Κάντο όπως η Μαρί Κόντο: η μέθοδος Κονμαρί μας φτιάχνει τη διάθεση!

ΟικογένειαTips & TricksΚάντο όπως η Μαρί Κόντο: η μέθοδος Κονμαρί μας φτιάχνει τη διάθεση!

Ποια είναι η γιαπωνέζα Μαρί Κόντο και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτήν; Το βιβλίο της “Η μαγεία της τακτοποίησης που μπορεί να αλλάξει ζωές” είναι μπεστ-σέλερ στη λίστα των New York Times για εβδομάδες, η προσωπική της εκπομπή στο Netflix που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2019 κάνει θραύση, όπως και τα βίντεό της στο Youtube. Οι θεωρίες της έχουν κατακλείσει χιλιάδες σπίτια σε όλον τον κόσμο που τις ακολουθούν κατά γράμμα.

Μια ακόμα μόδα που η δύναμη του διαδικτύου γιγάντωσε, θα νομίσει κανείς. Η περίπτωση της Μαρί Κόντο (Marie Kondo) όμως φαίνεται πως ήρθε για να μείνει καθώς πατάει πάνω στη σύγχρονη υπερσυσσώρευση πραγμάτων στα σπίτια μας και την ανάγκη οργάνωσης τους ή και… ξεφορτώματός τους (χωρίς ενοχές). Όταν μάλιστα μιλάμε για οικογένειες, η ανάγκη για οργάνωση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς πολλές διαφορετικές ανάγκες πρέπει να συνδυαστούν και να οργανωθούν για να δουλεύει η καθημερινότητα ρολόι. Και, κυρίως, με χαρά!

Μαρί ΚόντοΕκεί άλλωστε βρίσκεται και το σημείο που διαφοροποιεί τη μέθοδό της Μαρί Κόντο από αντίστοιχες άλλες. Μια μέθοδο στην οποία η ίδια αναφέρεται κυρίως ως φιλοσοφία ζωής. Και μάλιστα, μια μέθοδος που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Σε τι διαφέρει λοιπόν από άλλες θεωρίες μινιμαλισμού και ξεσκαρταρίσματος που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια; Στο ότι η Γιαπωνέζα coach δεν προτείνει απλώς να μείνουμε με λιγότερα, πετώντας τα περιττά αλλά, κυρίως, να κρατήσουμε εκείνα που μας δημιουργούν χαρά και να πετάξουμε εκείνα που δεν το κάνουν. Με λίγα λόγια, το ξεσκαρτάρισμα να γίνεται μόνο με το κριτήριο της ευχαρίστησης που αντλούμε από τα πράγματα που έχουμε αποκτήσει.

Βρίσκεστε λοιπόν σε δίλημμα σχετικά με το τι να κρατήσετε και τι να πετάξετε ξεκινώντας τη διαδικασία τακτοποίησης; Εστιάστε στο τι θέλετε να κρατήσετε. Τα αντικείμενα που σας δίνουν χαρά. Τα υπόλοιπα; Θα πρέπει να φύγουν. Και, μάλιστα χωρίς δεύτερες σκέψεις…

Ας δούμε, λοιπόν, κωδικοποιημένα κάποια σημεία της μεθόδου Κονμαρί.

Δεν περνάμε στην τακτοποίηση και την οργάνωση πριν να έχουμε τελειώσει με την… αφαίρεση. Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αποφασίσουμε τι χρειαζόμαστε, τι είναι σε καλή κατάσταση, τι έχει πραγματικά θέση στην καθημερινότητά μας.

Σ’ αυτό το ξεσκαρτάρισμα πρέπει να φανούμε… αδίστακτοι. Δεν χωράνε “βλέπουμε”, “δεν ξέρω/δεν απαντώ”. Παίρνουμε θέση και χωρίζουμε με τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε χωρίς μελοδραματισμούς. «Κρατήστε μόνο τα πράγματα που μιλούν μέσα σας και μετά πάρτε το απόφαση και δώστε όλα τα τ’ άλλα. Όταν βάζεις σε τάξη το σπίτι σου, τακτοποιείς και αυτά που σε απασχολούν, τα βιώματα και την ιστορία σου. Έτσι, μπορείς να δεις καθαρά τι αληθινά είναι αναγκαίο στη ζωή σου και τι όχι»

Δεύτερο βήμα; Η εύρεση σωστής θέσης για το κάθε αντικείμενο, κοινώς… τακτοποίηση. Για τη Μαρί Κόντο είναι υποχρεωτικό να κάνoυμε ομαδοποίηση των αντικειμένων ανά κατηγορία κι όχι ανά αποθηκευτική μονάδα ή χώρο. Δηλαδή, αποφεύγουμε να έχουμε αντικείμενα της ίδιας κατηγορίας διάσπαρτα σε όλα τα δωμάτια και σε διαφορετικές θέσεις (συρτάρια, ντουλάπια, κουτιά, ράφια) αλλά τα συμπεριλαμβάνουμε όλα μαζί σε μία θέση καθώς αυτό βοηθά αποφασιστικά στην αίσθηση της τακτοποίησης και, κυρίως, να ξέρουμε κάθε φορά που είναι.

Αποκτάμε “σχέση” με τα πράγματα. Καλλιεργούμε ενσυναίσθηση ακόμα και με τον υλικό κόσμο που μας πλαισιώνει γιατί έτσι φροντίζουμε περισσότερο για αυτά και μέσα από εκείνα, για εμάς. Εφαρμογή αυτής της θεωρίας; Στις κάλτσες! “Ποτέ μην τυλίγετε τις κάλτσες σαν μπαλάκια. Ήδη η καθημερινότητά τους είναι αρκετά κουραστική. Ο χρόνος που περνούν στο συρτάρι σας είναι η μόνη ευκαιρία τους για να ξεκουραστούν σε μία θέση λιγότερο αγχωτική και τεταμένη…”

Συνοδεύουμε τον οργανωτικό μας οίστρο με κλασική μουσική. Δεν ξεχνάμε πως δεν τακτοποιούμε απλώς. Βάζουμε τα θεμέλια της νέας μας ζωής.

Τακτοποιούμε μόνοι μας. Οι δικοί μας συχνά λειτουργούν αποθαρρυντικά στο να πετάξουμε πράγματα. Συνήθως, τελευταία στιγμή προσπαθούν να σώσουν κάτι από τον σωρό, ακόμα κι αν δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι να το κάνουν. Είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν να μας… σπάσουν ή τουλάχιστον να μας δημιουργήσουν ενοχές. Το κάνουμε, λοιπόν, μόνοι μας. Γινόμαστε κύριοι της επόμενης σελίδας μας- είναι τόσο απελευθερωτικό συναίσθημα!

Και δεν ξεχνάμε. Η διαδικασία αυτής της τακτοποίησης σύμφωνα με τη Μαρί Κόντο έχει να κάνει με αυτό που τελικά αποφασίζεις να κρατήσεις (αυτό που σε κάνει χαρούμενο) και όχι με αυτό που ξεφορτώνεσαι. Εκεί εστιάζουμε.

Η μέθοδος Κονμαρί, ένα ουσιαστικά πολιτισμικό φαινόμενο, υπόσχεται ότι μας παρέχει όλα εκείνα τα απλά και αποτελεσματικά εργαλεία που θα μας κάνουν να νιώσουμε χαρά στην καθημερινότητά μας, ευχαρίστηση μέσα στο σπίτι μας. Μήπως στα γεμάτα από παιχνίδια κι ένα σωρό μικροπράγματα σπίτια μας ήρθε η ώρα να ζήσουμε με λιγότερα, δημιουργώντας χώρο για τα πιο ουσιώδη; Για αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι με τα παιδιά και επικοινωνία χωρίς “θόρυβο” και παρεμβολές; Μπορούμε πάντως να το δοκιμάσουμε!

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών....

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης,...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν,...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.