Τι κάνει ένας λογοθεραπευτής;

Πώς μπορούμε να ορίσουμε το επάγγελμα ενός λογοθεραπευτή;

Ο όρος λογοθεραπευτής είναι παραπλανητικός. Οι λογοθεραπευτές αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα από την απλή παροχή θεραπείας. Ένας πιο εύστοχος όρος θα μπορούσε να αναφέρει
τον λογοθεραπευτή ως θεραπευτή επικοινωνίας , αλλά ακόμα και τότε, υπάρχουν τομείς του επαγγέλματος που αποκλείονται. Οι λογοθεραπευτές παρέχουν αξιολόγηση και θεραπεία στους τομείς της ομιλίας, της γλώσσας, της ευχέρειας, του αλφαβητισμού, της κοινωνικής επικοινωνίας, της σίτισης και της κατάποσης. Κάθε δεξιότητα που βασίζεται στη χρήση του στοματικού μηχανισμού π.χ. τα χείλη, τη γλώσσα, τη γνάθο, τους μύες του προσώπου, τον οισοφάγο κ.λπ., υποστηρίζεται από έναν λογοθεραπευτή. Πολλές φορές, ένας λογοθεραπευτής θα συνεργαστεί με άλλους θεραπευτές υγείας, συμπεριλαμβανομένων εργοθεραπευτών.

Ποιος ο ρόλος ενός λογοθεραπευτή;

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή επαφίεται αρχικά στην αξιολόγηση και έπειτα στη δημιουργία προγράμματος έγκαιρης παρέμβασης και αποκατάστασης των διαταραχών λόγου και ομιλίας, έτσι ώστε το παιδί να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Με την καίρια παρέμβαση του λογοθεραπευτή μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες για μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν μια συνολικά χαμηλή επίδοση του μαθητή με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αίσθημα της μαθησιακής ανικανότητας και της χαμηλής αυτοπεποίθησης στο παιδί.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες Λογοθεραπευτή

Ο/Η Λογοθεραπευτής/τρια έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων πρόληψης, αξιολόγησης, εισήγησης πλαισίου παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα αντιμετώπισης των δυσκολιών και διαταραχών λόγου, φωνής, ομιλίας και επικοινωνίας. 2. Ειδικότερα, ο/η Λογοθεραπευτής/τρια συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες: α) Αξιολογεί με ειδικά μέσα, δοκιμασίες και μεθόδους τις γλωσσικές-επικοινωνιακές ανάγκες των μαθητών/τριών και συμμετέχει στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης- γνωμάτευσης του/της μαθητή/τριας που έχει αξιολογήσει. β) Εισηγείται τους στόχους ειδικού προγράμματος λογοθεραπείας, για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη, εντός του πλαισίου καθορισμού των βασικών αξόνων των Ε.Π.Ε. των μαθητών/τριών. γ) Συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. στην εισήγηση για τη φοίτηση του
μαθητή στο κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο. δ) Ενημερώνει τους γονείς και τους παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών του/της μαθητή/τριας για λογοθεραπεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο. ε) Συνεργάζεται και ενημερώνει υπεύθυνα τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου καθώς και τους γονείς, σχετικά με το αντικείμενό του, προκειμένου να επιτύχει τον απαιτούμενο συντονισμό των ενεργειών σχολείου και οικογένειας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του/της μαθητή/τριας. στ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό το συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων ενημέρωσης και επιμόρφωσης για τους/τις εκπαιδευτικούς και το Ε.Ε.Π. και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της. ζ) Ενημερώνει
συστηματικά τον ατομικό φάκελο του/ της μαθητή/τριας, όσον αφορά τη πορεία της εκπαιδευτικής παρέμβασης και την πρόοδο του/της μαθητή/τριας στον τομέα της γλώσσας και επικοινωνίας. η) Σχεδιάζει και υλοποιεί σε μόνιμη βάση, μέσα σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ., εξατομικευμένα προγράμματα λογοθεραπείας για τους/τις μαθητές/ τριες που το έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΦΕΚ Τεύχος Β’ 5614/13.12.2018, Άρθρο 19.

Πότε ζητάμε την βοήθεια ενός λογοθεραπευτή για την ομιλία ή τη γλώσσα του παιδιού;

Εκείνοι που μπορούν πρώτοι να αντιληφθούν ότι η επίσκεψη σε έναν λογοθεραπευτή είναι αναγκαία είναι οι γονείς. Το παιδί μπορεί ήδη από τη βρεφική του ηλικία να εμφανίζει σημάδια που χρήζουν ειδικής παρέμβασης, η αργή ανάπτυξη ομιλίας ή η μη ανταπόκρισή του σε ήχους και λέξεις που συνάδουν με τις λειτουργικές ικανότητες του αναπτυξιακού του σταδίου, αποτελούν μερικές απλές ενδείξεις. Στα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής ενός παιδιού είναι πιθανόν να εμφανιστούν χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις αν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία στο λόγο και στην ομιλία. Ένα παιδί το οποίο δείχνει να έχει γενικά μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει πως μπορεί να έχει και δυσκολία στο λόγο. Η δυσκολία στο λόγο, όμως, μπορεί από μόνη της να επιφέρει μια σειρά από μαθησιακές ελλείψεις όπως στην γραφή, στο γραπτό λόγο, δυσκολίες στην εκμάθηση της ανάγνωσης, δυσκολίες στην κατανόηση των προβλημάτων στα μαθηματικά, την εμπέδωση μαθηματικών συμβόλων και εννοιών, όπως για παράδειγμα η πρόσθεση. Πιθανόν να διαφανούν κενά και στην βραχύχρονη μνήμη αλλά και την εμπέδωση οδηγιών και κατανόηση του γραπτού κειμένου. Ένα παιδί με δυσκολία στον προφορικό λόγο είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει δυσκολία και στον προσανατολισμό όσον αφορά τον χώρο αλλά και το χρόνο, συχνό παράδειγμα και απλό να το κατανοήσουμε είναι η δυσκολία στο να ξεχωρίζουν τα παιδιά το δεξιά και το αριστερά.

Kοινές μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μέσω της έγκαιρης παρέμβασης ένας λογοθεραπευτής

Η δυσλεξία.  Η πιο μελετημένη, έχει ανακαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα των παιδιών εντοπίζεται στον γραπτό λόγο και την ανάγνωση. Παρουσιάζονται προβλήματα μνήμης κι επεξεργασίας πληροφοριών.
Η δυσγραφία/ δυσορθογραφία συνυπάρχει με τη διαταραχή της ανάγνωσης αλλά και μόνη της. Παρατηρείται πρόβλημα παραγωγής γραπτού λόγου, κατανόηση γραμματικών κανόνων, σύνδεση
φωνήματος σε σχηματική μορφή, παράλειψη τμημάτων λέξεων, ελλιπές ενδιαφέρον κατά την συγγραφή.
Η δυσαριθμησία, δυσκολία στις μαθηματικές έννοιες. Ένα παιδί με δυσαριθμησία δυσκολεύεται στην αναγνώριση αριθμών, χρειάζεται πολύ ώρα να μετρήσει, δυσκολεύεται να συνδυάσει αριθμητικά σύμβολα (5) με τη λέξη (πέντε).
Η δυσαναγνωσία, κατά την οποία εμφανίζονται προβλήματα όπως η αποκωδικοποίηση, ο αργός ρυθμός ανάγνωσης, διστακτική ή συλλαβική ανάγνωση, ελλιπή κατανόηση και χάσιμο σειρών στο
κείμενο. Το μόνο που απαιτείται είναι η θετική συνεργασία, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ γονέων και λογοθεραπευτών, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο μέγιστο βαθμό.

Τιμές λογοθεραπευτή

Πολλοί λογοθεραπευτές εργάζονται με μπλοκάκι, μπορείτε για αρχή να βεβαιωθείτε αν η ασφαλιστική σας κάλυψη σας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιες δωρεάν συνεδρίες ή με χαμηλότερο κόστος. Οι τιμές ποικίλουν, ανάλογα την περιοχή, την περίπτωση, αλλά και τις ώρες.

Εύρεση λογοθεραπευτή

Πολλές οικογένειες, λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν, επιλέγουν να εμπιστευτούν έναν λογοθεραπευτή που τους έχει συστήσει ένα δικό τους πρόσωπο. Ωστόσο, αυτό που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι πως οι ανάγκες του παιδιού μας ποικίλουν σε σχέση με τις ανάγκες άλλων παιδιών. Επομένως, ο λογοθεραπευτής μας οφείλει να ανταποκρίνεται στις προσωπικές και εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού μας. Στη Nannuka μπορείτε να βρείτε πλήθος λογοθεραπευτών ανά περιοχή, με αξιολογήσεις άλλων γονέων και να ξεκινήσετε άμεσα την συνεργασία σας. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε ένα πρώτο ραντεβού με περισσότερους λογοθεραπευτές, ώστε να διασφαλίσετε ότι έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή.