Αλτσχάιμερ – Πώς οι φροντιστές είναι σύμμαχοί μας

ΟικογένειαΓιαγιά - ΠαππούςΑλτσχάιμερ - Πώς οι φροντιστές είναι σύμμαχοί μας

Παίρνοντας ως αφορμή μια ανακοίνωση των ανιψιών της Ειρήνης Παπά, η οποία ακολουθεί παρακάτω, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πολύτιμη βοήθεια των γηροκόμων, που καθημερινά βρίσκονται δίπλα σε όσους τους έχουν ανάγκη. Η Ειρήνη Παπά, μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα και διέπρεψαν στο εξωτερικό, έζησε τα τελευταία της χρόνια με τη νόσο Αλτσχάιμερ να τη συντροφεύει. Επί έξι χρόνια είχε δίπλα της ολημερίς κι ολονυχτίς έναν καταπληκτικό άνθρωπο, όπως τον κατονομάζουν τα ανίψιά της. Έναν άνθρωπο που της παρείχε αγάπη, περιποίηση και φροντίδα. Πόσο σπουδαία είναι η αρωγή ενός ανθρώπου στον συνάνθρωπό του, ιδίως όταν εκείνος πάσχει από μια νόσο, όπως το Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ

Ένας φροντιστής, που μερικές φορές μπορεί να έχει και την ιδιότητα ενός γηροκόμου, αναφέρεται σε οποιονδήποτε παρέχει φροντίδα σε κάποιο άλλο άτομο. Εκατομμύρια άνθρωποι φροντίζουν έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μερικές φορές οι φροντιστές ζουν με το άτομο που φροντίζουν, άλλες φορές τους παρέχουν μερική φροντίδα. Για πολλές οικογένειες, η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια δεν αποτελεί δουλειά μόνο ενός ατόμου, αλλά ο ρόλος πολλών ανθρώπων που μοιράζονται καθήκοντα και ευθύνες.

Συμβουλές για καθημερινή φροντίδα για άτομα με άνοια

Οι άνθρωποι που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, βιώνουν αλλαγές στη σκέψη, τη μνήμη, τη συμπεριφορά με τρόπο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητές τους. Τα άτομα αυτά θα χρειαστούν βοήθεια ακόμη και με απλές, καθημερινές εργασίες. Οι εργασίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το μπάνιο, τη περιποίηση, το ντύσιμο, ακόμη και την προετοιμασία γευμάτων. Συχνά το άτομο που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ αδυνατεί να πειστεί ότι χρειάζεται πραγματικά βοήθεια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη νωρίς και καθώς η ασθένεια εξελίσσεται:

 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ρουτίνα, όπως το μπάνιο, το ντύσιμο και το φαγητό την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Βοηθήστε το άτομο να καταγράψει λίστες εκκρεμών εργασιών, συναντήσεις και συμβάντα σε ένα σημειωματάριο ή ημερολόγιο.
 • Σχεδιάστε δραστηριότητες που απολαμβάνει το άτομο και προσπαθήστε να τις κάνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Αγοράστε φαρδιά, άνετα, εύχρηστα ρούχα, όπως ρούχα με ελαστικές ζώνες μέσης, με φερμουάρ αντί για κορδόνια παπουτσιών, κουμπιά.
 • Χρησιμοποιήστε μια ανθεκτική καρέκλα ντους για να υποστηρίξετε ένα άτομο που είναι ασταθές και για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.
 • Σερβίρετε γεύματα σε ένα σταθερό, οικείο μέρος και δώστε στο άτομο αρκετό χρόνο για το φαγητό.

Συμβουλές για αλλαγές στην επικοινωνία και τη συμπεριφορά για άτομα με άνοια

Η επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, επειδή δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα. Μπορούν επίσης να αναστατωθούν και να αγχωθούν, ακόμη και να θυμώσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γλωσσικές ικανότητες επηρεάζονται έτσι ώστε οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν τις σωστές λέξεις ή δυσκολεύονται να μιλήσουν. Μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι ή ανυπόμονοι, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί αλλαγές στις δεξιότητες επικοινωνίας. Για να διευκολύνετε την επικοινωνία, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Καθησυχάστε το άτομο. Μιλήστε ήρεμα. Ακούστε τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις του. Προσπαθήστε να δείξετε ότι καταλαβαίνετε αν το άτομο είναι θυμωμένο ή φοβισμένο.
 • Επιτρέψτε στο άτομο να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο στη ζωή του.
 • Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του ατόμου.
 • Δημιουργήστε ήσυχες ώρες μέσα στην ημέρα, κάνοντας απλές δραστηριότητες.
 • Κρατήστε αγαπημένα αντικείμενα και φωτογραφίες γύρω από το σπίτι, για να βοηθήσετε το άτομο να αισθάνεται πιο ασφαλές.
 • Υπενθυμίστε στο άτομο ποιος είστε αν δε θυμάται, αλλά προσπαθήστε να μην πείτε: «Δεν θυμάστε;»
 • Ενθαρρύνετε μια αμφίδρομη συνομιλία με όσο το δυνατόν περισσότερη διάρκεια.
 • Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή του ατόμου με μια δραστηριότητα, όπως ένα οικείο βιβλίο ή άλμπουμ φωτογραφιών, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επικοινωνία και με τις λέξεις.

Συμβουλές για έναν υγιή κι ενεργό τρόπο ζωής για άτομα με άνοια

Η υγιεινή διατροφή και η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες είναι καλή για όλους και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με Αλτσχάιμερ. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η εύρεση τρόπων για το άτομο να τρώει υγιεινά τρόφιμα και να παραμένει ενεργό μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολη. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

 • Εξετάστε διαφορετικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το άτομο, για να παραμείνει ενεργό, όπως δουλειές του σπιτιού, μαγείρεμα, άσκηση και κηπουρική. Ταιριάξτε τη δραστηριότητα με όσα μπορεί να κάνει το άτομο.
 • Βοηθήστε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα ή συμμετάσχετε για να κάνετε τη δραστηριότητα πιο διασκεδαστική. Τα άτομα με άνοια μπορεί να μην έχουν ενδιαφέρον ή να παίρνουν πρωτοβουλίες και μπορεί να έχουν πρόβλημα να ξεκινήσουν δραστηριότητες. Αλλά, αν άλλοι κάνουν τον προγραμματισμό, μπορεί να συμμετάσχουν ευκολότερα.
 • Προσθέστε μουσική σε ασκήσεις ή δραστηριότητες, εάν βοηθά στην παρακίνηση του ατόμου.
 • Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόση δραστηριότητα μπορεί να εντάξει το άτομο με Αλτσχάιμερ στη ζωή του. Αρκετές σύντομες “μίνι προπονήσεις” μπορεί να είναι αποδοτικές.
 • Κάντε μια βόλτα μαζί κάθε μέρα. Η άσκηση είναι καλή και για τους φροντιστές!
 • Αγοράστε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων, αλλά σκεφτείτε τρόφιμα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν, όπως έτοιμες σαλάτες και μεμονωμένες μερίδες φαγητών.
 • Δώστε στο άτομο επιλογές για το τι να φάει, για παράδειγμα, “Θα θέλατε γιαούρτι ή τυρί cottage;”

Η συμβολή των φροντιστών, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και απαραίτητη πολλές φορές. Ένας φροντιστής, συμβάλει στην διατήρηση της ευζωίας του ατόμου, του προσφέρει όσα χρειάζεται, προσφέροντάς του την αγάπη και την φροντίδα που χρειάζεται. Οι φροντιστές και γηροκόμοι της Nannuka, εκτελούν τα καθήκοντά τους με ιδιαίτερο επαγγελματισμό και αλτρουισμό. Βρείτε τον γηροκόμο που χρειάζεστε σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Έρπη ζωστήρα – Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και τι να προσέξετε

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας; Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής...

Γιαγιά και εγγόνια, μια ισχυρή σχέση

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Κάθε γιαγιά απολαμβάνει την...

Βελτιώνοντας τη ζωή των ηλικιωμένων

Πόσο σπουδαίο είναι να διατηρούμε μικροί και μεγάλοι μια...
spot_img

Newsletter

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.