Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι εμείς οι γονείς αναστενάζουμε… Γιατί ναι, η επιστροφή στη ρουτίνα μετά το Πάσχα έχει τις δυσκολίες της∙ και παρόλο που όλοι το περιμένουμε, δεν χρειάζεται να το ωραιοποιούμε.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε, αρχικά, πώς να επανέλθουμε ομαλά – χωρίς να βγούμε εκτός εαυτού (ή προγράμματος). Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξαναμπούν σε ρυθμό, και τέλος, πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις πρώτες μέρες μετά τις διακοπές… λιγότερο τρομακτικές αλλά και πιο διαχειρίσιμες για όλους.

Αλλά γιατί τελικά η επιστροφή στη ρουτίνα μετά το Πάσχα είναι τόσο δύσκολη;
Οι εναλλαγές ρυθμού επηρεάζουν τους πάντες. Ένας ενήλικας μπορεί να κουβαλά ακόμα την κούραση του ταξιδιού, τις υποχρεώσεις και το άγχος της επανόδου στην εργασία. Το παιδί, από την άλλη, βγαίνει από μια περίοδο ξεγνοιασιάς, αταξίας (και πολλής ζάχαρης).
Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, όταν ένα παιδί αλλάζει απότομα περιβάλλον ή δραστηριότητες, η συμπεριφορά του, ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρουσιάσει τα εξής:
- Αντίσταση στο πρωινό ξύπνημα
- Γκρίνια ή κλάματα στο σχολείο
- Μείωση συγκέντρωσης
- Υπερένταση στο σπίτι
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όμως, υπάρχουν τρόποι να το υποστηρίξουμε.
Η πρώτη εβδομάδα: Tips για γονείς (χωρίς άγχος & ενοχές)
- Δώσε χρόνο προσαρμογής
Μην περιμένεις την “τέλεια” συμπεριφορά ή παραγωγικότητα από την πρώτη μέρα. Ούτε από εσένα, ούτε από το παιδί. Είναι εντάξει να νιώθουμε κούραση. - Κράτησε μικρές “γέφυρες διακοπών”
Για να το διευκολύνεις, μπορείς να ενσωματώσεις μικρά ευχάριστα στοιχεία από τις διακοπές στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα ένα απόγευμα με επιτραπέζια, μια βόλτα για παγωτό ή ακόμα και μια ιστορία από το Πάσχα πριν τον ύπνο. - Ξεκίνα από απλά πράγματα
Βάλε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους. Αντί για “σήμερα θα οργανώσουμε το σπίτι και θα κάνουμε υγιεινή διατροφή”, δοκίμασε “σήμερα θα φάμε όλοι μαζί χωρίς οθόνες”. - Μην μπεις στον ρόλο του “αυστηρού προπονητή”
Ούτε του εαυτού σου, ούτε του παιδιού. Η πίεση για “να μπούμε σε πρόγραμμα” συχνά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Τι βοηθά τα παιδιά να ξαναμπούν σε πρόγραμμα
Οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν τη σημασία της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας. Ιδού τι μπορείς να κάνεις:
Επιπλέον, συζήτησε με το παιδί τι αλλάζει – για παράδειγμα, “Από αύριο αρχίζει πάλι το σχολείο. Θες να ετοιμάσουμε μαζί την τσάντα;” Θες να ετοιμάσουμε μαζί την τσάντα;”
Ξεκινήστε ξανά τα βραδινά ρουτίνας – μπάνιο, ιστορία, χαμηλό φως. Οι συνήθειες βοηθούν να “ξυπνήσει” η εσωτερική ρουτίνα.
Δώσε του επιλογές – μικρές, καθημερινές: “Θες να φορέσεις αυτό το μπλουζάκι ή το άλλο;” Αυξάνει την αίσθηση ελέγχου, άρα μειώνει την αντίσταση.
Παράλληλα, επικοινώνησε με τους παιδαγωγούς – καθώς, αν παρατηρήσεις έντονη αλλαγή διάθεσης, μη διστάσεις να ζητήσεις feedback. Μερικές φορές η υποστήριξη ξεκινά από το σχολείο.
Μερικές λέξεις παρηγοριάς για σένα
Τέλος, αν νιώθεις ότι το restart σε δυσκολεύει, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος/η. Η μετα-διακοπική μετάβαση αποτελεί μια μικρή κρίση προσαρμογής που περνούν σχεδόν όλες οι οικογένειες – ιδιαίτερα όταν ήδη υπάρχει έντονο φορτίο στην καθημερινότητα.
Πάρε βαθιές ανάσες. Όλα θα ρολάρουν σιγά-σιγά.
Θες μια μικρή βοήθεια; Δες πώς μπορεί να βοηθήσει η Nannuka
Αν η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα μοιάζει με τρένο χωρίς φρένα, ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσεις ενίσχυση. Στη Nannuka μπορείς να βρεις:
- Babysitters για απογευματινή στήριξη
- Babysitters για ώρες που δουλεύεις από το σπίτι
- Παιδαγωγούς για επαναφορά ρουτίνας