Αρχική » Για Γονείς Και Οικογένειες » Νηπιαγωγός: Οδηγός επιλογής

Νηπιαγωγός: Οδηγός επιλογής

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά των Νηπιαγωγών και τα βασικά καθήκοντά τους;

Η Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα αφορά δύο ηλικιακές ομάδες:
α. από τη γέννηση ενός παιδιού έως και την ηλικία των τριών ή τεσσάρων και
β. έως την είσοδο στο Δημοτικό σχολείο.

Για την πρώτη ομάδα, υπάρχουν παιδαγωγοί ή νηπιοβρεφοκόμοι και για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, νηπιαγωγοί. Και των δύο η συνεισφορά στην ανάπτυξη και εκπαιδευτική πορεία των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.

Η βασική μέριμνα ενός νηπιαγωγού, είναι η εκπαίδευση και η αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Φροντίζει για την ψυχοκινητική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα βοηθάει να κατανοήσουν βασικές έννοιες αντίληψης του κόσμου που και παράλληλα τα ασκεί στο συντονισμό των κινήσεών τους. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί στο χώρο που έχει στη διάθεση τους, το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, έχοντας ώς βασικό μέσο το παιχνίδι, το τραγούδι, την απαγγελία, τη διήγηση, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία.
 

Το καθήκον των νηπιαγωγών είναι να βοηθά το παιδί να κατανοήσει την έννοια της ομάδας, να ενταχθεί σε αυτήν, να μάθει να συνεργάζεται, να δημιουργεί και να συναγωνίζεται ευγενικά με τους συνομηλίκους του. Το ομαδικό παιχνίδι, η ατομική δημιουργία, η πνευματική άσκηση και η ψυχαγωγία αποτελούν τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί στην εκπαιδευτική του δραστηριότητα.
 

Παιδαγωγός ή Νηπιαγωγός: Ομοιότητες και διαφορές

Στους παιδικούς σταθμούς, οι νηπιαγωγοί και οι παιδαγωγοί (ή βρεφονηπιοκόμοι) έχουν κοινές υποχρεώσεις και δεν υπάρχει μεταξύ τους καμία απολύτως διαφοροποίηση. Και οι δύο αυτές ειδικότητες, φροντίζουν για την σωστή ψυχοσωματική υγεία και ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών με την πραγματοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών του τμήματος. Και οι δύο ειδικότητες μπορούν να ανοίξουν παιδικό σταθμό.

Η βασική διαφορά τους είναι ότι οι βρεφονηπιοκόμοι είναι υπεύθυνοι για παιδάκια μέχρι 3 ετών και οι νηπιαγωγοί από 3 έως 5,5 ετών.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση και Δεξιότητες ενός Νηπιαγωγού

Ο Νηπιαγωγός μπορεί να έχει σπουδάσει στα αντίστοιχα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων. Τα πιο γνωστά είναι τα τμήματα Νηπιαγωγών Ιωαννίνων και Νηπιαγωγών Φλώρινας.

Ακόμη, βρεφονηπιοκόμοι και βοηθοί νηπιαγωγοί μπορούν να φοιτήσουν στα ΤΕΙ και στα ΙΕΚ αντίστοιχα.

Ο νηπιαγωγός χρειάζεται:
 

 • Γνώσεις, ικανότητες και ευαισθησία.
   
 • Αγάπη για τα παιδιά, φαντασία και εγκαρδιότητα.
   
 • Υπομονή, ψυχραιμία, ήρεμο χαρακτήρα και καλή διάθεση.
   
 • Ικανότητα μετάδοσης γνώσεων μέσω του παιχνιδιού και της δημιουργικής απασχόλησης.

Πώς θα βρω τον κατάλληλο Νηπιαγωγό

Αν το παιδί σας βρίσκεται στη προσχολική ηλικία και θέλετε να βρείτε Νηπιαγωγό είναι σημαντικό, πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή να σκεφτείτε μερικά ζητήματα:

Η εκπαίδευση, η εμπειρία και η εξειδίκευση της Νηπιαγωγού.  Είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο από την πλευρά σας αυτό που αναζητάτε. Σίγουρα πρέπει να διαθέτει άριστη επιστημονική κατάρτιση αλλά και να επιδιώκει συνεχή επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Αλλά ταυτόχρονα, η προσωπικότητά της πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
 

Ώρες και διάρκεια απασχόλησης. 

Είναι πιθανό να ενδιαφέρεστε για ένα νηπιαγωγό που παραλαμβάνει το παιδί από το παιδικό σταθμό (προνήπιο) και νηπιαγωγείο που έχετε επιλέξει και δημιουργικά θα τα απασχολήσει στο σπίτι κατά την απουσία σας. Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ποιες θα είναι αυτές οι ώρες. Αυτή η απόφαση θα διευκολύνει εσάς στην αναζήτηση.
 

Περιεχόμενο της απασχόλησης

Η ξεκάθαρη καταγραφή των επιθυμιών και αναγκών σας κατά τις ώρες απασχόλησης ενός νηπιαγωγού είναι εξίσου σημαντικές. Ωστόσο, κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του θα σας συμβουλεύσει και θα σας κατευθύνει σχετικά με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει έχοντας καλύτερη γνώση των αναγκών ανάπτυξης αυτής της ηλικίας. Η διάρκεια της απασχόλησης θα καθορίσει επίσης σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο της απασχόλησης.
 

Ατομική ή ομαδική απασχόληση.  

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν σταδιακά και τις κοινωνικές και συνεργατικές τους δεξιότητες. Ίσως να δημιουργήσετε μια μικρή ομάδα στο σπίτι είτε καθ’όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είτε μερικώς π.χ τις ώρες του βιωματικού παιχνιδιού ή της γλώσσας.  
 

Στυλ εκπαίδευσης. 

Σκεφτείτε αν θέλετε μια νηπιαγωγό που να είναι οργανωμένη, να έχει φαντασία, να είναι δημιουργική, να είναι φιλική ή περισσότερο αυστηρή.
 

Χρήση Τεχνολογίας.

Επίσης είναι σημαντικό να αποφασίσετε από κοινού το βαθμό της πρόσβασης σε νέες μεθόδους διδασκαλίας με χρήση τεχνολογίας. Η μορφή που παίρνει η τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτής της ηλικίας, αρχίζει από ηλεκτρονικά παραμύθια, παραμύθια ή παιχνίδια με ήχους, με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα, της digital φωτογραφικής, λογισμικά που προάγουν και ενισχύουν την λύση προβλήματος και άλλες δεξιότητες, λογισμικά που βοηθούν τα παιδιά να φτιάχνουν ιστορίες. Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς και πότε μπορεί να κάνει χρήση της τεχνολογίας.  Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και από κοινού να έχετε από κοινού, αποφασίσει την ένταση αυτής της χρήσης.
 

Αντιμετώπιση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε ορισμένα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα ώστε να τη γνωρίζει και να την δέχεται και η  Νηπιαγωγός (εφόσον φυσικά δεν είναι ενάντια σε δικές της ακλόνητες πεποιθήσεις). Αυτός είναι ένας τρόπος να καταλάβετε και αν ταιριάζετε. Τέτοια θέματα μπορεί να αφορούν γεγονότα ζωής όπως το διαζύγιο, η ασθένεια, ο θάνατος, η υιοθεσία αλλά και η σεξουαλικότητα. Η Νηπιαγωγός θα πρέπει να είναι έτοιμη για ερωτήματα και σχόλια που μπορεί να κάνει το παιδί και να μην αποφεύγει τις απαντήσεις για οποιοδήποτε θέμα.

Γιατί να επιλέξω έναν νηπιαγωγό για το παιδί μου;

Να προσλάβετε ένα νηπιαγωγό για το παιδί σας στο σπίτι μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της οικογένειάς σας. Ορισμένοι από τους λόγους που μπορεί να επιλέξετε να προσλάβετε ένα νηπιαγωγό στο σπίτι περιλαμβάνουν:

 1. Προσωπική Φροντίδα: Ένας νηπιαγωγός στο σπίτι προσφέρει ατομική προσοχή στο παιδί σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μωρά και νήπια που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και προσοχή.
 2. Εξατομικευμένη Εκπαίδευση: Ο νηπιαγωγός μπορεί να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το παιδί σας που θα προωθήσει την ανάπτυξή του σε πολλούς τομείς, όπως η γλωσσική, η κοινωνική και η σωματική ανάπτυξη.
 3. Ασφάλεια: Με ένα νηπιαγωγό στο σπίτι, μπορείτε να είστε ήρεμοι ότι το παιδί σας είναι ασφαλές.
 4. Ευελιξία: Ένας νηπιαγωγός στο σπίτι μπορεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες στις ανάγκες και το ωράριο της οικογένειάς σας.
 5. Κοινωνική Ανάπτυξη: Το παιδί σας μπορεί να έχει την ευκαιρία να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες με τον νηπιαγωγό και άλλα παιδιά, ακόμα και αν δεν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.
 6. Αντιμετώπιση Ειδικών Αναγκών: Εάν το παιδί σας έχει ειδικές ανάγκες ή αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ένας εξειδικευμένος νηπιαγωγός μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη και προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Αυτές είναι μερικές από τις πιθανές απόφάσεις για τον λόγο που θα επιλέξετε να προσλάβετε ένα νηπιαγωγό στο σπίτι. Είναι σημαντικό να εξετάσετε τις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες του παιδιού σας προτού πάρετε αυτήν την απόφαση.

Ποιος είναι ο μισθός των νηπιαγωγών;

Ο βασικός μισθός μιας νέας νηπιαγωγού είναι 780-850,00 Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης που θα συμφωνήσετε θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Ο ρόλος του παιχνιδιού και το πλαίσιο που ακολουθεί μια Νηπιαγωγός

H κατάκτηση της γνώσης είναι να ενεργητική διαδικασία. Τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση τους μέσα από τη δική τους δραστηριότητα. Μέσα στο «ασφαλές» και ευέλικτο πλαίσιο που παρέχει το παιχνίδι, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τις γνώσεις και τις αντιλήψεις τους για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με άλλους, να συνδυάσουν γεγονότα και καταστάσεις, να εκτονώσουν την ενέργεια τους, να έρθουν σε επαφή με έννοιες από διάφορα επιστημονικά πεδία, να προβληματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν.
 

Οι βασικές κατευθύνσεις που τα παιχνίδια μπορούν και οφείλουν να έχουν σε αυτή την αναπτυξιακή φάση του παιδιού και που ένας νηπιαγωγός θα εφαρμόσει τελικά είναι
 

 • Συμβολικά παιχνίδια ώστε να αντανακλώνται αλλά και να διευρύνονται οι πολιτισμικές και οικογενειακές εμπειρίες
   
 • Παιχνίδια ρόλων που εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο και επεκτείνουν τη σκέψη τους
   
 • Παιχνίδι σε διαφορετικά περιβάλλοντα από το σπίτι όπως στο πάρκο της γειτονιάς ή στο κοντινό δασάκι ή γιατί όχι επίσκεψη σε ένα άλλο δημιουργικό χώρο που μπορεί να ενθαρρύνει και την ομαδική συνεργασία
   
 • Παιχνίδια λογικής που προάγουν την μαθηματική σκέψη

Κριτήρια επιλογής μια Νηπιαγωγού

Για τους υποψήφιους νηπιαγωγούς θα πρέπει να διαχωρίσετε κατά την επιλογή σας ανάμεσα σε δύο πεδία. Το ένα αφορά
 

 • Την Επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση του υποψήφιου (διδακτορικό δίπλωμα ή πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή Σχολής Νηπιαγωγών, πιστοποιητικά επιμόρφωσης αλλά και πιστοποίησης Ξένης γλώσσας) και το άλλο
   
 • Το εκπαιδευτικό έργο, τη προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση του υποψήφιου. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και τελικά της επιλογής, είναι σημαντικό να εκτιμήσετε στοιχεία της προσωπικότητας του υποψηφίου. Για παράδειγμα το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά. Επίσης, η ικανότητα επικοινωνίας,  ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων αλλά και η συνέπεια.
   

Τα κριτήρια που αφορούν το πρώτο πεδίο είναι πιο εύκολα να τα ικανοποιήσετε μέσω συγκεκριμένων και αντικειμενικών ερωτήσεων. Για παράδειγμα πόσα επιμορφωτικά σεμινάρια έχει παρακολουθήσει ο/η Νηπιαγωγός, ποιος ο τίτλος σπουδών κ.α.
 

Τα κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα, μπορούν μόνο μέσω ερωτήσεων πάνω σε πιθανά σενάρια αντιμετώπισης μιας κρίσης να απαντηθούν. Όπως επίσης μέσω παραδειγμάτων από προηγούμενη εμπειρία και φυσικά βασιζόμενοι στο ένστικτό σας. 

Η ευτυχία και η ηρεμία του του παιδιού σας είναι η καλύτερη ένδειξη ότι η επιλογή που έχετε κάνει είναι η σωστή.  Γιατί τότε μόνο το παιδί μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες του.

Αλλά και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που παρέχονται και να παίρνει ικανοποίηση από την όλη διαδικασία και τις σχέσεις του με τους άλλους.

Μερικά σημεία που μας δείχνουν πως η επιλογή μας είναι σωστή

 • Δείχνει με διάφορους τρόπους τη συμπαράσταση και τη διαθεσιμότητα του.
   
 • Ακούει με προσοχή και κατανόηση το παιδί.
   
 • Σε ένα ατυχές γεγονός, δεν επικεντρώνεται στα γεγονότα αλλά στα συναισθήματα του παιδιού και αντιδρά με ενσυναίσθηση
   
 • Εισάγει δραστηριότητες που αντιστοιχούν στις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
   
 • Εντοπίζει κάτι που του αρέσει και το χρησιμοποιεί ως αφόρμηση για παιδαγωγικές δράσεις. Προτείνει εκφραστικές τεχνικές για τη διαχείριση συναισθημάτων.
   
 • Ενημερώνει για την συναισθηματική και γνωστική πρόοδο του παιδιού
   
 • Μοιράζεται τις εμπειρίες της ημέρας ή της εβδομάδας μαζί σας
   
 • Δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός συναισθηματικά ασφαλούς περιβάλλοντος
   
 • Προτείνει στο παιδί καινούργιες εμπειρίες οι οποίες προκαλούν την περιέργεια και το ενδιαφέρον του. Το «καινούργιο» ελκύει και ενισχύει την προσοχή. Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να αφορούν ανθρώπους και αντικείμενα.
   
 • Δίνει χρόνο και ευκαιρίες για παιχνίδια στα οποία συμμετέχει όλο το σώμα.
   
 • Δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους. Επίσης να απαντήσετε στα ερωτήματα τους μέσα από οργανωμένες και στοχευμένες διερευνήσεις.
   
 • Φέρνει παράξενα ή μη-οικεία αντικείμενα, από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Που προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών, διεγείρει την περιέργεια του και προκαλούν ερωτήσεις
   
 • Τραβάει την προσοχή των παιδιών σε αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα
   
 • Ενθαρρύνει και βοηθάει τα παιδιά να καταγράψει τα στάδια των διερευνήσεων του. Ή τη διαδικασία που ακολούθησε για την επίλυση ενός προβλήματος, με διάφορα μέσα και τρόπους
   
 • Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να επαναλάβει δραστηριότητες που του προκάλεσαν τον ενδιαφέρον και την προσοχή. Οι συνδέσεις του εγκεφάλου ενδυναμώνονται μέσα από την επανάληψη.
   

Αντίστοιχα όμως, η επιλογή αυτή μπορεί τελικά να μην είναι η καλύτερη για τα παιδιά μας.

Στα παιδιά, η ανασφάλεια και το άγχος δεν εκφράζονται μόνο με κλάμα αλλά και με άλλες αντιδράσεις. Αν δεν ερμηνευθούν και δεν αντιμετωπιστούν σωστά από τους ενηλίκους, είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν.
 

Αυτές μπορεί να είναι: παθητική συμμόρφωση, υπερβολική κινητικότητα, επιθετικότητα, καταστροφικότητα. Συχνά ακόμη, στην παιδική ηλικία οι δυσκολίες εκφράζονται με σωματικά συμπτώματα, όπως κοιλόπονο, εμετό, πονοκέφαλο, πυρετό. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να εμφανιστούν τις πρώτες μέρες και να εξαλειφθούν βαθμιαία. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ή να εμφανιστούν μετά από ένα διάστημα.
 

Σε αυτή την περίπτωση η συνεργασία με τη Νηπιαγωγό είναι επιτακτική. Γιατί αυτή τη δυσκολία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και όχι αποκλειστικά στην ίδια την Νηπιαγωγό.  

δραστηριότητες για παιδιά

Κατασκήνωση ή δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι;

Έφτασε η περίοδος αυτή όπου γονείς και παιδιά αναρωτιόμαστε αν αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξουμε την κατασκήνωση. Σίγουρα, τα οφέλη που αποκομίζει το παιδί...
ζωγραφιές για εκτύπωση

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...
Άγιος Βαλεντίνος

Άγιος Βαλεντίνος – DIY παιδικές κατασκευές

Η κάρτα της αγάπης Το καλύτερο δώρο για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι πάντα χειροπιαστό, γεμάτο γλυκές και αληθινές ευχές και πολύ χρώμα. Θα χρειαστούμε ένα ροζ...
6ο παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ κινηματογράφου

Διαγωνισμός – Κερδίστε προσκλήσεις για το 6ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές...

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Η Nannuka, σας προσκαλεί στο 6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Πραγματοποίηση φετινής διοργάνωσης Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται...
αινίγματα για παιδιά

Αινίγματα για παιδιά

Πολλά πολλά αδερφάκια, πιασμένα από τα χεράκια. Τι είναι; Διαβάστε τα καλύτερα αινίγματα!
μουσική προπαιδεία

Μουσική προπαιδεία – Δραστηριότητες

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς, αλλά και παιδαγωγοί προσχολικής και σχολικής ηλικίας εξοικειώνονται με τα πολλά οφέλη της μουσικής στη μάθηση, φαίνεται να υπάρχει...