Πάρκινσον πώς επηρεάζει την καθημερινότητα;

ΟικογένειαΓιαγιά - ΠαππούςΠάρκινσον πώς επηρεάζει την καθημερινότητα;

Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος, που επηρεάζει κυρίως την ελεγχόμενη κίνηση. Προκύπτει από την απώλεια κυττάρων σε ένα μέρος του εγκεφάλου. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της χημικής ουσίας του νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, η οποία δρα ως αγγελιοφόρος μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις του σώματος.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα πάρκινσον;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Parkinson περιλαμβάνουν:

  1. Τρόμος: Οι περισσότεροι ασθενείς με Parkinson αντιμετωπίζουν την κλασική κινητική διαταραχή, που εκδηλώνεται ως τρόμος (τρέμουλο) στα χέρια, στα πόδια, και σε άλλα μέρη του σώματος.
  2. Ακινησία: Οι ασθενείς με Parkinson αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εκκίνηση της κίνησης, καθώς και στη συνέχισή της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακινησία και ακαθόριστες κινήσεις.
  3. Ακαθόριστη κίνηση: Οι κινήσεις γίνονται πιο ακαθόριστες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η εκτέλεση ακριβών κινήσεων και καθημερινών εργασιών.

Επιπρόσθετα σε αυτά τα κύρια συμπτώματα, η νόσος του Parkinson μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως διαταραχές του ύπνου.

Πώς επηρεάζει η νόσος του πάρκινσον την επικοινωνία;

πάρκινσον

Η νόσος του πάρκινσον επηρεάζει διαφορετικά κάθε πάσχοντα. Ωστόσο, πολλοί βιώνουν απώλεια ομιλίας ή σημαντική αλλαγή των προτύπων ομιλίας. Συχνά, τα άτομα με τη νόσο μιλούν με ταχύτερους ρυθμούς, χρησιμοποιούν πιο ήπιους τόνους και μερικές φορές τραυλίζουν. Δυσκολεύονται επίσης να αναγνωρίσουν τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και άλλες μορφές γλώσσας του σώματος. Αυτό, φυσικά, παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για τους φροντιστές που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Οι επαγγελματίες φροντιστές της Nannuka είναι καλά εκπαιδευμένοι, για τα συμπτώματα της νόσου του πάρκινσον. Διαθέτουν αρκετά μεγάλες ποσότητες υπομονής, κάτι που είναι απίστευτα απαραίτητο όταν μιλάμε με ένα άτομο που μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει όλα όσα λέγονται. Ξέρουν επίσης να διατηρούν ισχυρή οπτική επαφή και να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε μία συνομιλία κάθε φορά. Η πολύ γρήγορη αλλαγή θεμάτων μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ περίπλοκα για έναν πάσχοντα.

Γιατί να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία πάροχο φροντίδας στο σπίτι;

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν αγαπημένα πρόσωπα με νόσο του πάρκινσον μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να συνομιλούν με τα πρόσωπα αυτά. Και, όπως γνωρίζουν όλοι οι φροντιστές, όταν είστε συγκλονισμένοι με άγχος και απογοήτευση, η ικανότητά σας να φροντίζετε κάποιον αναστέλλεται. Αντί να υπομείνετε αυτές τις δυσκολίες, η Nannuka συνιστά ιδιαίτερα να συμβουλευτείτε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία παρόχου φροντίδας στο σπίτι.

Η επένδυση στη φροντίδα των αγαπημένων ηλικιωμένων μας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξουθένωσης των οικογενειακών φροντιστών. Αλλά, υποστηρίζουμε επίσης σθεναρά τη λογοθεραπεία, για να βοηθήσουμε με τη βασική λειτουργία ομιλίας, καθώς και την εργοθεραπεία, για να βοηθήσουμε τον αποδέκτη φροντίδας να διατηρήσει ορισμένες βασικές κινητικές δεξιότητες.

πάρκινσον προσδόκιμο ζωής

Η προσδόκιμη διάρκεια ζωής για άτομα με τη νόσο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της νόσου, του τρόπου ζωής του ατόμου, της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και άλλων παραγόντων υγείας.

Σε γενικές γραμμές, η νόσος του πάρκινσον δεν είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, και πολλοί ασθενείς ζουν για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση. Ο μέσος όρος επιβίωσης μετά τη διάγνωση εξαρτάται από τον τύπο της νόσου και τον τρόπο διαχείρισής της.

Σημειώνεται, ότι πολλοί άνθρωποι με πάρκινσον εξακολουθούν να ζουν κανονικά. Είναι σημαντικό να εμπιστευτούμε έναν ιατρό, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να ληφθούν οι κατάλληλες θεραπείες και συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου.

Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από την παρακάτω ηλεκτρονική πηγή:

Parkinson’s and Communication | Senior Homecare by Angels (seniorhomecarecalgary.com)

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Έρπη ζωστήρα – Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και τι να προσέξετε

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας; Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής...

Γιαγιά και εγγόνια, μια ισχυρή σχέση

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Κάθε γιαγιά απολαμβάνει την...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.