παιδιά. Για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, να θέσετε ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες, να...

Βελτίωση στην σχέση του ζευγαριού, μετά τη γέννηση του παιδιού.

Οι σύντροφοι βιώνουν σημαντικές δοκιμασίες στη σχέση τους μετά τη γέννηση του παιδιού. Η σχέση του ζευγαριού μετά το παιδί αντιμετωπίζει κούραση, οι γονείς...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.