Παιχνίδια για μωρά: 10 ιδέες για να τα απασχολήσετε δημιουργικά!

ΜωρόΔραστηριότητεςΠαιχνίδια για μωρά: 10 ιδέες για να τα απασχολήσετε δημιουργικά!

Τι θα βρείτε σε αυτό το άρθρο

Μπορεί να είμαστε άριστες μαμάδες, να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τη φροντίδα και την περιποίηση ενός μωρού κάτω του ενός έτους, να αλλάζουμε σωστά πάνες, να το πλένουμε και να το ταίζουμε με ευκολία. Μήπως όμως την ώρα του παιχνιδιού μαζί του, ξεμένουμε από ιδέες; Κι όμως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά παιχνίδια για μωρά που μπορούν να προσφέρουν στιγμές αληθινής ψυχαγωγίας! Τα βρεφάκια σε αυτές τις ηλικίες έχουν μεγάλη ανάγκη το παιχνίδι και την επικοινωνία γιατί είναι μια ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων για εκείνα που τα ωθεί συνεχώς στα επόμενα αναπτυξιακά στάδια.

Αν λοιπόν θέλουμε να ανανεώσουμε για λίγο τις ιδέες σχετικά με τα παιχνίδια που μπορούμε να παίζουμε και να προσφέρουμε στο μωρό δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο, παρακάτω κάποιες προτάσεις για να κάνουμε κάθε λεπτό μαζί του να μετράει!

Προσαρμοζόμαστε στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε βρέφους. Τα εγχειρίδια είναι σίγουρα μια λύση για να μας δώσουν μια γενική εικόνα. Όμως στην πραγματικότητα το παιδί μας καθοδηγεί για το ποια παιχνίδια για μωρά είναι κατάλληλα για εκείνο, εφόσον βλέπουμε το ενδιαφέρον του. Ας παίξουμε.

Παιχνίδια για μωρά 6 μηνών+

1.Βάζουμε ένα παιχνίδι σε ένα μεγαλύτερο κουτί με καπάκι που ανοίγει εύκολα. Ανοίγουμε την πρώτη φορά εμείς το καπάκι και στη συνέχεια ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει το ίδιο. Μπορείτε κάθε φορά, διακριτικά, να βάζετε διαφορετικό αντικείμενο μέσα. Επιπλέον, συμμετέχουμε μαζί του στην έκπληξη που θα νιώθει κάθε φορά που θα ανοίγει το καπάκι. Ιδίως, αν μέσα ανακαλύπτει διαφορετικό παιχνίδι!

2. Για να πετύχουμε κίνηση, βάζουμε τα παιχνίδια για μωρά σε μια απόσταση που να πρέπει να κινηθεί για να τα φτάσει. Όταν τα φτάνει, δίνουμε επιβράβευση, τα βάζουμε σε διαφορετική μεριά και ζητάμε να γυρίσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να τα ξαναβρεί.

3. Βρίσκουμε μπάλες με διαφορετικές υφές, χρώμα και μέγεθος. Δείχνουμε στο παιδί πως κυλάνε, αναπηδούν ή να τις σπρώχνει προς τα εμάς. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα άδειο καλάθι μπροστά και κάνουμε την αρχή. Βάζουμε μέσα μία μία τις μπάλες που είναι στο πάτωμα. Σταματάμε και ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει το ίδιο. Δίνουμε επιβράβευση το και συνεχίζουμε μαζί του.

4. Ενθαρρύνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία. Κάθε φορά που το μωρό λέει έναν ήχο, μια συλλαβή ή μια έκφραση, κάνουμε έναν αντίστοιχο ήχο. Επίσης, κοιτάμε στα μάτια, περιμένοντας να επαναλάβει. Αυτό το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και για εσάς, καθώς έτσι νιώθουμε ότι χτίζουμε μαζί του μια αληθινή επικοινωνία!

5. Βάζουμε το μωρό σε μια κουβέρτα με την κοιλίτσα του προς τα κάτω και το κουνάμε μαλακά και αργά, έχοντας πάντα τα μάτια σας στραμμένα πάνω του.

Παιχνίδια για μωρά 12 μηνών+

6. Βάζουμε ένα μικρό αντικείμενο κάτω από ένα πλαστικό ποτήρι. Ρωτάμε το παιδί: “πού πήγε”. Αν δεν δείξει από μόνο του ενδιαφέρον να σηκώσει το ποτήρι για να μας δείξει το αντικείμενο, το κάνουμε εμείς. Και φυσικά, δείχνουμε την έκπληξή μας. Αν το παιδάκι είναι λίγο μεγαλύτερο μπορούμε να έχουμε δυο ποτήρια με διαφoρετικό χρώμα. Κάθε φορά να κρύβουμε αλλού το μικρό αντικείμενο και να ρωτάμε. Φυσικά, το νόημα του παιχνιδιού δεν είναι να το βρει το παιδί με την πρώτη αλλά η προσπάθεια να εξοικειωθεί με τις έννοιες της εμφάνισης και της εξαφάνισης. Επιπλέον, μετά τους 6 μήνες, το παιδί καταλαβαίνει ότι αν ένα αντικείμενο δεν είναι μπροστά στα μάτια του δεν έχει εξαφανιστεί οριστικά. Φυσικά, αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να “χτίσουμε” πάνω σε αυτή τη δεξιότητα.

7. Βάζουμε το παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα. Ρωτάμε “που είναι το παιχνίδι σου;” και ενθαρρύνουμε την αναζήτηση. Αν δούμε ανταπόκριση στη λογική αυτή και βγάζει το παιχνίδι από την κουβέρτα, δοκιμάζουμε να αυξήσουμε τον βαθμό δυσκολίας ενώ εξαφανίζουμε το παιχνίδι ολόκληρο κάτω από την κουβέρτα και επιπλέον ζητάμε να το ξεσκεπάσει και να το βρει.

8. Γεμίζουμε μέρος ενός πλαστικού δοχείου (π.χ. μπουκάλι από νερό) με ρύζι ή χρωματιστά ζυμαρικά και κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι. Δίνουμε στο παιδί να το κρατήσει και δείχνουμε την έκπληξή μας όταν το κουνά, το αναταράζει και το κυλάει.

9. Παίρνουμε ένα άδειο ρολό από χαρτί κουζίνας και βάζουμε στις δύο άκρες του δύο χρωματιστά μαντήλια. Αρχικά τα φροντίζουμε να κρυφτούν και όταν εμφανιστούν έχουμε έκφραση έκπληξης. Δίνουμε ρόλο στο παιδί ώστε να το δοκιμάσει και το ίδιο, και φυσικά δείχνουμε έκπληξη κάθε φορά που θα βγάζει τα μαντήλια σαν να είναι η πρώτη φορά!

10. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι ότι στο σπίτι υπάρχουν ήδη παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία, που βοηθάνε τις αισθητηριακές και γνωστικές ικανότητες ενός βρέφους. Πάνινα βιβλία με διαφορετικές υφές και ήχους, μουσικά όργανα, τραπεζάκια δραστηριοτήτων. Επιπλέον, διαλέγουμε ένα κάθε φορά. Μαζί με το παιδί ανακαλύπτουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει, επικοινωνώντας συνεχώς μαζί του και δίνουμε επιβράβευση όταν βρίσκει κάτι καινούριο. Επιπλέον, να κάνετε παύσεις για να του δίνετε χώρο να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα. Φροντίζουμε να απαντάμε με ενδιαφέρον και επιδοκιμασία.

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Νέοι Γονείς στα 18-23; Ναι, Μπορείς να το Κάνεις και Μάλιστα Καλά!

Νεαροί Γονείς με μεγάλη αποστολή Όσοι είναι γονείς στα 18,...

Ανάπτυξη παιδιού ανά μήνα και έτος – Πώς ένα παιδί αλλάζει;

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο...

Κολικοί μωρού – Πώς θα τους αντιμετωπίσουμε;

Οι κολικοί μωρού αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο που προβληματίζει...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.