Η οργάνωση και ο προγραμματισμός, όχι μόνο για μια babysitter, αλλά και για κάθε παιδαγωγό, είναι το ήμισυ του παντός. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και σε συνδυασμό με συζήτηση με τους γονείς, η καθημερινότητα γίνεται πιο παραγωγική, η φροντίδα του παιδιού περισσότερο αποτελεσματική και εσείς αποκτάτε όλο και περισσότερα χαρακτηριστά των αληθινά χαρισματικών babysitters.
Καθορίστε μαζί το πρόγραμμα της ημέρας.
Κάποιες “ρουτίνες” που αφορούν τον ύπνο, το φαγητό και το μπάνιο του παιδιού, είναι επαναλαμβανόμενες και πρέπει να τηρούνται καθημερινά, εκτός κι αν η μητέρα επιθυμεί διαφορετικά. Ιδιαίτερα όσον αφορά το φαγητό, συζητάμε με τους γονείς τι επιτρέπεται να τρώει το παιδί και τι προτείνει η μητέρα για “σνακ”. Στην περίπτωση, που το παιδί είναι αδιάθετο, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Προετοιμάστε τις δραστηριότητες
Τα παιχνίδια, τα τραγούδια και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες με το παιδί απαιτούν κάποιο χρόνο προετοιμασίας και είναι χρήσιμο να διατηρείτε ένα αρχείο, ώστε να παίρνετε ιδέες. Μπορείτε, επίσης, να οργανώσετε ένα ενδεικτικό πλάνο του τι θα κάνετε κάθε ημέρα. Θυμηθείτε! Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε το ενδιαφέρον των παιδιών αυξημένο με δραστηριότητες διαφορετικού τύπου (εικαστικές, μουσικές κλπ) και η οργάνωση στην περίπτωση αυτή μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο.
Άνετα ρούχα και παπούτσια
Η καθημερινότητα μιας babysitter απαιτεί άνεση στην κίνηση, επομένως είναι καλό να φροντίζουμε να υπάρχουν άνετα ρούχα και παπούτσια στη ντουλάπα μας. Ακόμη, θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της απασχόλησής μας ή του παιχνιδιού με το παιδί είναι πιθανόν να λερωθούμε.
Θέτοντας όρια
Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να ζητήσουν κάτι από την babysitter το οποίο ο γονιός δεν εγκρίνει και αυτό για να “δοκιμάσει” τις αντοχές και τα όρια που η ίδια θα του θέσει. Στην περίπτωση αυτή, ακολουθούμε αυστηρά τις συμβουλές των γονιών σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν π.χ με τις ώρες τηλεθέασης, με τη χρήση του υπολογιστή ή την κατανάλωση σνακ που δεν εγκρίνουν. Δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά η σταθερότητα και η επανάληψη σε αυτό που λέμε στο παιδί είναι το πρώτο βήμα.
Συζητώντας με τους γονείς στο τέλος της εβδομάδας
Είναι χρήσιμο να κάνουμε μια ανασκόπηση στο γονιό και να συζητάμε μαζί του τυχόν θέματα που προέκυψαν. Για παράδειγμα:
– Τι έκανε το παιδί πιο χαρούμενο αυτή την εβδομάδα; Τι του άρεσε περισσότερο από τις δραστηριότητες;
– Τηρήθηκαν τα ωράρια στον ύπνο και το φαγητό; Αν όχι, ποιο πρόβλημα προέκυψε;
– Υπήρξε κάποια συμπεριφορά του παιδιού που σε δυσκόλεψε;
Είναι ο καλύτερος τρόπος και για την αποφυγή μελλοντικών δυσκολιών και για τη οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων με την οικογένεια και το παιδί!