Αρχική » Για Γονείς Και Οικογένειες » Οικιακή βοηθός – Ποια είναι τα καθήκοντα της

Οικιακή βοηθός – Ποια είναι τα καθήκοντα της

Τι αναλαμβάνει μία οικιακή βοηθός;

Μια καθαρίστρια εκτελεί διάφορα καθήκοντα καθαρισμού και συντήρησης ενός σπιτικού περιβάλλοντος. Οι ακριβείς εργασίες που αναλαμβάνει μια καθαρίστρια μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη και τον τύπο του σπιτιού, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Σκούπισμα και Σφουγγάρισμα: Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των πατωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πατωμάτων του σπιτιού, των πλακιδίων, των ξύλινων επιφανειών και άλλων σκληρών επιφανειών.
 2. Καθαρισμός των Μπάνιων και των Κουζινών: Συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό των μπανιέρων, ντουζιέρων, τουαλετών, νιπτήρων, κουζινικών επιφανειών, φούρνων και εστιών.
 3. Καθαρισμός Παραθύρων: Συνήθως γίνεται καθαρισμός των τζαμιών, των πλαισίων και των παραθύρων, ενδεχομένως και των κουρτινών.
 4. Σκούπισμα και Καθαρισμός Επίπλων: Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό καναπέδων, καρεκλών, τραπεζών και άλλων επίπλων.
 5. Αλλαγή Κρεβατιών: Στην περίπτωση υπνοδωματίων, μια καθαρίστρια ενδέχεται να αλλάζει τα σεντόνια και να στρώνει τα κρεβάτια.
 6. Καθαρισμός και Συντήρηση Εσωτερικών Χώρων: Συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό των ντουλαπιών, των ντουλάπων, των εσωτερικών γυαλιών, καθώς και την αναδιάταξη αντικειμένων.
 7. Απορρίψη Απορριμμάτων: Συνήθως συμπεριλαμβάνει την απόρριψη των απορριμμάτων στα κατάλληλα δοχεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καθήκοντα μιας καθαρίστριας μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού και των κατοίκων του. Ορισμένοι πελάτες έχουν επιπλέον απαιτήσεις, και οι καθαρίστριες συνήθως προσαρμόζουν τον ρόλο τους ανάλογα.

Τι δεν αναλαμβάνει μία οικιακή βοηθός;

Υπάρχουν αρμοδιότητες που μία οικιακή βοηθός δεν αναλαμβάνει. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες συμφωνίες και τις προτιμήσεις της οικογένειας, αυτά τα καθήκοντα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Φροντίδα Παιδιών:
  Μια οικιακή βοηθός αναλαμβάνει καθήκοντα γύρω από τα παιδιά, όπως ορισμένες εργασίες φροντίδας (π.χ. προετοιμασία γευμάτων), αλλά συνήθως δεν αναλαμβάνει πλήρη φροντίδα των παιδιών (όπως η νταντά) ή εκπαιδευτικά καθήκοντα.
 2. Μαγειρική: Οι οικιακές βοηθοί μπορεί να ετοιμάζουν απλά γεύματα και σνακ, αλλά συνήθως δεν αναλαμβάνουν εξειδικευμένες μαγειρικές εργασίες ή την προετοιμασία συνθηκολογημένων γευμάτων.
 3. Φροντίδα Κατοικίδιων: Μια οικιακή βοηθός αναλαμβάνει την τακτοποίηση του χώρου όπου ζουν τα κατοικίδια, αλλά όχι τη φροντίδα τους.
 4. Κηπουρική: Η οικιακή βοηθός βοηθάει στη φροντίδα του κήπου, αλλά δεν αναλαμβάνει εξειδικευμένες εργασίες κηπουρικής.
 5. Μετακίνηση: Οι οικιακές βοηθοί μπορούν να συνοδεύουν παιδιά με τα πόδια μέχρι τον προορισμό τους. Αντιθέτως συνήθως δεν αναλαμβάνουν μετακίνηση των παιδιών σε σχολεία ή χρονοδιαγράμματα δραστηριοτήτων.

Χαρακτηριστικά απαραίτητα για μια Οικιακή Βοηθό

Οι καλές καθαρίστριες έχουν χαρακτηριστικά και δεξιότητες που τις κάνουν αποτελεσματικές και αξιόπιστες στην εργασία τους. Εδώ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας καλής καθαρίστριας:

 1. Προσοχή στη λεπτομέρεια: Μια καλή καθαρίστρια αφιερώνει χρόνο στη λεπτομέρεια. Καθαρίζει κάθε γωνιά και επιφάνεια στο σπίτι.
 2. Οργάνωση: Η καθαρίστρια είναι καλή στην οργάνωση. Αυτό περιλαμβάνει τον σωστό χρονοδιάγραμμα καθαρισμού και τη διαχείριση των απαραίτητων προμηθειών.
 3. Επαγγελματισμός: Μια καλή καθαρίστρια είναι επαγγελματίας στη συμπεριφορά και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πελάτες. Είναι ευγενική, εχέμυθη και σεβαστική.
 4. Εμπειρία: Η εμπειρία στον καθαρισμό διάφορων τύπων επιφανειών και υλικών είναι σημαντική. Μια έμπειρη καθαρίστρια γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει διάφορα υλικά και περιβάλλοντα.
 5. Προσαρμοστικότητα: Θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το σπίτι. Κάθε σπίτι μπορεί να έχει διαφορετικές απαιτήσεις.
 6. Αξιοπιστία: Οι καλές καθαρίστριες είναι στην ώρα τους.
 7. Καλή στην Επικοινωνία:Να μπορεί να καταλάβει τις οδηγίες της οικογένειας.
 8. Φιλική: Να είναι ευχάριστη, χαμογελαστή και ευγενική.
 9. Εξοικείωση με Εξοπλισμό: Γνώση και εξοικείωση με τον απαραίτητο εξοπλισμό καθαρισμού είναι σημαντική για να εκτελεί τις εργασίες αποτελεσματικά.
 10. Σεβασμός προς την Ιδιωτικότητα: Η διακριτικότητα και ο σεβασμός προς την ιδιωτικότητα των πελατών είναι βασικά.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νοικοκυράς με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις και κάθε ένας μας αναζητά διαφορετική οικιακή βοηθό. Εσείς σε ποιο τύπο ανήκετε;

Οικιακή Βοηθός: Ποιες είναι οι Τιμές;

Οι οικιακοί βοηθοί ορίζουν μόνοι τους τις τιμές βάσει τις εμπειρίας τους, τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν (μόνο το σπίτι ή και φροντίδα παιδιών) καθώς και την συχνότητα της εργασίας.  Οι τιμές μιας καθαρίστριας για σπίτι είναι είτε με την ώρα είτε με τον μήνα. Με την ώρα είναι 8-10 ευρώ/ ώρα. Για μια ολοήμερη εργασία συνήθως είναι στα 50 ευρώ. 

Η πληρωμή μπορεί να γίνει και μέσα από εργόσημο. Το εργόσημο είναι ένα ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, που το εκδίδει ο εργοδότης με την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες) και το λαμβάνει ο εργαζόμενος αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Το ποσό αφορά το σύνολο της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Οικιακή βοηθός έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα για καταβολή 14 μισθών, (περιλαμβάνει δηλαδή επίδομα κανονικής άδειας την οποία πρέπει μάλιστα να λαμβάνουν ενιαία και δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων) όπως όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. 

Σύμφωνα με το Mywage.gr

Εύρος μισθών για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο επιλεγμένο επάγγελμα – Οικιακοί βοηθοί και καθαρίστριες – από το βασικό αλλά φτάνει και τα 1.500€/ μήνα – 2022.

Καθαρίστρια: Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει;

Κάθε σπίτι πρέπει να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορεί η καθαρίστρια να εργαστεί.

Παρακάτω θα βρείτε μια ενδεικτική λίστα για το καθαρισμό σπιτιού που πρέπει να έχετε:

 • Ηλεκτρική σκούπα
 • Σφουγγαρίστρα με κοντάρι
 • Κουβάς σφουγγαρίσματος με υποδοχή για στίψιμο
 • Υγρό καθαριστικό δαπέδων
 • Χλωρίνη
 • Υγρό πιάτων
 • Υγρό καθαρισμού τζαμιών
 • Απολυμαντικό – καθαριστικό μπάνιου (νιπτήρας-λεκάνη-μπανιέρα)
 • Ρολό κουζίνας
 • 3 πανάκια με μικρο-ίνες για καλύτερο αποτέλεσμα 
 • 2 σφουγγαράκια 
 • Σακούλες σκουπιδιών μεγάλες και μικρές
 • Γάντια μιας χρήσης.

Ζητώ καθαρίστρια για σπίτι – Πού ν’ απευθυνθώ;

Η αναζήτηση καθαρίστριας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες. Μπορεί να υπάρχει πλήθος οικιακών βοηθών, ωστόσο οι ώρες, οι μέρες και η περιοχή είναι εκείνα που δυσκολεύουν την διαθεσιμότητά τους. Από στόμα σε στόμα’’ βοηθάει, καθώς μια οικογένεια μπορεί να προτείνει κάποια εξαιρετική καθαρίστρια για σπίτι, που έχει εργαστεί μαζί της στο παρελθόν. Ωστόσο, οι ανάγκες του κάθε σπιτιού ποικίλουν κι ενδεχομένως να μην αναλαμβάνει η κάθε καθαρίστρια τις ίδιες αρμοδιότητες. 

Πολλές είναι οι οικογένειες που ανατρέχουν σε online υπηρεσίες αναζήτησης οικιακής βοηθού όπως η Nannuka. Μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η Nannuka οι οικογένειες έρχονται σε άμεση επαφή με καθαρίστριες, που εξυπηρετούν την περιοχή τους και είναι σε θέση να δουν τις διαθέσιμες ώρες και μέρες που μπορούν να εξυπηρετήσουν, ακόμη και τις τιμές τους. Οι οικιακοί βοηθοί με φωτογραφία, με αξιολογήσεις και συστάσεις κατατάσσονται πρώτοι στις προτιμήσεις των οικογενειών.  

Ένας εναλλακτικός τρόπος για εύρεση καθαρίστριας είναι τα γραφεία εύρεσης εργασίας όπως η One & Only της Nannuka. Η έμπειρη ομάδα της αναλαμβάνει αιτήματα για εύρεση οικιακής βοηθού τόσο στην Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Δεκάδες οικιακοί βοηθοί έχουν βρει εργασία σε σπίτια με παιδιά ή για φροντίδα ηλικιωμένων. 

Σύμφωνα με έρευνα της Nannuka, μια από τις συχνότερες αναζητήσεις των οικογενειών που αναζητούν καθαρίστρια είναι ‘’οικιακοί βοηθοί φιλιππίνες’, οι Φιλιππινίζες οικιακές βοηθοί κατατάσσονται στην πρώτη θέση των επιλογών. Δεν λείπουν βέβαια και οι αναζητήσεις όπως ‘’ζητείται Ελληνίδα οικιακή βοηθός’’ η αγάπη για την καθαριότητα, την οργάνωση και την αρμονία άλλωστε, δεν λείπει ποτέ από το στοιχεία μιας Ελληνίδας.

Οικιακή βοηθός ή καθαρίστρια: Ποιές είναι οι διαφορές

Αν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημες έννοιες, στην πραγματικότητα είναι διαφορετική η φύση της εργασίας μιας οικιακής βοηθού σε σχέση με μια καθαρίστρια σε ένα σπίτι. 

Οι διαφορές τους σχετίζονται:

 • Συχνότητα εργασίας: μια καθαρίστρια εργάζεται σε ένα σπίτι 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ η οικιακή βοηθός συνήθως σε καθημερινή βάση.
 • Φύση της εργασίας: μια καθαρίστρια αναλαμβάνει συνήθως μόνο τον καθαρισμό του χώρου ενώ μια οικιακή βοηθός φροντίζει για όλη την οικογένεια (μαγειρική, σιδέρωμα κτλ)
 • Χώρος εργασίας: μια καθαρίστρια εργάζεται τόσο σε σπίτια όσο και σε γραφεία, ξενοδοχεία, εξωτερικούς χώρους ενώ μια οικιακή βοηθός δουλεύει μόνο σε οικίες 

Υπάρχουν διαφόρων τύποι οικιακών βοηθών. Οικιακή βοηθός γενικών καθηκόντων. Μπορεί να αναλάβει από οικίες, έως και καθαρισμό γραφείων, αυλών.

Οικιακή βοηθός για ηλικιωμένους. Δύναται να αναλάβει οικίες ηλικιωμένων, πολλές φορές ωστόσο τα καθήκοντα αυτά τα αναλαμβάνει και μια γηροκόμος, πιο συγκεκριμένα μια εσωτερική γηροκόμος, η οποία διαμένει στο σπίτι των ηλικιωμένων και φροντίζει και εκείνους και ενίοτε αναλαμβάνει και οικιακές εργασίες γύρω από το σπίτι. 

Οικιακή βοηθός για παιδιά. Συνήθως ζητείται καθαρίστρια για σπίτι που μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα του σπιτιού ενώ παράλληλα φροντίζει και τα παιδιά της οικογένειας. Η οικιακή βοηθός αναλαμβάνει την καθημερινή μαγειρική, το καθάρισμα του σπιτιού, το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων όλες τις οικογένειας ενώ παράλληλα κάνει babysitting. 

Οικιακή βοηθός εξωτερική. Πρόκειται για το αντίθετο από μια εσωτερική οικιακή βοηθό, που διαμένει στην οικία που εργάζεται και αναλαμβάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, όπως και το μαγείρεμα και άλλες καθημερινές υποχρεώσεις. Μια εξωτερική οικιακή βοηθός δεν διαμένει στο σπίτι ή στα σπίτια που εργάζεται, απλώς τα επισκέπτεται τις ώρες που έχουν κανονίσει με τον εργοδότη. 

Καθαρίστρια για φοιτητές. Όσο περίεργο να ακούγεται για τα σημερινά δεδομένα, πολλοί φοιτητές μη γνωρίζοντας πώς να διαχειριστούν το χάος που επικρατεί στα φοιτητικά τους σπίτια, πολύ συχνά αναζητούν καθαρίστρια. 

Καθαρίστρια για σπίτι. Γυναίκες για καθαρισμό σπιτιού, μαγείρεμα σε σπίτια και γενική επίβλεψη της κατοικίας. Αναλαμβάνει συνήθως παραπάνω από ένα σπίτι. Προσφέρει τις υπηρεσίες της 1-2 φορές την εβδομάδα.  

Καθαρίστρια για επαγγελματικό χώρο. Καθαριότητα για γραφεία, φροντιστήρια, σχολεία, παιδικούς σταθμού, οδοντιατρεία και άλλοι χώροι όπου συχνάζει καθημερινά κόσμος είναι μια συχνή αναζήτηση. 

Καθαρίστρια για Airbnb. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών (διαμερίσματα, βίλες) τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά αναζητούν έμπειρες καθαρίστριες για να αναλάβουν τον καθαρισμό του χώρου ανάμεσα στις κρατήσεις. 

Καθαρίστρια για πολυκατοικίες. Πρόκειται καθαρίστριες για σκάλες, κήπους, εξωτερικούς χώρους πολυκατοικιών. Συνήθως έρχονται σε επαφή με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών για να ορίσουν τη συχνότητα και τις τιμές τους.

πώς θα καθαρίσω τον φούρνο μου;

Πώς θα καθαρίσω τον φούρνο μου; Tips με φυσικά καθαριστικά

Συχνά πέφτουν υπολείμματα φαγητών, ιδιαίτερα υγρών, στον φούρνο μας και αμελούμε να τον καθαρίσουμε επί τόπου. Αυτό έχει ως συνέπεια, να συσσωρεύονται τα υπολείμματα...
πως φεύγει η μυρωδιά από μούχλα στα ντουλάπια

Πώς φεύγει η μούχλα από τα ντουλάπια της κουζίνας;

Η μούχλα στους χώρους του σπιτιού μας πέρα από μια δυσάρεστη εικόνα και οσμή, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας. Η εξάπλωση της...
χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πώς καθαρίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο-Tips

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, τη συντήρηση και τις αλλεργίες ενός φυσικού δέντρου. Δυστυχώς,...
καθαριστικά

Φυσικά καθαριστικά, που θα σας λύσουν τα χέρια

Η φροντίδα του περιβάλλοντός μας είναι μια διαδικασία που ξεκινά από το σπίτι. Τα πάντα, από πλαστικά δοχεία έως επιβλαβείς χημικές ουσίες καθαρισμού, μπορούν...
καθαρό σπίτι

Πώς να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι; Tips

Σε ποιον δεν αρέσει το σπίτι του να παραμένει καθαρό; Ποιος απολαμβάνει να αναλαμβάνει τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, ώστε να το βλέπει πάντα...

Συνέντευξη με μια οικιακή βοηθό-Τι να ρωτήσετε;

Αφού δημοσιεύσετε μια θέση εργασίας, το επόμενο βήμα είναι να πάρετε συνέντευξη από τους υποψήφιους, ώστε να διαπιστώσετε ποιος ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες σας....