Πλατφόρμα για τη βία στα σχολεία – Πότε ανοίγει;

ΠαιδίΕκπαίδευσηΠλατφόρμα για τη βία στα σχολεία - Πότε ανοίγει;

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Για τη βία μεταξύ ανηλίκων

Όσα αναφέρει η κα. Μιχαηλίδου, σχετικά με την πλατφόρμα για τη βία στα σχολεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι θεωρητικό, είναι πρακτικό, το ζούμε κάθε μέρα, μας ανησυχεί και επειδή αφορά παιδιά, ο στόχος δεν είναι η καταστολή. Ο βασικός στόχος είναι η πρόληψη. Τι μπορούμε να κάνουμε πριν αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε στο κομμάτι των αναφορών των περιστατικών, έτσι ώστε να σπάσουμε τη σιωπή και τα παιδιά να μη φοβούνται να πουν αυτά που μπορεί να βιώνουν.

Διπλασιασμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία

Έχουμε ήδη ξεκινήσει με αρκετά. Τι εννοώ με αυτό. Έχουμε ήδη διπλασιάσει τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία από 1600 πλέον έχουμε 3.200 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία.

Σύμβουλος σχολικής ζωής

Υπάρχει τον τελευταίο χρόνο ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ένας άνθρωπος δηλαδή σημείο αναφοράς, στον οποίο τα παιδιά μπορούν να πάνε και να εμπιστευτούν το πρόβλημα. Σε κάθε σχολείο στη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας, γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη κατανόηση στα παιδιά από Γυμνασίου και μετά.

Εργαστήρια δεξιοτήτων

Έχουμε από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη γυμνασίου πλέον μια ώρα την εβδομάδα, τα περίφημα εργαστήρια δεξιοτήτων μέσα σε αυτά – τα οποία δεν έχουν την ανελαστική ύλη που έχουν άλλα μαθήματα – τα παιδιά μαθαίνουν, κατανοούν και επεξεργάζονται και από ομαδικές εργασίες που είναι πολύ σημαντικό που το έχουμε δει από άλλες χώρες, όπως η Δανία, πράγματα όπως η ενσυναίσθηση, που η ελευθερία η δική τους μπορεί να εμποδίζει και να παραβιάζει την ελευθερία του άλλου.

Και έχουμε κάνει 125.000 επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο κομμάτι της βίας.

πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών βίας

Επιπλέον και δύο βασικές εξτρά μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη είναι η περίφημη πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών βίας, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ανώνυμος, ένας εύκολος τρόπος να περνάει κάποιος, χωρίς να χρειάζεται η δική του φυσική παρουσία, η οποία πολλές φορές μπορεί να φοβίζει ένα παιδί μπορεί να το φοβίζει ότι πρέπει να πάω σε κάποιον, σε έναν εκπαιδευτικό, ακόμα και στο Συμβούλιο Σχολικής Ζωής να πάω να το εκμυστηρευτώ. Αυτό το διαπροσωπικό πολλές φορές φοβίζει.

Ποιος μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα;

Στην πλατφόρμα μπορείτε να μπείτε εσείς ως γονέας, μπορεί να μπει το παιδί σας αν το θέλει, μπορεί να μπει και ένας εκπαιδευτικός ο οποίος έχει δει το συγκεκριμένο περιστατικό. Μπαίνει κωδικοποιημένα, διαλέγει το ρόλο του, πχ ως γονέας το παιδί μου είναι αυτό θέλει να καταγγείλει αυτή την περίπτωση και μετά γίνονται δύο παράλληλα πράγματα. Ένα σε επίπεδο σχολείου και ένα σε επίπεδο κεντρικό. Το επεξεργάζονται την καταγγελία αυτή.

Ποιος επεξεργάζεται την αναφορά;

Την αναφορά αυτή την επεξεργάζεται τόσο το ίδιο το σχολείο, ο διευθυντής και ο σύμβουλος της σχολικής ζωής και παράλληλα μια τετραμελής επιτροπή στο επίπεδο διεύθυνσης, ας πούμε στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Βορείου Τομέα πχ. Αν γνωρίζετε καλά, είστε εσείς όπου και οι δύο ταυτόχρονα παρακολουθούν το κομμάτι αυτό. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει. Μπορεί να σημαίνει ότι πάει ο ψυχολόγος στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ψυχολόγος στη συγκεκριμένη περίπτωση και ενισχύει, ό, τι καλούνται οι γονείς έτσι ώστε να ενημερωθούν, ότι σε περιπτώσεις ενημερώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, ότι σε άλλες περιπτώσεις ενημερώνεται η Εισαγγελία και γι’ αυτό θέλουμε και αυτά τα δύο επίπεδα ελέγχου, δηλαδή εντός σχολείου και εκτός σχολείου, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα ξεφύγει και ότι θα παραπεμφθεί η περίπτωση αυτή έτσι όπως χρειάζεται στους ειδικούς και στους εξειδικευμένους που χρειάζεται ανά περίπτωση. Και να πω το εξής ότι η πλατφόρμα αυτή δεν είναι πανάκεια. Γιατί το θέμα μας δεν είναι μόνο να υπάρχει αυτή, αν θέλετε η κανονικοποίηση στις καταγγελίες που είναι σημαντικό στην πλατφόρμα αυτή, πολύ σημαντικά για εμάς θα ανέβει πάρα πολύ υποστηρικτικό υλικό υλικό, δηλαδή είτε έντυπο είτε με ασύγχρονη εκπαίδευση που οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν έτσι ώστε να καταλαβαίνουν τι μπορεί να είναι παραβίαση των ελευθεριών τους, πώς μπορούν να εξηγήσουν κάτι, πώς μπορούν να καταγγείλουν κάτι…

Προετοιμασία task force ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία

Σας είπα στην αρχή έχουμε διπλασιάσει τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει όλα όσα θέλουμε. Χρειάζεται και αυτό. Φτιάχνουμε τώρα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα για το τι κάνουν. Αυτό που λέμε task force των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία, ένα πρωτόκολλο για το τι κάνουν. Γιατί το σημαντικό δεν είναι απλά να υπάρχουν. Κανονικά θα μπορούσαμε να θέλουμε και έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό ανά παιδί. Το θέμα είναι να είναι ο ρόλος τους σωστά από τη δική μας την πλευρά εγγεγραμμένος, έτσι ώστε να υπάρχει η ευθύνη, αλλά να είναι κανονικοποιημένη και η παρέμβασή τους.

Πόσο εύκολα θα πάει ένα παιδί στο σχολείο να μιλήσει με ψυχολόγο;

Αυτό που είπατε είναι κλειδί για εμάς. Μέχρι τώρα τι συνέβαινε σε περιπτώσεις που έβλεπε ο κοινωνικός λειτουργός, ο ψυχολόγος, ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά επενέβαινε ο κοινωνικός λειτουργός και ως ψυχολόγος αυτό που θέλουμε είναι η παρέμβαση αυτή να είναι οριζόντια, δηλαδή να μην χρειάζεται κιόλας την γονική συναίνεση. Γιατί πολλές φορές ο γονέας είναι κακοποιητικός ή εάν ο γονέας, είναι παραμελητικός δεν θα συναινέσει στο να δει το παιδί του ψυχολόγος ή λειτουργός.
Οπότε θέλουμε να εξηγησουμε σε όλους και να έχουμε και την «πλάτη» των γονέων για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού τους, ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι οριζόντια θα προσπαθήσουν να βλέπουν όλα τα παιδιά μέσα στο σχολείο. Να κανονικοποίηση η διαδικασία να μην είσαι δακτυλοδεικτούμενος. Αν πας να δεις τον ψυχολόγο ή εάν ο ψυχολόγος θεωρήσει ότι κάτι γίνεται και πρέπει να έρθει να σε δει, να υπάρχουν είτε ως γκρουπ, είτε ενώπιος ενωπίω η παρέμβαση και η κατανόηση της ψυχοσύνθεσης της καθημερινότητας άλλου μπορεί να χρειαστεί πέντε λεπτά για έναν κοινωνικό λειτουργό στην αρχική συνομιλία, αλλού μπορεί να χρειαστούν δύο ώρες.

Μέσα στον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο, θεωρούμε ότι θα έχουμε βάλει την πλατφόρμα, για τη βία στα σχολεία.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κα. Μιχαηλίδου, σχετικά με τη νέα πλατφόρμα για τη βία στα σχολεία.

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών....

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Το κλειδί για μια συμπεριληπτική τάξη

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση που...

Πώς μελετά ένα παιδί με δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια από τις πιο συχνές μαθησιακές...

Ανάπτυξη παιδιού ανά μήνα και έτος – Πώς ένα παιδί αλλάζει;

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο...

Follow us

Newsletter

Πώς η τεχνολογία υποστηρίζει την ευελιξία και την ασφάλεια στην ανατροφή των παιδιών

Η νέα πραγματικότητα της γονεϊκότητας Το 2025, η καθημερινότητα για τους γονείς έχει αλλάξει σημαντικά. Από τη μία, η προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ εργασίας...

Nannuka Now: Η πρώτη Real-Time υπηρεσία Babysitting στην Ελλάδα μέσω WhatsApp

Όταν η ανάγκη για babysitter δεν μπορεί να περιμένει… υπάρχει λύση Οι ανάγκες των σύγχρονων γονιών αλλάζουν καθημερινά. Υπάρχουν στιγμές που το μόνο που χρειάζονται...

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.