Η ανακύκλωση ως λέξη αν αναλυθεί στα συστατικά της μέρη, δηλαδή την πρόθεση ανά + το ουσιαστικό κύκλος, κάνει έκδηλη τη χρησιμότητά της, τόσο στο σπίτι του/ης καθενός/μιάς όσο και στις κοινωνίες. Αποδεικνύεται μείζονος σημασίας, καθώς χρόνο τον χρόνο κερδίζει περισσότερο ενδιαφέρον από τα άτομα, όλων των ηλικιών. Έχει τα τελευταία χρόνια τραβήξει την προσοχή μεγάλων κοινωνιών (χωρών και κρατών) ακόμα και των μικρών κοινωνιών ([κωμο]πόλεων και χωριών). Επίσης, έχει ελκύσει πολλούς/ές επιστήμονες πολλών και διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να βρεθούν τρόποι να εφαρμοστεί καλύτερα και αποδοτικότερα σε όποιο περιβάλλον, είτε πρόκειται για το εργασιακό, το οικογενειακό είτε το σχολικό. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις ζωές όλων μας και αναμφισβήτητα αποτελεί lifestyle, πλέον και δικαιωματικά.
Η ανακύκλωση ήταν αδήριτη ανάγκη να συμβεί σα γεγονός και να εμφανιστεί στην καθημερινότητά μας και να εγκατασταθεί, να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Το να ανακυκλώνεις αντικείμενα, σημαίνει πως είσαι ευσυνείδητος/η πολίτης, σέβεσαι και ακούς τις ανάγκες της μητέρας φύσης και φροντίζεις με τον δικό σου τρόπο να ανανεώνονται οι πηγές ενέργειας, να μειωθεί η σπατάλη τους και να ελαττωθεί αν όχι ιδανικά εξαλειφθεί, το αποτύπωμα του άνθρακα, η εκπομπή ρύπων, να επιτευχθεί η μείωση των σκουπιδιών.
Γίνεται όλο αυτό μέσα από τα παιδιά; Και αν ναι…Πώς;
Αν από την πρώτη παιδική ηλικία των 2 ετών ακόμα (αν και μπορούμε σε όποια ηλικία να κάνουμε εισαγωγή της σε όποιο περιβάλλον), ενταχθεί η ανακύκλωση ως τρόπος ζωής, στην καθημερινότητα των παιδιών,(με παιγνιώδη τρόπο αρχικά και πολύ πιο μετά στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο προσφερθεί και με άλλες παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές, δραστηριότητες, οργάνωση και υλοποίηση σχεδίων δράσεων, project, κατασκευές – χειροτεχνίες, παρακολούθηση εκπαιδευτικών video, πραγματοποίηση παιχνιδιών μέσω ηλεκτρονικών συσκευών[ταμπλετών και υπολογιστών], αξιοποίηση των ΤΠΕ [Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας], Εργαστήρια Δεξιοτήτων, αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών) θα δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία στους/ις νέους/ες πολίτες του αύριο, να έρθουν σε επαφή με την έννοια της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και τη σπουδαιότητα ύπαρξής της.
Τι ανακυκλώνεται;
Τα αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι αντικείμενα που έχουν ως υλικό κατασκευής τους: το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο. Στα ανακυκλώσιμα όμως αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται και οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και ύλη από τροφές, όπως φλούδες, τα οποία και τίθενται σε κομποστοποίηση, άλλου είδους ανακύκλωση.
Όμως βασικό μέλημα όλων μας, ειδικά των γονέων και των εκπαιδευτικών, καλό είναι να είναι τα παιδιά μας να καταλάβουν μέσα από απλές τακτικές πως η ανακύκλωση των πραγμάτων είναι πολύ ωφέλιμη, καθώς με αυτό τον τρόπο «η γη δεν πονάει», κάνουμε χρήση πραγμάτων ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να παράγουμε νέα αντικείμενα. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι/ες ανεξαρτήτου ηλικίας και ιδιότητας, έχουμε χρέος απέναντι στη φύση, στο περιβάλλον, να τη σεβόμαστε, να την προστατεύουμε και να την αγαπάμε… γιατί έτσι και εκείνο θα συνεχίσει να μας προσφέρει όλα όσα μας προσφέρει και χάρη στα οποία ζούμε, επιβιώνουμε.
Τι μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας στο σπίτι, σχετικό με την ανακύκλωση;
Βιβλία για την ανακύκλωση
Διαβάζουμε βιβλία οικολογικού περιεχομένου σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ή τα αγοράζουμε
και άλλα πολλά διατίθενται και εδώ και σε άλλες παρεμφερείς σελίδες
Επιτραπέζιο για την ανακύκλωση
Να παίξουμε επιτραπέζιο παιχνίδι
Να δούμε εκπαιδευτικά videos
Για τον μπλε κάδο
Για τη ανακύκλωση
Να ακούσουμε ένα αφηγηματικό παραμύθι
Μια φορά και ένα μπουκάλι
- Να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία και να την εικονογραφήσουμε
- Να κατασκευάσουμε με χαρτόνι ένα δικό μας [επιτραπέζιο] παιχνίδι
- Να ανακυκλώνουμε όσα υλικά είναι για επαναχρησιμοποίηση
- Να μάθουμε πως η ανακύκλωση καπακιών μεγάλων ποσοτήτων βοηθάει και στηρίζει το έργο συλλόγων, για αγορά και δωρεά αμαξιδίων, σε άτομα με ιδιαιτερότητες και ξεχωριστά χαρίσματα
Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά
Που μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν το έργο μας στην εξοικείωση των παιδιών με τις τέχνες, τη θεατρική αγωγή και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Με τα καπάκια μπορούμε επίσης να φτιάξουμε παιχνίδια για εκμάθηση φωνημάτων, συλλαβών, αριθμών, ζωγραφίζοντας πάνω τους κάθε φορά αυτό που θέλουμε να μάθουν τα παιδιά, να τα διευκολύνουμε στη μνήμη, συγκέντρωση.
Ανακεφαλαιώνοντας, η ανακύκλωση …ήρθε για να μείνει. Τα παιδιά έχουν πολλές ικανότητες και δεξιότητες, έμφυτες αλλά και επίκτητες. Για τις επίκτητες, είμαστε οι μεγάλοι/ες υπεύθυνοι/ες, ώστε να τις διακρίνουμε και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ξετυλίξουν τα όποια ταλέντα τους. Μέσα από το κομμάτι της ανακύκλωσης, όλοι/ες μπορούμε να γίνουμε καλύτερες/οι, να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό και υγιή τρόπο συμπεριφοράς, να ακούμε τις ανάγκες της γης, να τις έχουμε ως προτεραιότητα, να την αγαπάμε και σεβόμαστε γιατί… αν μη τι άλλο… η γη είναι όλων σπίτι…