Πώς να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι; Tips

ΟικογένειαTips & TricksΠώς να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι; Tips

Σε ποιον δεν αρέσει το σπίτι του να παραμένει καθαρό; Ποιος απολαμβάνει να αναλαμβάνει τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, ώστε να το βλέπει πάντα καθαρό και τακτοποιημένο; Οι απαντήσεις ποικίλουν. Συνήθως, σε όλους αρέσει να παραμένει το σπίτι μας καθαρό, λίγοι ωστόσο, απολαμβάνουν τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού.

Παρόλο που όλοι χαιρόμαστε με το να βλέπουμε το σπίτι μας σε τάξη, το να πρέπει να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό σε καθημερινή βάση είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.  Το να αναλάβουμε τις δουλειές του σπιτιού δεν χρειάζεται να αποτελεί μια τόσο δυσάρεστη σκέψη! Μόλις αναλύσουμε και καταγράψουμε τις εργασίες σε ημερήσιες, εβδομαδιαίες και μηνιαίες λίστες θα δούμε πόσο λίγο χρόνο χρειαζόμαστε πραγματικά, για να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό. Για τις ιδιαίτερα δύσκολες ώρες και μέρες, μη ξεχνάτε πως μια οικιακή βοηθός μπορεί να σας βοηθήσει.

Καθημερινή λίστα οικιακών εργασιών

Το να ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση με τις οικιακές μας εργασίες, βοηθά στην τήρηση της τάξης  και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Η καθημερινή λίστα οικιακών εργασιών καλό είναι να μοιράζεται μεταξύ των μελών της οικογένειας, ώστε κανείς να μην πέφτει όλο το βάρος σε ένα μόνο άτομο, συνήθως στη μητέρα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα καθημερινών οικιακών εργασιών που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα σας:

Υπνοδωμάτια

Φτιάξιμο κρεβατιών
Τοποθέτηση πραγμάτων στη θέση τους. Για παράδειγμα, μάζεμα πεταμένων ρούχων και ζητήστε από τα παιδιά να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους.

Κουζίνα

Πλύσιμο πιάτων μετά από κάθε γεύμα. Κάθε φορά που τελειώνει το πλυντήριο πιάτων, τοποθετούμε τα σκεύη στη θέση τους.
Καθαρίζουμε όλους τους πάγκους της κουζίνας.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τις συσκευές. Για παράδειγμα, σκουπίζουμε το εξωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων, του πλυντηρίου πιάτων, της καφετιέρας και του ψυγείου κ.λπ.
Τοποθετούμε τα πράγματα στη θέση τους. Για παράδειγμα, κάθε φορά που βγάζουμε από τα ντουλάπια μας κάποια συστατικά, τρόφιμα ή πιάτα, τα τοποθετούμε ξανά στη θέση τους.

Κύριοι χώροι (π.χ. σαλόνι, τραπεζαρία, γραφείο κ.λπ.)

Τακτοποιούμε τα έγγραφα του γραφείου μας σε καθημερινή βάση για να διατηρούμε την ακαταστασία υπό έλεγχο. Ανακυκλώνουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και  και αρχειοθετούμε τα υπόλοιπα αντικείμενα.
Τοποθετούμε τα πράγματα στη θέση τους. Για παράδειγμα, στοιβάζουμε τα βιβλία, διπλώνουμε τις κουβέρτες και ζητάμε από τα παιδιά να βάλουν τα παιχνίδια τους στη θέση τους.
Βγάζουμε τα σκουπίδια σε καθημερινή βάση.

Τουαλέτα

Κάνουμε ένα γρήγορο σκούπισμα των επιφανειών του μπάνιου. Αυτό περιλαμβάνει νεροχύτες, καθρέφτες και βρύσες.

Εβδομαδιαία λίστα οικιακών εργασιών

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα φέρουμε εις πέρας με τις εβδομαδιαίες δουλειές είναι να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας. Για παράδειγμα, η Κυριακή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ως ημέρα πλυντηρίου, οπότε όλοι έχουν καθαρά ρούχα για την επόμενη εβδομάδα. Εάν γνωρίζετε ότι μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας είναι συνήθως πολυάσχολη, αναθέστε μια μικρότερη αγγαρεία για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα εβδομαδιαίων οικιακών εργασιών που θα πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας:

Υπνοδωμάτια

Πλύσιμο και σιδέρωμα ρούχων. Οργάνωση του εσωτερικού μέρους των συρταριών και της ντουλάπας σας.
Πλύσιμο και άλλαγμα σεντονιών. Αυτό περιλαμβάνει καλύμματα στρώματος και μαξιλαροθήκες, μπορεί να γίνει κάθε εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα.
Σκούπισμα & σφουγγάρισμα.

Κουζίνα

Σκούπισμα όλων των σκληρών επιφανειών του σπιτιού.
Σφουγγάρισμα σε όλους τους ορόφους. Αυτό περιλαμβάνει τυχόν σκληρές επιφάνειες δαπέδου στο σπίτι σας. Εάν έχετε δάπεδα από σκληρό ξύλο, φροντίστε πρώτα να τα σφουγγαρίσετε.
Δείχνουμε την δέουσα σημασία στο ψυγείο σας. Πετάμε τα αχρησιμοποίητα υπολείμματα, ρίχνουμε οτιδήποτε χαλασμένο και κάνουμε ένα γρήγορο σκούπισμα του εσωτερικού μέρους τέλος ξεπλένουμε τα αποσπώμενα μέρη.
Σκουπίζουμε την υπόλοιπη κουζίνα. Συγκεκριμένα, εννοούμε το σκούπισμα των ντουλαπιών και των συσκευών κουζίνας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λαβές.
Ξεσκονίζουμε όλες τις επιφάνειες. Ένα γρήγορο ξεσκόνισμα μία φορά την εβδομάδα βοηθά στη μείωση των αλλεργιογόνων και προστατεύει τις επιφάνειες από γρατζουνιές και φθορά.

Στους κοινούς χώρους, όπως η τραπεζαρία, το καθιστικό, το γραφείο, επαναλαμβάνουμε όσα κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Τουαλέτα

Δίνουμε στο μπάνιο μας ένα scrub. Καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες του μπάνιου μας, συμπεριλαμβανομένης της τουαλέτας, του ντους και του καθρέφτη.
Πλένουμε τα χαλιά και τις πετσέτες του μπάνιου.
Καθαρίζουμε το νεροχύτη.
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με το κάθισμα τουαλέτας και τη λεκάνη τουαλέτας.
Τέλος, καθαρίζουμε τους τοίχους της μπανιέρας και του ντους.

Μηνιαία λίστα οικιακών εργασιών

Προσθέστε αυτές τις μηνιαίες εργασίες στην εβδομαδιαία λίστα εργασιών σας.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα μηνιαίων οικιακών εργασιών που θα πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας:

Υπνοδωμάτια

Καθαρίζουμε σχολαστικά και οργανώνουμε το εσωτερικό των συρταριών και της ντουλάπας μας. Αναδιοργανώνουμε και διπλώνουμε τα ρούχα.
Σκουπίστε σχολαστικά. Αυτή τη φορά, καθαρίζουμε κάτω από τα έπιπλα – ειδικά το κρεβάτι – και σε οποιοδήποτε δυσπρόσιτο μέρος.

Κουζίνα

Καθαρίζουμε το εσωτερικό του φούρνου σχολαστικά.
Καθαρίζουμε το εσωτερικό των δοχείων απορριμμάτων.
Καθαρίζουμε το πλυντήριο πιάτων. Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό που συνιστάται από τον κατασκευαστή του πλυντηρίου πιάτων.

Κύριοι χώροι διαβίωσης

Καθαρίζουμε τα έπιπλα. Έπιπλα, όπως καναπέδες. Σκουπίζουμε τα ξύλινα έπιπλα με ειδικά καθαριστικά.
Πλύσιμο των φωτιστικών οροφής.
Σκουπίζουμε τους διακόπτες φωτός, τις λαβές των θυρών και τη γύρω περιοχή του τοίχου.
Καθαρίζουμε το εσωτερικό των πλυντηρίων και των στεγνωτηρίων σας.
Δεν ξεχνάμε τα παράθυρα. Φροντίζουμε να ξεσκονίζουμε και να αδειάζουμε την ηλεκτρική σκούπα.

Τουαλέτα

Τρίβουμε τους τοίχους της μπανιέρας και του ντους, όπως και το δάπεδο.
Σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε το πάτωμα του μπάνιου.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την οργάνωση και την εκτέλεση των εργασιών σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια έμπειρη οικιακή βοηθό, που θα βρείτε στη Nannuka!

Παρακάτω ακολουθεί μια περιεκτική λίστα των καθημερινών σας εργασιών, για να διατηρείτε πάντα ένα καθαρό σπίτι.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται...

Πώς θα καθαρίσω τον φούρνο μου; Tips με φυσικά καθαριστικά

Συχνά πέφτουν υπολείμματα φαγητών, ιδιαίτερα υγρών, στον φούρνο μας...

Πώς φεύγει η μούχλα από τα ντουλάπια της κουζίνας;

Η μούχλα στους χώρους του σπιτιού μας πέρα από...

Πώς καθαρίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο-Tips

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με...
spot_img

Newsletter

Πώς θα καθαρίσω τον φούρνο μου; Tips με φυσικά καθαριστικά

Συχνά πέφτουν υπολείμματα φαγητών, ιδιαίτερα υγρών, στον φούρνο μας και αμελούμε να τον καθαρίσουμε επί τόπου. Αυτό έχει ως συνέπεια, να συσσωρεύονται τα υπολείμματα...

Πώς φεύγει η μούχλα από τα ντουλάπια της κουζίνας;

Η μούχλα στους χώρους του σπιτιού μας πέρα από μια δυσάρεστη εικόνα και οσμή, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας. Η εξάπλωση της...

Πώς καθαρίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο-Tips

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, τη συντήρηση και τις αλλεργίες ενός φυσικού δέντρου. Δυστυχώς,...

Φυσικά καθαριστικά, που θα σας λύσουν τα χέρια

Η φροντίδα του περιβάλλοντός μας είναι μια διαδικασία που ξεκινά από το σπίτι. Τα πάντα, από πλαστικά δοχεία έως επιβλαβείς χημικές ουσίες καθαρισμού, μπορούν...

Συνέντευξη με μια οικιακή βοηθό-Τι να ρωτήσετε;

Αφού δημοσιεύσετε μια θέση εργασίας, το επόμενο βήμα είναι να πάρετε συνέντευξη από τους υποψήφιους, ώστε να διαπιστώσετε ποιος ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες σας....

Εύκολες δουλειές στο σπίτι για παιδιά ηλικίας 2-9 ετών

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή των παιδιών σε δουλειές που αφορούν το συμμάζεμα και την καθαριότητα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο τα...

Οργάνωση σπιτιού την Άνοιξη- Η The Tidy Guru δίνει συμβουλές(Συνέντευξη)

Έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το 2011 η κα. Μαριλένα Πατέρα εργαζόταν ως visual merchandiser, τότε ήταν που άρχισε να σκέφτεται ότι μια ντουλάπα σπιτιού...

Καθαρισμός σπιτιού, λίγο πριν υποδεχτούμε την Άνοιξη

Οι κρύες μέρες βρίσκονται εδώ και συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ωστόσο, ο μήνας αυτός αποτελεί θεωρητικά τον τελευταίο χειμερινό μήνα, έπεται...

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα;

Πολύ συχνά λόγω κάποιου ''ατυχήματος'' ή απερισκεψίας βλέπουμε στο αγαπημένο μας τζιν ή μπλουζάκι λεκέ από μελάνι ή μια κολλημένη τσίχλα. Στην αρχή μπορεί...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.