Παιδιά και Κορωνοϊός

Παιδαγωγοί και babysitters εν μέσω κορονοϊού στο σπίτι

Η ασφάλεια των μελών μας - τόσο των babysitter/δασκάλων όσο και των οικογενειών - είναι το υψηλότερο μέλημά μας. Καθώς νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον, κατά τη διάρκεια αυτού του άνευ προηγουμένου χρόνου, σας προτρέπουμε όλους να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που περιγράφονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας γονείς και επαγγελματίες.

 

Επιπλέον, υπάρχουν βήματα που μπορούν να λάβουν οι οικογένειες και οι babysitter για να προστατεύσουν περαιτέρω την ευημερία τους και σας ενθαρρύνουμε να διαβάζετε τις σχετικές πληροφορίες που σας παραθέτουμε και να επισκέπτεστε συχνά το blog της Nannuka καθώς συνεχίζουμε να ενημερώνουμε αυτές τις οδηγίες σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν. 

Μαζί, μπορούμε και θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

 

Επιστρέφοντας πίσω στην καθημερινότητά μας, αυτόν τον Σεπτέμβρη, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι οικογένειες θα θελήσουν να δημιουργήσουν μια ρουτίνα με την οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Covid εποχής και να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους στο σπίτι όσο αυτό είναι δυνατό.

 Η σημασία του προγράμματος στα παιδιά εν μέσω κορονοϊού

 

Ο κορωνοϊός ήρθε και απ ότι φαίνεται θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό. Στη Nannuka, μας ενδιαφέρει να σας ενημερώνουμε καθημερινά για τις νέες εξελίξεις γύρω από τον κορονοιο αλλά και να δημιουργούμε για εσάς νέα εύχρηστα εργαλεία με τα οποία θα μπορείτε να βρείτε άμεσα, γρήγορα και κυρίως με ασφάλεια τον φροντιστή που αναζητάτε.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις κατά την πρόσληψη φροντιστών και να βρίσκονται σε ενεργές συνομιλίες με τους υπάρχοντες φροντιστές σχετικά με τις προσδοκίες ασφάλειας. Προσθετικά στις ερωτήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης με την baby sitter (την οποία πλέον η Nannuka σας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε και διαδικτυακά), τώρα υπάρχουν επιπλέον ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε και αφορούν στον COVID-19.

Μια γενική ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας καθημερινά είναι "Έχω ελέγξει τη θερμοκρασία μου και την θερμοκρασία της οικογένειάς μου σήμερα;" Αντίστοιχα, μπορείτε να ζητήσετε και από τον φροντιστή να παίρνει την θερμοκρασία του καθημερινά πριν έρθει στο σπίτι σας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας συνομιλίας μεταξύ εσάς και του δυνητικού φροντιστή σας. 

 

Δείτε εδώ ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε τις νταντάδες κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

 

Είναι επίσης σημαντικό να προστατέψουμε όσους μας φροντίζουν. Εάν εσείς, το παιδί σας ή οποιοσδήποτε στο νοικοκυριό σας είστε άρρωστοι, μην προγραμματίζετε τη φροντίδα των παιδιών και ακυρώστε απασχόληση παιδιών έχετε προγραμματίσει προηγουμένως.

 

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;

Γιατί έχουμε όλοι χρέος να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Γιατί η αιφνίδια, μακρόχρονη απουσία από το σχολείο μπορεί να έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.

Η αναστολή λειτουργίας σχολείων σε 200 χώρες σε όλο τον κόσμο επηρέασε 1,6 δισεκατομμύρια μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Η παρουσία των μαθητών στο σχολείο είναι απαραίτητη για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των παιδιών από τα κλειστά σχολεία, καθώς και η ενίσχυση των ανισοτήτων, η μείωση των ευκαιριών και η έλλειψη κοινωνικοποίησης, καθιστούν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων εθνική προτεραιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούμε τις οδηγίες των Ειδικών, οι οποίοι συνέστησαν με ομόφωνη απόφαση την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Tα επιστημονικά δεδομένα συντείνουν προς την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς σύμφωνα με τους παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους της Επιτροπής, τα παιδιά νοσούν λιγότερο συχνά από τους ενήλικες, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και εμφανίζουν περιορισμένη συχνότητα μετάδοσης στο περιβάλλον τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων προστασίας για να προφυλάξει μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθώς και τους οικείους τους.

 

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;

Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση και με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Ανάμεσα στα εν λόγω μέτρα, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στα παιδιά από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Δημοτικού, μαζί με την εξαιρετικά σημαντική υγιεινή των χεριών και τον τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων,

  • η εκτεταμένη ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (μέσω επικαιροποιημένων οδηγιών ΕΟΔΥ, ενημερωτικών βίντεο και συνεδριών με ιατρούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία της χώρας μέσω συνεργασίας του Υπ. Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο),

  • η επέκταση του Ολοήμερου σχολείου για να καλύψει περισσότερους μαθητές μέχρι τις 4 μμ και, συνεπώς, να περιορίσει τον συγχρωτισμό τους με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλ. παππούδες και γιαγιάδες – η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα και απευθύνει ευρεία πρόσκληση για αξιοποίησή του από τους γονείς,

  • με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντισηπτικών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων της χώρας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ,

  • δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ,

  • πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού πολλών μαθητικών ομάδων,

  • η προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων,

  • οι σχολικοί εορτασμοί ανά τμήμα,

  • οι μαθητικοί διαγωνισμοί με τήρηση μέτρων προστασίας,

  • η μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών και συνεδρίων,

  • οι επισκέψεις (π.χ. σε δημόσια κτήρια, μουσεία) ανά τμήμα,

  • η διενέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο, και εφόσον τα αθλήματα είναι ομαδικά, σε μικρές σταθερές ομάδες,

  • η μη πραγματοποίηση σχολικών πρωταθλημάτων,

  • τα εργαστήρια, οι υπολογιστές και τα μουσικά όργανα με πρόβλεψη για καθαρισμό υλικών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση,

  • η ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού, λύση που και περιορίζει την πόση νερού απευθείας από τη βρύση (και άρα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού) και συνιστά λύση ωφέλιμη για το περιβάλλον.

Η προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας των σχολείων με μέτρα προστασίας και πρόληψης των περασμένο Μάιο και Ιούνιο κατέδειξε υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων από μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και γονείς.

 

Σε ποιες περιπτώσεις θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση;

Η τηλεκπαίδευση θα παρέχεται:

  • σε περίπτωση απουσίας μαθητή για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορωνοϊό (όταν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή όταν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου),

  • σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολείου λόγω κορονοϊού.

Είναι ασφαλής για τα παιδιά η χρήση μάσκας;

Όπως αναφέρει και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Η χρήση της μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή ούτε επηρεάζει την οξυγόνωση, αφού τα υλικά κατασκευής (πχ βαμβακερό ή λινό ύφασμα) επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα και του οξυγόνου. Η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πνεύμονα ούτε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δεν αποσπά την προσοχή των παιδιών από το μάθημα.

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να μας προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού με υψηλή αποτελεσματικότητα. Τόσο το Κέντρο Ελέγχου των Νοσημάτων, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συστήνουν την καθολική χρήση μάσκας στην κοινότητα αλλά και στο σχολείο σε παιδιά από την ηλικία των 2 ετών.

Τα παιδιά είναι σε θέση να φορούν μάσκες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Παρά το μειωμένο ρίσκο λοίμωξης στις μικρότερες ηλικίες, το ενδεχόμενο μετάδοσης της λοίμωξης παραμένει. Με τη χρήση μάσκας στο σχολείο προστατεύονται, επομένως, όχι μόνο οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι ενήλικες της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους θα αποτελέσουν σημαντικό παράθυρο για την εκπαίδευση και εξάσκηση στη χρήση της μάσκας, στη βάση πάντοτε των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

 

Παιδιά και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όταν έχουμε συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κορονοϊό (βήχας, πονόλαιμος, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες).

Προσπαθούμε να κρατάμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους συνεπιβάτες μας (τουλάχιστον 2 μέτρα) 

Φοράμε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στον επιβατικό σταθμό και στο ΜΜΜ.

Έχουμε πάντα μαζί μας αντισηπτικό που εφαρμόζουμε στα χέρια πριν εισέλθουμε στο ΜΜΜ και αφού βγούμε από αυτό.

Όταν φτάσουμε στο σπίτι, στη δουλειά ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα, πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. 

Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο τα ΜΜΜ. Επιλέγουμε να μετακινηθούμε με τα πόδια στον προορισμό μας και στην γειτονιά μας ή περιορίζουμε τις φορές που θα χρησιμοποιήσουμε ΜΜΜ κάνοντας χρήση τις φορές αυτές του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο συστήνεται να επιβαίνουν άτομα που κατοικούν στην ίδια οικία ή δουλεύουν στο ίδιο γραφείο.

 

 

 

Οι ηλικιωμένοι εν μέσω κορονοϊού

Είναι μεγάλο το άγχος που δημιουργείται απέναντι στους ηλικιωμένους αλλά και στις ευπαθείς ομάδες και απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την συναναστροφή μας μαζί τους ώστε να φροντίζουμε να τηρούμε τα μέτρα για την μέγιστη ασφάλειά τους. Η κοινωνική απομόνωσή τους είναι δύσκολη, ωστόσο μπορούν και οι ίδιοι να φροντίσουν για την καθημερινότητα και υγεία τους πρωταρχικά.

1. Προτρέψτε τους να δώσουν προτεραιότητα στη σωματική τους υγεία

Καθώς εργαζόμαστε για την εξομάλυνση της καμπύλης, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στη φυσική υγεία των ηλικιωμένων μας και όχι μόνο.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση συνιστάται ακόμη για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, την απομόνωση όταν είναι απαραίτητο και το πλύσιμο των χεριών ως τις καλύτερες στρατηγικές για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Ωστόσο με την ανάλογη προσοχή και τήρηση των μέτρων, η άσκηση στην φύση (περπάτημα, stretching και ήπιο τρέξιμο) βοηθάει πολύ στην ψυχολογία των ηλικιωμένων και κατ επέκταση στην καλή τους υγεία.

 

2. Κρατήστε την ρουτίνα

Όσο το δυνατόν περισσότερο, προτρέψτε τους να ακολουθήσουν μια τακτική ρουτίνα. Αυτή η ρουτίνα θα πρέπει να περιλαμβάνει κινήσεις αυτοεξυπηρέτησης όπως τη χρήση μιας εφαρμογής διαλογισμού, την άσκηση αναπνευστικών ασκήσεων, μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους (ενώ είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει τη φυσική απόσταση από τους άλλους) ή την άσκηση όταν είναι δυνατόν.

Και θυμηθείτε να δώσετε προτεραιότητα στη σύνδεση με φίλους και αγαπημένους, καθώς και με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

3. Μάσκα πάντα και παντού. 

Η χρήση μάσκας ή καλύμματος ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όχι μόνο θα τους προστατεύουν αλλά θα τους κάνουν να νιώσουν και μεγαλύτερη σιγουριά κατά τςι εξόδους τους απο το σπίτι.

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τον κορωνοιό;

Πολλοί γονείς τους τελευταίους μήνες έχετε αναρωτηθεί: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσω στα παιδιά μου σχετικά με τον κορωνοιό; Πως μπορώ να καταλάβω αν αυτή η νέα πραγματικότητα τα έχει επηρεάσει; Έχετε προβληματισμούς αναφορικά με το τι πρέπει να πείτε, καθώς εκτός από την δική σας προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες, είστε υπεύθυνοι και για την προσαρμογή των παιδιών σας. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένοι τρόποι που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να συζητήσετε μαζί τους αυτό το θέμα σύμφωνα με τον ψυχολόγο Κωνσταντίνο Πασβαντίδη

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κατανοήσετε πως βιώνουν τα παιδιά σας αυτή την κατάσταση. Προτού τους εξηγήσετε τι συμβαίνει, είναι πολύ χρήσιμο:

  • Να ρωτήσετε τα ίδια τι πιστεύουν για την τωρινή κατάσταση.

  •  Έχουν ακούσει ή έχουν δει κάτι; Και το κυριότερο, 

  • Να τα ρωτήσετε πως νιώθουν. 

 

Δώστε τους την ελευθερία να εκφραστούν όπως θέλουν.  Αν απαντήσουν πως φοβούνται ή πως έχουν εκνευριστεί που έχει αλλάξει εντελώς το πρόγραμμα τους, είναι πολύ ωφέλιμο να τους απαντήσετε πως νιώθετε και εσείς το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν πως τα καταλαβαίνετε, τα αποδέχεστε, και το πιο σημαντικό, νιώθουν πως δεν είναι μόνα τους. 

Επιβραβεύστε τα που μοιράστηκαν τα συναισθήματα τους δίνοντας τους μια αγκαλιά ή έναν έπαινο. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ότι έκαναν κάτι σωστά και θα είναι πιο δεκτικά στο μέλλον για να συζητήσουν κάτι παρόμοιο. Όταν από την άλλη χρειαστεί να εξηγήσετε εσείς τι συμβαίνει, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι: 

  • Να είστε ειλικρινείς, αλλά με έναν καθησυχαστικό και ήρεμο τρόπο. 

  • Μην τα αφήνετε να κάνουν υποθέσεις, καθώς συνήθως αποδίδουν το χειρότερο δυνατό σενάριο στην προσπάθεια τους να βρουν νόημα σε αυτό που συμβαίνει. 

  • Διαμορφώστε τον τρόπο ομιλίας σας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. 

  • Δώστε τους να καταλάβουν πως ακόμα και αν τα πράγματα είναι δύσκολα, αν προσέχουμε και ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, θα προστατεύσουμε τόσο εμάς, όσο και τους γύρω μας.

 

Σχετικά με τους κανόνες υγιεινής, είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί το ζήτημα της μάσκας και της υποχρεωτικής χρήσης της στο σχολείο από τα παιδιά. Είναι κατανοητό πως η χρήση μάσκας για πολλές ώρες προκαλεί δυσφορία, ενώ προκαλεί ανησυχία το κατά πόσο θα μπορούν τα παιδιά να συμμορφωθούν με αυτό τον κανόνα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσατε  να βοηθήσετε με τους εξής τρόπους:

  • Να φοράτε οι ίδιοι μάσκα. Όταν βγαίνετε έξω με το παιδί ακόμα και για να πάρετε κάτι από το περίπτερο, φορέστε και οι δύο τη μάσκα. Με αυτό τον τρόπο θα συνδέσει κάθε κοινωνική συναναστροφή με τη χρήση μάσκας και θα είναι πιο πρόθυμο να την φορέσει στο σχολείο. Μην ξεχνάτε πως αποτελείτε πρότυπα για τα παιδιά σας και πολλές φορές προσπαθούν να μιμηθούν την συμπεριφορά σας. 

  • Να τα ενισχύετε όταν φοράνε μάσκα και ειδικότερα όταν την φοράνε και τη βγάζουν με το σωστό τρόπο. Η επιβράβευση αυξάνει τις πιθανότητες να επαναληφθεί μια συμπεριφορά και η συγκεκριμένη πράξη θα είναι πλέον απαραίτητη.

  • Εξηγήστε τους πως και σε εσάς, αλλά και σε κανέναν, δεν αρέσει να φοράει μάσκα. Ωστόσο, είναι κάτι που κάνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους άλλους γύρω μας.

  • Αναφέρετε τους πως υπάρχουν επαγγέλματα, όπως του γιατρού, που χρειάζεται να φορούν και εκεί μάσκα για πολλές ώρες. Κάντε το σαν παιχνίδι και προσποιηθείτε πως όταν φοράτε μάσκα γινόσαστε γιατροί. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο δεκτικά στο να φορέσουν μάσκα.

  • Φτιάξτε μαζί τη δική τους μάσκα βασισμένη στον αγαπημένο τους σούπερ ήρωα και προσποιηθείτε πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε και εσείς τους υπόλοιπους ανθρώπους από τον κορωνοιό, όπως και εκείνοι προστατεύουν εμάς.