Αδιαμφισβήτητο αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα, από τη στιγμή της γέννησής τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις οθόνες. Είτε από οθόνες κινητών τηλεφώνων, είτε tablets, είτε υπολογιστών, είτε τηλεοράσεων. Από τις προσχολικές ηλικίες έως την ενήλικη ζωή, η έκθεση στις οθόνες προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να παραληφθούν τα μειονεκτήματα, στα οποία ελλοχεύουν ποικίλοι κίνδυνοι.
Από τις σωματικές συνέπειες, όπως είναι η καταπόνηση των ματιών, η λανθασμένη στάση του σώματος, η υπερκατανάλωση τροφής και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Έως τις ψυχολογικές και νοητικές συνέπειες οι οποίες αν υιοθετηθούν από τις μικρές ηλικίες μπορούν να ακολουθήσουν το παιδί και στη μετέπειτα ζωή του, εφόσον η «κρίσιμη περίοδος» των παιδιών είναι μέχρι τα 4 έτη. Ορισμένες από τις συνέπειες αυτές είναι ο εθισμός, η επιθετικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης όταν οι οθόνες κλείνουν ακόμα και ο παραγκωνισμός της φαντασίας, απαραίτητο συστατικό της παιδικής ηλικίας.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες διαθεματικές δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι με εύκολο και άμεσο τρόπο, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο του κάθε παιδιού (από 3- 6 έτη).
Διαθεματικές δραστηριότητες για παιδιά 3-6 ετών, στο σπίτι
Γλωσσική Δραστηριότητα: «Πάω εκδρομή στην εξοχή, έλα κι εσύ μαζί.»
Ιδανικά η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να εφαρμοστεί με πολλούς συμμετέχοντες για περισσότερη διασκέδαση.
Ειδικότερα, ξεκινάει ο «αρχηγός» της εκδρομής λέγοντας τη φράση (παράδειγμα) «Πάω εκδρομή στην εξοχή, έλα κι εσύ μαζί. Θα πάρω μαζί μου ένα ΚΑΛΑΘΙ.» Ο επόμενος παίχτης θα πρέπει να πει με τι θα συμμετέχει κι εκείνος στην εκδρομή. Στην περίπτωση του παραδείγματος έχουμε το ΚΑΛΑΘΙ, επομένως πρέπει να βρει μια λέξη που να ξεκινάει από τη φωνούλα του «Κ» (πχ Κιθάρα).
Αν η λέξη που θα αναφερθεί στο παιχνίδι δεν ξεκινά από το «Κ» (πχ Νερό), τότε λέμε «Λυπάμαι δεν μπορείς να έρθεις μαζί.», και προσπαθεί πάλι μόλις έρθει η σειρά του, μέχρις ότου να αντιληφθεί το νόημα της δραστηριότητας.
Στόχος της δραστηριότητας είναι η εξάσκηση στη φωνολογική επίγνωση.
Μαθηματική Δραστηριότητα: «Μετρώ στη ζωγραφιά, φτιάχνω τοπία μαγικά.»
Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε χαρτί Α4 και χρώματα (είτε μαρκαδόρους, είτε ξυλομπογιές κλπ). Σε ένα χαρτί ο ενήλικας θα πρέπει να σημειώσει αριθμούς και δίπλα ένα αντικείμενο. Για παράδειγμα 1 ήλιος, 3 λουλούδι, 2 δέντρο κλπ. Ύστερα το παιδί «διαβάζοντας» το σύμβολο του αριθμού αλλά και το αντικείμενο, θα μπορεί να ζωγραφίσει ό,τι του ζητάει η άσκηση.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται εξάσκηση στα σύμβολα των αριθμών αλλά και στην απαρίθμηση των αντικειμένων.
Αισθητηριακή Δραστηριότητα- Λεπτή Κινητικότητα: «Ψάξε- Ψάξε, θα το βρεις!»
Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα χρειαστείτε μικρά αντικείμενα (ιδανικά φιγούρες ζώων) και αλουμινόχαρτο. Θα έχετε τυλίξει τις φιγούρες με αλουμινόχαρτο και θα αφήσετε το παιδί να τις ξετυλίξει, προκειμένου να ανακαλύψει τι κρύβεται και να αναφέρει το όνομα του κάθε ζώου αλλά και κάποιο από τα χαρακτηριστικά του (πχ τι φωνούλα κάνει ή τι τρώει).
Στόχος της δραστηριότητας είναι η εκμάθηση των ζώων αλλά και των χαρακτηριστικών τους, ενώ παράλληλα γίνεται εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας των παιδιών, ανοίγοντας το αλουμινόχαρτο.
Από την Αποστολοπούλου Γεωργία, νηπιαγωγό της Nannuka.