Είναι πολύ σύνηθες οι νέοι γονείς να αγχώνονται αρκετά για το πρώτο μπάνιο νεογέννητου στο σπίτι. Ως επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τη φροντίδα του νεογνού δεχόμαστε πολλά ερωτήματα. Τέτοια είναι: πότε πρέπει να γίνεται, τι θα χρειαστεί, πως θα το κρατήσουν με ασφάλεια, ποια η σωστή θερμοκρασία.
Πότε γίνεται το πρώτο μπάνιο του μωρού;
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το πρώτο μπάνιο του μωρού καλό είναι να αποφεύγεται το πρώτο 24ωρο από τη γέννηση. Η αναμονή αυτή προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στο μωρό όπως η επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα. Ακόμα, η έναρξη του θηλασμού και η καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Επιπρόσθετα, η διατήρηση του σμήγματος πάνω στο δέρμα τους, το διατηρεί μαλακό και ενυδατωμένο και δεν θα πρέπει να απομακρύνεται.
Πού να κάνω μπάνιο το νεογέννητο;
Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τους γονείς πώς να κρατούν το νεογέννητο σταθερά και με ασφάλεια στο πρώτο μπάνιο νεογέννητου. Καλό είναι το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό. Γι’ αυτό η μπανιέρα για το μπάνιο του μωρού θα πρέπει να χρησιμοποιείται μετά την πτώση του κολοβώματος του ομφάλιου λώρου. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του αφαλού ο οποίος καθαρίζεται με αποστειρωμένη γάζα, βρεγμένη με καθαρό οινόπνευμα.
Μπάνιο νεογέννητου πριν πέσει ο αφαλός, πώς γίνεται;
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λόγω της αποφυγής βύθισης του αφαλού στο νερό, το μπάνιο γίνεται εκτός μπανιέρας με τρεχούμενο νερό. Χρειάζεται η παρουσία δύο ατόμων ώστε η διαδικασία να είναι ασφαλέστερη μέχρι να εξοικειωθείτε. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι η χρήση ζεστής, βρεγμένης πετσέτας για τοπικό πλύσιμο σε όλο το σώμα. Προτού αποχωρήσετε από το μαιευτήριο, οι μαίες θα σας δείξουν ασφαλή κρατήματα για το μπάνιο του μωρού σας.
Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο το μωρό;
Δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε μέρα διότι συχνά παρατηρούνται ερεθισμοί στο ευαίσθητο δέρμα των νεογνών. Δεν παραλείπετε φυσικά το τοπικό πλύσιμο που αφορά στην αλλαγή της πάνας. Μια καλή συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητική.
Τι θα χρειαστούμε στο πρώτο μπάνιο;
Τα απαραίτητα που θα χρειαστείτε, θα πρέπει να φροντίσετε να τα έχετε συγκεντρώσει σε βολική απόσταση δίπλα σας. Αυτά είναι η μπανιέρα(αφού πέσει ο αφαλός), η πετσέτα/μπουρνούζι, το βρεφικό σαπούνι και ένα πλαστικό κανατάκι, το οποίο βολεύει πολλούς γονείς στο τελικό ξέβγαλμα.
Διαδικασία του πρώτου μπάνιου
Προτού ξεκινήσετε το μπάνιο του μωρού θα πρέπει να έχετε ρυθμίσει την θερμοκρασία του χώρου περίπου στους 22οC. Είτε το μπάνιο γίνεται στα χέρια είτε στη μπανιέρα η διαδικασία είναι περίπου η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις μας είναι απαλές ξεκινώντας από το κεφάλι. Εν συνεχεία, γύρω από το λαιμό, κάτω από τις μασχάλες, πίσω από τα αυτάκια, το σώμα και ανάμεσα στα πόδια. Αφήνουμε στο τέλος την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε αυτό το στάδιο, η χρήση της πλαστικής κανάτας βοηθά στο να έχετε καθαρό νερό και σε σταθερή θερμοκρασία. Στη συνέχεια τυλίγετε απαλά το μωρό με την καθαρή πετσέτα.
Η θερμοκρασία του νερού
Εκτός από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου, θα πρέπει να εξασφαλίσετε και τη θερμοκρασία του νερού της μπανιέρας η οποία καλό είναι να κυμαίνεται στους 37oC. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο ή το εσωτερικού του πήχη σας.
Λέμε ναι στα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του μπάνιου;
Η χρήση παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του μπάνιου καλό είναι να γίνεται σε μεγαλύτερα βρέφη τα οποία είναι πιο ανεπτυγμένα ψυχοκινητικά.
Τι μπορώ να κάνω αν δε του αρέσει το νερό;
Σε περίπτωση που το μωρό δείχνει δυσαρέσκεια με το νερό και τη διαδικασία του μπάνιου, μπορείτε να επιλέξετε την ώρα της ημέρας που είναι πιο ευδιάθετο. Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική, να του μιλάτε και να του τραγουδάτε.