Αξιοποίηση χρόνου με το παιδί
Βήμα πρώτο- και σημαντικότερο: Αν η δουλειά μας το επιτρέπει, από τη στιγμή που επιστρέφουμε από τη δουλειά περιορίζουμε τη χρήση του τηλεφώνου και του υπολογιστή.
Βήμα δεύτερο, ο μπαμπάς μπορεί να μας βοηθήσει σε εργασίες που δύναται να κάνει και χωρίς εμάς στο σπίτι. Αφού ξεκουραστούμε αρκετά, φροντίζουμε το χρόνο που θα διαθέσουμε στο παιδί μας να μην μας απασχολεί ΚΑΝΕΙΣ.
Ασχολούμαστε με τα παιχνίδια του, μιλάμε, επικοινωνούμε, εκφράζουμε κάθε μας συναίσθημα ώστε να του δώσουμε ερεθίσματα για να εκφραστεί και εκείνο με τη σειρά του.
Θυμόμαστε πως όσο πιο ανοικτοί είμαστε στην επικοινωνία, τόσο ευκολότερα θα εκφράζεται το παιδί μας. Δε διστάζουμε να ρωτήσουμε, να απορήσουμε, να γελάσουμε. Δίνουμε στο παιδί μας το χώρο και το χρόνο να παίξει και μέσα από τη διαδικασία αυτή να μας μάθει όπως επίσης να μάθει και τα όρια του κόσμου τριγύρω του.
Κάθε παιχνίδι μας με το παιδί τελειώνει απαραιτήτως με μια αγκαλιά. Έτσι, βοηθάμε και στην ψυχολογική του ανάπτυξη. Η babysitter μπορεί να απασχολήσει το παιδί μετά από το δικό μας παιχνίδι μαζί του και να το προετοιμάσει για την επόμενη φορά που θα παίξει μαζί μας βάζοντας “στο τραπέζι” ιδέες και παιχνίδια ώστε η επικοινωνία του γονιού με το παιδί να γίνει ευχάριστη όσο και να ενισχύσει τις δεξιότητες του παιδιού. Η επικοινωνία μεταξύ των ενηλίκων (γονείς -φροντιστές) κρίνεται απαραίτητη σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας του παιδιού.
Ας παίξουμε, λοιπόν!
Δείτε επίσης: Ιδέες για όμορφο καλοκαίρι με τα παιδιά στο σπίτι!
Οικογενειακό ταξίδι με αυτοκίνητο; Δημιουργικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους!
Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά: έξυπνες ιδέες για κάθε ηλικία!
Προτάσεις για ένα υπέροχο καλοκαίρι με τα παιδιά!
Εικαστικά και παιδί: τρόποι για να ξεκλειδώσουμε τη φαντασία!
Έξυπνες ιδέες για παιχνίδια μέσα στο σπίτι!
10 πρωτότυπες δημιουργικές δραστηριότητες για να μην πλήττουν τα παιδιά!