Παιχνίδια για μωρά: 10 ιδέες για να τα απασχολήσετε δημιουργικά!

ΜωρόΔραστηριότητεςΠαιχνίδια για μωρά: 10 ιδέες για να τα απασχολήσετε δημιουργικά!

Τι θα βρείτε σε αυτό το άρθρο

Μπορεί να είμαστε άριστες μαμάδες, να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τη φροντίδα και την περιποίηση ενός μωρού κάτω του ενός έτους, να αλλάζουμε σωστά πάνες, να το πλένουμε και να το ταίζουμε με ευκολία. Μήπως όμως την ώρα του παιχνιδιού μαζί του, ξεμένουμε από ιδέες; Κι όμως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά παιχνίδια για μωρά που μπορούν να προσφέρουν στιγμές αληθινής ψυχαγωγίας! Τα βρεφάκια σε αυτές τις ηλικίες έχουν μεγάλη ανάγκη το παιχνίδι και την επικοινωνία γιατί είναι μια ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων για εκείνα που τα ωθεί συνεχώς στα επόμενα αναπτυξιακά στάδια.

Αν λοιπόν θέλουμε να ανανεώσουμε για λίγο τις ιδέες σχετικά με τα παιχνίδια που μπορούμε να παίζουμε και να προσφέρουμε στο μωρό δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο, παρακάτω κάποιες προτάσεις για να κάνουμε κάθε λεπτό μαζί του να μετράει!

Προσαρμοζόμαστε στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε βρέφους. Τα εγχειρίδια είναι σίγουρα μια λύση για να μας δώσουν μια γενική εικόνα. Όμως στην πραγματικότητα το παιδί μας καθοδηγεί για το ποια παιχνίδια για μωρά είναι κατάλληλα για εκείνο, εφόσον βλέπουμε το ενδιαφέρον του. Ας παίξουμε.

Παιχνίδια για μωρά 6 μηνών+

1.Βάζουμε ένα παιχνίδι σε ένα μεγαλύτερο κουτί με καπάκι που ανοίγει εύκολα. Ανοίγουμε την πρώτη φορά εμείς το καπάκι και στη συνέχεια ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει το ίδιο. Μπορείτε κάθε φορά, διακριτικά, να βάζετε διαφορετικό αντικείμενο μέσα. Επιπλέον, συμμετέχουμε μαζί του στην έκπληξη που θα νιώθει κάθε φορά που θα ανοίγει το καπάκι. Ιδίως, αν μέσα ανακαλύπτει διαφορετικό παιχνίδι!

2. Για να πετύχουμε κίνηση, βάζουμε τα παιχνίδια για μωρά σε μια απόσταση που να πρέπει να κινηθεί για να τα φτάσει. Όταν τα φτάνει, δίνουμε επιβράβευση, τα βάζουμε σε διαφορετική μεριά και ζητάμε να γυρίσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να τα ξαναβρεί.

3. Βρίσκουμε μπάλες με διαφορετικές υφές, χρώμα και μέγεθος. Δείχνουμε στο παιδί πως κυλάνε, αναπηδούν ή να τις σπρώχνει προς τα εμάς. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα άδειο καλάθι μπροστά και κάνουμε την αρχή. Βάζουμε μέσα μία μία τις μπάλες που είναι στο πάτωμα. Σταματάμε και ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει το ίδιο. Δίνουμε επιβράβευση το και συνεχίζουμε μαζί του.

4. Ενθαρρύνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία. Κάθε φορά που το μωρό λέει έναν ήχο, μια συλλαβή ή μια έκφραση, κάνουμε έναν αντίστοιχο ήχο. Επίσης, κοιτάμε στα μάτια, περιμένοντας να επαναλάβει. Αυτό το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και για εσάς, καθώς έτσι νιώθουμε ότι χτίζουμε μαζί του μια αληθινή επικοινωνία!

5. Βάζουμε το μωρό σε μια κουβέρτα με την κοιλίτσα του προς τα κάτω και το κουνάμε μαλακά και αργά, έχοντας πάντα τα μάτια σας στραμμένα πάνω του.

Παιχνίδια για μωρά 12 μηνών+

6. Βάζουμε ένα μικρό αντικείμενο κάτω από ένα πλαστικό ποτήρι. Ρωτάμε το παιδί: “πού πήγε”. Αν δεν δείξει από μόνο του ενδιαφέρον να σηκώσει το ποτήρι για να μας δείξει το αντικείμενο, το κάνουμε εμείς. Και φυσικά, δείχνουμε την έκπληξή μας. Αν το παιδάκι είναι λίγο μεγαλύτερο μπορούμε να έχουμε δυο ποτήρια με διαφoρετικό χρώμα. Κάθε φορά να κρύβουμε αλλού το μικρό αντικείμενο και να ρωτάμε. Φυσικά, το νόημα του παιχνιδιού δεν είναι να το βρει το παιδί με την πρώτη αλλά η προσπάθεια να εξοικειωθεί με τις έννοιες της εμφάνισης και της εξαφάνισης. Επιπλέον, μετά τους 6 μήνες, το παιδί καταλαβαίνει ότι αν ένα αντικείμενο δεν είναι μπροστά στα μάτια του δεν έχει εξαφανιστεί οριστικά. Φυσικά, αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να “χτίσουμε” πάνω σε αυτή τη δεξιότητα.

7. Βάζουμε το παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα. Ρωτάμε “που είναι το παιχνίδι σου;” και ενθαρρύνουμε την αναζήτηση. Αν δούμε ανταπόκριση στη λογική αυτή και βγάζει το παιχνίδι από την κουβέρτα, δοκιμάζουμε να αυξήσουμε τον βαθμό δυσκολίας ενώ εξαφανίζουμε το παιχνίδι ολόκληρο κάτω από την κουβέρτα και επιπλέον ζητάμε να το ξεσκεπάσει και να το βρει.

8. Γεμίζουμε μέρος ενός πλαστικού δοχείου (π.χ. μπουκάλι από νερό) με ρύζι ή χρωματιστά ζυμαρικά και κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι. Δίνουμε στο παιδί να το κρατήσει και δείχνουμε την έκπληξή μας όταν το κουνά, το αναταράζει και το κυλάει.

9. Παίρνουμε ένα άδειο ρολό από χαρτί κουζίνας και βάζουμε στις δύο άκρες του δύο χρωματιστά μαντήλια. Αρχικά τα φροντίζουμε να κρυφτούν και όταν εμφανιστούν έχουμε έκφραση έκπληξης. Δίνουμε ρόλο στο παιδί ώστε να το δοκιμάσει και το ίδιο, και φυσικά δείχνουμε έκπληξη κάθε φορά που θα βγάζει τα μαντήλια σαν να είναι η πρώτη φορά!

10. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι ότι στο σπίτι υπάρχουν ήδη παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία, που βοηθάνε τις αισθητηριακές και γνωστικές ικανότητες ενός βρέφους. Πάνινα βιβλία με διαφορετικές υφές και ήχους, μουσικά όργανα, τραπεζάκια δραστηριοτήτων. Επιπλέον, διαλέγουμε ένα κάθε φορά. Μαζί με το παιδί ανακαλύπτουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει, επικοινωνώντας συνεχώς μαζί του και δίνουμε επιβράβευση όταν βρίσκει κάτι καινούριο. Επιπλέον, να κάνετε παύσεις για να του δίνετε χώρο να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα. Φροντίζουμε να απαντάμε με ενδιαφέρον και επιδοκιμασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού...

Δόντια μωρού – Τα πρώτα δόντια και πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό από τον πόνο

Όλοι οι γονείς θυμούνται την εμφάνιση των πρώτων δοντιών...

Ύπνος μωρού – Οδηγός για νέους γονείς

Κύκλοι ύπνου ενός μωρού Τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται περίπου 13-16...

Οι 100+ πιο ξεχωριστές ευχές για βάπτιση κοριτσιού, αγοριού και διδύμων

Είστε προσκεκλημένοι σε μια βάπτιση και θέλετε να...
spot_img

Newsletter

Άγιος Βαλεντίνος – DIY παιδικές κατασκευές

Η κάρτα της αγάπης Το καλύτερο δώρο για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι πάντα χειροπιαστό, γεμάτο γλυκές και αληθινές ευχές και πολύ χρώμα. Θα χρειαστούμε ένα ροζ...

Διαγωνισμός – Κερδίστε προσκλήσεις για το 6ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Η Nannuka, σας προσκαλεί στο 6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Πραγματοποίηση φετινής διοργάνωσης Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται...

Αινίγματα για παιδιά

Πολλά πολλά αδερφάκια, πιασμένα από τα χεράκια. Τι είναι; Διαβάστε τα καλύτερα αινίγματα!

Regio Emilia – δραστηριότητες και παιχνίδια

Εσύ, έχεις ακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, σύμφωνα με τη Reggio Emilia;

Μουσική προπαιδεία – Δραστηριότητες

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς, αλλά και παιδαγωγοί προσχολικής και σχολικής ηλικίας εξοικειώνονται με τα πολλά οφέλη της μουσικής στη μάθηση, φαίνεται να υπάρχει...

Καλοκαιρινές κατασκευές για να κάνετε με τα παιδιά

Το καλοκαίρι έφτασε και το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων δεν αργεί... Αυτό σημαίνει πως η δημιουργικότητα των παιδιών, θα κατακλύσει τους χώρους...

Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά

Καθώς ανοίγει ο καιρός όλοι, μικροί και μεγάλοι, θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές ξεκινούν να...

Τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα – Πώς θα παίξετε μαζί τους;

Ως νέοι γονείς ή μελλοντικοί γονείς, συχνά θα αναρωτιέστε για το ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα. Αλλά και το πώς θα παίξετε...

Δραστηριότητες για παιδιά 3-6 ετών στο σπίτι, μακριά από οθόνες

Αδιαμφισβήτητο αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα, από τη στιγμή της γέννησής τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις οθόνες. Είτε από οθόνες κινητών τηλεφώνων,...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.