Μόλις μπαίνουμε στο σπίτι ή απ’ το αυτοκίνητο ακόμα, θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για τις ώρες που το μικρό μας πέρασε μακριά μας. Το ρωτάμε πώς πέρασε στο σχολείο και εκείνο απαντά… με ένα απλό «καλά». Πώς μπορούμε να το κάνουμε να ανοιχτεί και να μας μιλήσει για όσα συμβαίνουν όταν δεν είναι κοντά μας; Δοκιμάστε αυτές τις ερωτήσεις back to school – κλειδιά που μ’ ένα μαγικό τρόπο καταφέρνουν να “ξεκλειδώσουν” τα παιδιά και να μας χαρίσουν στιγμές αληθινής επικοινωνίας- ικανοποιώντας και την εύλογη περιέργειά μας (και αγωνία) για το πως εξελίσσονται οι μέρες τους στο σχολείο!
Ερωτήσεις back to school
Ρωτάμε: Έκανε/είπε κάποιος συμμαθητής σου κάτι αστείο σήμερα;
Ή: Μήπως κάποιο παιδάκι γιόρταζε ή είχε γενέθλια; και Πώς πέρασες σήμερα στα διαλείμματα; Με ποιους φίλους σου έπαιξες;
Ένας τρόπος για να καταλάβουμε εάν το παιδί μας περνάει καλά τις ώρες που είναι στο σχολείο είναι να το παρακινούμε να μας μιλάει για τους συμμαθητές και τους καλύτερούς του φίλους στην τάξη. Έτσι του δίνουμε την ευκαιρία να αναφέρει περιστατικά στα οποία συμμετέχει το ίδιο, χωρίς όμως να νιώθει ότι το ανακρίνουμε.
Ρωτάμε: Τι έγινε με εκείνο το τεστ που είχατε σήμερα; Ήταν εύκολο ή αγχώθηκες;
Ένα έξυπνο τρικ είναι να μην κάνουμε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Για παράδειγμα, εάν ρωτήσουμε μόνο «πήγες καλά στο τεστ;» η απάντηση μπορεί να είναι ένα σκέτο «ναι».
Ρωτάμε: Αν ερχόταν ένα διαστημόπλοιο με εξωγήινους στην τάξη σήμερα για να απαγάγει κάποιον, ποιος θα ήθελες να είναι αυτός; Γιατί;
Εκτός από ξεκαρδιστικές απαντήσεις, μια τέτοια ερώτηση μπορεί να προσφέρει στον μικρό μας μαθητή έναν μη απειλητικό τρόπο για να μιλήσει για συμμαθητές, δασκάλους και ζητήματα που του προκαλούν στρες ή φόβο.
Ρωτάμε: Αν ήσουν εσύ ο δάσκαλος αύριο, τι θα δίδασκες στα παιδάκια της τάξης σου; ή αν αύριο σου έλεγαν ότι θα είσαι εσύ ο δάσκαλος για μια μέρα, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες;
Μια τέτοια ερώτηση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μας αποκαλύψει ποιο μάθημα είναι αυτό που το δυσκολεύει περισσότερο, σε ποιο μάθημα βαριέται ή ποια θα ήταν μια δραστηριότητα με την οποία θα ήθελε να ασχοληθεί περισσότερο. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να το βοηθήσουμε περισσότερο στο μάθημα που το κάνει να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδάκια της τάξης ή να μάθουμε σε ποια εξωσχολική δραστηριότητα θα ήθελε να συμμετάσχει.
Ρωτάμε: Έφερε σήμερα κάποιος συμμαθητής σου κάτι ωραίο/περίεργο για σνακ; ή ποιο παιδάκι είχε το πιο νόστιμο κολατσιό; Τι ήταν αυτό;
Κι έτσι μαθαίνουμε εάν έφαγε αυτά που του δώσαμε, αν τα μοιράστηκε με κάποιον άλλο, μήπως τελικά έφαγε κάτι από το κυλικείο ή τι θα ήθελε να του ετοιμάζουμε για να παίρνει μαζί στο σχολείο.
Ρωτάμε: Τι καινούργιο έμαθες/έκανες σήμερα που δεν ήξερες μέχρι τώρα; ή ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μάθατε σήμερα στο σχολείο;
Σίγουρα θα υπάρχει κάτι νέο που το ενθουσίασε μέσα στη μέρα του ή κάτι που ίσως δεν το ξετρέλανε, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που το δοκίμασε.
*extra tip: Εάν το παιδί μας είναι εσωστρεφές και λιγομίλητο ή εάν απλώς δεν έχει διάθεση να μας μιλήσει αμέσως μετά το σχολείο, δοκιμάζουμε πάλι με κάποια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση την ώρα λίγο πριν τον ύπνο. Τότε που το μικρό μας χαλαρώνει και έχει σίγουρα όρεξη για αγκαλιές, φιλιά και… εξομολογήσεις!
Δεν έχετε βρει λύση στη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών μετά το σχολείο; Στη Nannuka θα βρείτε εξακριβωμένες babysitters, παιδαγωγούς και δασκάλες που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να είστε απερίσπαστοι στη δουλειά σας ενώ τα παιδιά δέχονται την πιο αξιόπιστη φροντίδα!