Αρχική » Για Γονείς Και Οικογένειες » Γηροκόμοι Φροντίδα ηλικιωμένων

Γηροκόμοι Φροντίδα ηλικιωμένων

Φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι: Ποια είναι τα καθήκοντα ενός γηροκόμου;

Γηροκόμοι είναι οι επαγγελματίες που προσφέρουν περίθαλψη σε ηλικιωμένα  άτομα φροντίζοντας τις καθημερινές ανάγκες τους. Ο γηροκόμος προσφέρει φροντίδα ηλικιωμένων κατ’ οίκον τις υπηρεσίες τους, δίνοντας έμφαση στην καθαριότητα και την περιποίηση των ανθρώπων σας. Επιπλέον, οι γυναίκες για φροντίδα ηλικιωμένων, παρέχουν συντροφιά – απαραίτητη σε όλους μας και πολύ περισσότερο στους ηλικιωμένους ανθρώπους που συχνά νιώθουν μοναξιά.

Στις αρμοδιότητες του πολύ συχνά είναι η μαγειρική και το νοικοκυριό του σπιτιού. Επίσης οι εξωτερικές δουλειές που προκύπτουν π.χ. τα ψώνια για τα καθημερινά τρόφιμα και είδη σπιτιού όπως και την καθημερινή συνοδεία με τους ηλικιωμένους.

Οι γυναίκες για φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι μπορεί να είναι εσωτερικός στην περίπτωση που διανυκτερεύει στο σπίτι του ηλικιωμένου ατόμου που φροντίζει ή εξωτερικός που σημαίνει ότι παρέχει τις προκαθορισμένες υπηρεσίες του σε προκαθορισμένες ώρες.  

Πότε είναι απαραίτητο να αναζητήσω έναν γηροκόμο;

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική πορεία αλλαγών που δυστυχώς έρχεται και με τη σταδιακή εξασθένηση του ανθρώπινου οργανισμού. Δηλαδή φθάνει εκείνη η στιγμή όπου ένας ηλικιωμένος άνθρωπος δεν είναι πάντα εύκολο να ζει ανεξάρτητος. Σε αυτή τη φάση της ζωή τους, χρειάζεται επιπλέον φροντίδα, διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συναισθηματική υποστήριξη. Παρόλο που το οικογενειακό περιβάλλον θέλει να σταθεί στο πλευρό του, κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι εύκολο λόγω περιορισμένου χρόνου. Γιατί αυτές οι ανάγκες πλέον υπάρχουν, είναι έντονες και έχουν διάρκεια. Τότε είναι απαραίτητα η αναζήτηση ενός γηροκόμου.

Ασφάλεια και φροντίδα στον ηλικιωμένο 

Ένας εξειδικευμένος γηροκόμος ξέρει πώς να κάνει το σπίτι του ηλικιωμένου ατόμου όσο πιο ασφαλές γίνεται, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών και χτυπημάτων λόγω αδυναμίας. Είναι διαθέσιμος και επιβλέπει ή/και προσφέρει την απαραίτητα φαρμακευτική αγωγή, φροντίζει για την κατάλληλη σίτιση και την κατανάλωση υγρών και την υγιεινή του. 
 

Ψυχική υποστήριξη και ψυχική ισορροπία στο οικογενειακό περιβάλλον

Ο κατάλληλος άνθρωπος για τη φροντίδα ηλικιωμένου στο σπίτι δεν είναι αναγκαστικά ο σύντροφός του, αλλά κάποιος που έχει τις σωστές γνώσεις για να δίνει τη σωστή υποστήριξη. Επιπλέον, η φροντίδα ενός αγαπημένου μας προσώπου δεν πρέπει να γίνεται βάρος δικό μας. Αυτό μπορεί συχνά να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα του παρελθόντος ή πικρίες και παράπονα της παιδικής ηλικίας. Oι τόσο γνωστοί ρόλοι αλλάζουν. Αλλά και πρακτικά, οι ισορροπίες ανάμεσα σε παιδιά, εργασία, κοινωνικές υποχρεώσεις και τα καθήκοντα φροντίδας ενός ηλικιωμένου γονέα μοιάζουν πολλές φορές εύθραυστες. 

Φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι: Πότε είναι η σωστή στιγμή για να αναζητήσω;

Πότε η δική μας βοήθεια δεν είναι αρκετή? Έχει έρθει η στιγμή να ζητήσουμε βοήθεια; Απαντήστε τη λίστα των βασικών ερωτήσεων που δείχνουν την ανάγκη βοήθειας.
 

 • Φροντίζουν οι γονείς σας τον εαυτό τους; Είναι το σπίτι τους καθαρό; H εμφάνισή τους;
   
 • Παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης. Ξεχνούν οικεία πρόσωπα. Αποπροσανατολίζονται εύκολα ή δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες.
   
 • Έχουν ασφάλεια στο σπίτι τους και στον δρόμο; Περπατάνε με ευκολία; Δεν δέχονται να περπατήσουν τις συνηθισμένες αποστάσεις;
   
 • Μήπως χάνουν κιλά με ανησυχητικό ρυθμό; Τρώνε σωστά; Διατηρούν το ενδιαφέρον τους για χόμπι και άλλες καθημερινές δραστηριότητες; Συμμετέχουν σε οργανώσεις ή συλλόγους; Εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης;

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι οι αγαπημένοι μας χρειάζονται έξτρα βοήθεια από έμπειρο γηροκόμο. Συγκεντρώσαμε 7 σημάδια που δείχνουν ότι οι γονείς μας χρειάζονται γηροκόμο

Νοσηλευτής: Η αποκλειστική νοσοκόμα στο σπίτι και τα καθήκοντα της

Ο νοσηλευτής είναι η αποκλειστική νοσοκόμα στο σπίτι που διαθέτει πτυχίο Ανωτάτης Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου, ή Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ, δίπλωμα ΙΕΚ ή ΜΤΕΝΣ (Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής).

Στα βασικά του καθήκοντα είναι να προσφέρει νοσηλευτικές υπηρεσίες στον ηλικιωμένο. Να φροντίζει για την τήρηση της θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής που έχουν ορίσει οι γιατροί για τον κάθε ασθενή. Επίσης, βλέπει τη θερμοκρασία και τους σφυγμούς, κάνει ενέσεις, αλλάζει επιδέσμους, χορηγεί τα φάρμακα. Επιπλέον, συνοδεύει και βοηθάει τους γιατρούς κατά τις επισκέψεις τους στους θαλάμους μέχρι να επέμβει ο γιατρός.

Επιπλέον, μιλάει με τους ασθενείς που θα κάνουν εξετάσεις ή χειρουργείο, καθαρίζει τα όργανα και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι γιατροί.

Ποιες είναι οι διαφορές: Γηροκόμος ή νοσηλευτής

Ηλικιωμένοι με σοβαρές ασθένειες και προβλήματα υγείας, όπως Αλτσχάιμερ, μορφές άνοιας ή καρκίνου, χρειάζονται συνεχή και εξειδικευμένη φροντίδα από αποκλειστική νοσοκόμα ή νοσηλευτή. Η ειδική περίθαλψη από νοσηλευτές μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ασφάλειας και ηρεμίας σε κάθε ασθενή.

Αν ψάχνετε για μια περίπτωση φροντίδας ηλικιωμένου στο σπίτι με βάση την καθαριότητα, την περιποίηση και την συντροφιά τότε ένας επαγγελματίας γηροκόμος είναι μια πολύ καλή επιλογή. Σημαντική ωστόσο είναι η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό αν προκύψει.  

Τι να προσέχω όταν ψάχνω γηροκόμο

Για να δείξουμε εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο τη φροντίδα του ηλικιωμένου μας προσώπου είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον συνεργάτη μας. 
Σκοπός μας πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μας μέσω της υποβοήθησης της αυτονομίας τους. Επίσης και η διασφάλιση σωστών συνθηκών διαβίωσης σε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο.

Ο γηροκόμος που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει:
 

 • Αγάπη για τον άνθρωπο
   
 • Υπομονή, ευγένεια, αυτοκυριαρχία, κατανόηση, και ανεκτικότητα
   
 • Ψυχική και σωματική αντοχή: είναι πιθανό να χρειαστεί να μετακινήσει τον ηλικιωμένο κάτι που απαιτεί δύναμη και ειδικό χειρισμό
   
 • Υψηλό αίσθημα ευθύνης, τάξη, ακρίβεια και μεθοδικότητα
   
 • Ικανότητα για λεπτούς, προσεκτικούς χειρισμούς προς τον ηλικιωμένο. Συχνά ένας ηλικιωμένος μπορεί να έχει δύσκολη σχεδόν παιδιάστικη συμπεριφορά. Είναι σημαντικό ο γηροκόμος να μπορεί να τον ακούσει και να του φερθεί με σεβασμό. 
   
 • Δεξιότητα επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους αλλά και μαζί μας
   
 • Βασικές γνώσεις νοσηλευτικής όπως παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που συμβεί ένα αναπάντεχο συμβάν.

Γηροκόμοι για φροντίδα ηλικιωμένων: Πως να επιλέξω τον κατάλληλο;

Οι ανάγκες ενός ηλικιωμένου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του. Οι περισσότεροι χρειάζονται φροντίδα ηλικιωμένων όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του. Παρ’ όλα αυτά, κάποιος μπορεί να επιλεγεί για παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και για συντροφιά. 

Παρακάτω θα βρείτε διαφορετικούς τύπους γηροκόμων για την τρίτη ηλικία:

Φροντίδα ηλικιωμένων κατ’ οίκον. 

Πολλοί ψάχνουν επαγγελματίες για φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι. Πολλές οικογένειες ψάχνουν ένα έμπιστο άτομο, με γνώσεις για την φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Συνήθως ψάχνουν φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι καθώς μπορούν να αναλάβουν και κάποιες ελαφριές εργασίες που αφορούν το σπίτι. Έτσι πολλές φορές αντί για γηροκόμους, επιλέγουν να βρουν μια έμπειρη οικιακή βοηθό που να γνωρίζει από φροντίδα ηλικιωμένων. 

Φροντίδα ηλικιωμένων με την ώρα. 

Άλλες οικογένειες επιλέγουν τον περιστασιακό τύπο φροντίδας ηλικιωμένων. Ειδικά σε περιπτώσεις που έχει γίνει κάποιο χειρουργείο. Εκεί χρει παρακολούθηση για την λήψη φαρμάκων του ηλικιωμένου ή μεταφορά στην τουαλέτα. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι πάσχουν από κάποια ελαφριάς μορφής άνοια. Εκεί η φροντίδα ηλικιωμένου με άνοια για λίγες ώρες ίσως είναι απαραίτητη.

24ωρη φροντίδα ηλικιωμένων. 

Η αποκλειστική φροντίδα ενός ηλικιωμένου είναι δουλειά μιας εσωτερική γηροκόμο, η οποία διαμένει στον ίδιο χώρο με τον ηλικιωμένο και αναλαμβάνει την χορήγηση των φαρμάκων του, την διατροφή του, την καθαριότητά του.

Γηροκόμοι: Ποιες είναι οι τιμές για φροντίδα ηλικιωμένων κατ’ οίκων

Οι γηροκόμοι μπορεί να πληρώνονται /ώρα ή /μήνα σε περίπτωση που έχει αναλάβει την 24ωρη φροντίδα ηλικιωμένου. Σύμφωνα με έρευνα της Nannuka, ένας γηροκόμος μπορεί να χρεώνει από 6 ευρώ ανά ώρα μέχρι και 10€ ανά ώρα. Αναλόγως πάντα με τα προσόντα που έχει και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

Όσον αφορά την 24ωρη φροντίδα ηλικιωμένου, οι τιμές ξεκινάνε από 750 ευρώ ανά μήνα και φτάνουν ως και 900-1000 ευρώ. Οι τιμές αλλάζουν και από την περιοχή που κατοικεί ο ηλικιωμένος. Η φροντίδα ηλικιωμένων Αθήνα ή φροντίδα ηλικιωμένων Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη περιοχή. Οι τιμές για νοσηλευτές ποικίλουν ανάλογα με την νοσηλευτική υπηρεσία που θα προσφέρει. 

δραστηριότητες για παιδιά

Κατασκήνωση ή δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι;

Έφτασε η περίοδος αυτή όπου γονείς και παιδιά αναρωτιόμαστε αν αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξουμε την κατασκήνωση. Σίγουρα, τα οφέλη που αποκομίζει το παιδί...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω καύσωνα – Η λίστα με τα...

Κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου Αθηναίων, για την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα. Η...
ψυχολογία

Ψυχολογία: Οι ευκαιρίες εργασίας στον επιστημονικό κλάδο που μελετά τον άνθρωπο

Είναι γεγονός ότι η επιστήμη της Ψυχολογίας, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους υποψήφιους σπουδαστές. Αυτό δικαιολογείται εύκολα...
Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...
ζωγραφιές για εκτύπωση

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...