Πρώτο μπάνιο νεογέννητου στο σπίτι – Πώς θα γίνει με ασφάλεια;

ΜωρόΠρώτο μπάνιο νεογέννητου στο σπίτι - Πώς θα γίνει με ασφάλεια;

Είναι πολύ σύνηθες οι νέοι γονείς να αγχώνονται αρκετά για το πρώτο μπάνιο νεογέννητου στο σπίτι. Ως επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τη φροντίδα του νεογνού δεχόμαστε πολλά ερωτήματα. Τέτοια είναι: πότε πρέπει να γίνεται, τι θα χρειαστεί, πως θα το κρατήσουν με ασφάλεια, ποια η σωστή θερμοκρασία. 

Πότε γίνεται το πρώτο μπάνιο του μωρού;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το πρώτο μπάνιο του μωρού καλό είναι να αποφεύγεται το πρώτο 24ωρο από τη γέννηση. Η αναμονή αυτή προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στο μωρό όπως η επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα. Ακόμα, η έναρξη του θηλασμού και η καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Επιπρόσθετα, η διατήρηση του σμήγματος πάνω στο δέρμα τους, το διατηρεί μαλακό και ενυδατωμένο και δεν θα πρέπει να απομακρύνεται.

μπάνιο νεογέννητου

Πού να κάνω μπάνιο το νεογέννητο;

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τους γονείς πώς να κρατούν το νεογέννητο σταθερά και με ασφάλεια στο πρώτο μπάνιο νεογέννητου. Καλό είναι το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό. Γι’ αυτό η μπανιέρα για το μπάνιο του μωρού θα πρέπει να χρησιμοποιείται μετά την πτώση του κολοβώματος του ομφάλιου λώρου. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του αφαλού ο οποίος καθαρίζεται με αποστειρωμένη γάζα, βρεγμένη με καθαρό οινόπνευμα. 

Μπάνιο νεογέννητου πριν πέσει ο αφαλός, πώς γίνεται;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λόγω της αποφυγής βύθισης του αφαλού στο νερό, το μπάνιο γίνεται εκτός μπανιέρας με τρεχούμενο νερό. Χρειάζεται η παρουσία δύο ατόμων ώστε η διαδικασία να είναι ασφαλέστερη μέχρι να εξοικειωθείτε. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι η χρήση ζεστής, βρεγμένης πετσέτας για τοπικό πλύσιμο σε όλο το σώμα. Προτού αποχωρήσετε από το μαιευτήριο, οι μαίες θα σας δείξουν ασφαλή κρατήματα για το μπάνιο του μωρού σας. 

μπάνιο νεογέννητου

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο το μωρό;

Δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε μέρα διότι συχνά παρατηρούνται ερεθισμοί στο ευαίσθητο δέρμα των νεογνών. Δεν παραλείπετε φυσικά το τοπικό πλύσιμο που αφορά στην αλλαγή της πάνας. Μια καλή συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητική.

Τι θα χρειαστούμε στο πρώτο μπάνιο;

Τα απαραίτητα που θα χρειαστείτε, θα πρέπει να φροντίσετε να τα έχετε συγκεντρώσει σε βολική απόσταση δίπλα σας. Αυτά είναι η μπανιέρα(αφού πέσει ο αφαλός), η πετσέτα/μπουρνούζι, το βρεφικό σαπούνι και ένα πλαστικό κανατάκι, το οποίο βολεύει πολλούς γονείς στο τελικό ξέβγαλμα.

Διαδικασία του πρώτου μπάνιου

Προτού ξεκινήσετε το μπάνιο του μωρού θα πρέπει να έχετε ρυθμίσει την θερμοκρασία του χώρου περίπου στους 22οC. Είτε το μπάνιο γίνεται στα χέρια είτε στη μπανιέρα η διαδικασία είναι περίπου η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις μας είναι απαλές ξεκινώντας από το κεφάλι. Εν συνεχεία, γύρω από το λαιμό, κάτω από τις μασχάλες, πίσω από τα αυτάκια, το σώμα και ανάμεσα στα πόδια. Αφήνουμε στο τέλος την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε αυτό το στάδιο, η χρήση της πλαστικής κανάτας βοηθά στο να έχετε καθαρό νερό και σε σταθερή θερμοκρασία. Στη συνέχεια τυλίγετε απαλά το μωρό με την καθαρή πετσέτα. 

Η θερμοκρασία του νερού

Εκτός από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου, θα πρέπει  να εξασφαλίσετε και τη θερμοκρασία του νερού της μπανιέρας η οποία καλό είναι να κυμαίνεται στους 37oC. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο ή το εσωτερικού του πήχη σας.

Λέμε ναι στα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του μπάνιου;

Η χρήση παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του μπάνιου καλό είναι να γίνεται σε μεγαλύτερα βρέφη τα οποία είναι πιο ανεπτυγμένα ψυχοκινητικά. 

Τι μπορώ να κάνω αν δε του αρέσει το νερό;

Σε περίπτωση που το μωρό δείχνει δυσαρέσκεια με το νερό και τη διαδικασία του μπάνιου, μπορείτε να επιλέξετε την ώρα της ημέρας που είναι πιο ευδιάθετο. Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική, να του μιλάτε και να του τραγουδάτε. 

Ξένια Γαλανοπούλου
Ξένια Γαλανοπούλου
Η Ξένια Γαλανοπούλου είναι Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών & Μαιευτών Αθήνας. Σπούδασε μαιευτική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθήνας) και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Oulu της Φινλανδίας. Είναι πιστοποιημένη ανανήπτρια της Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης (BLS –AED Provider Course) από το ERC (European Resuscitation Council). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Health Coaching για επαγγελματίες υγείας στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί σε μεγάλο μαιευτήριο της Αθήνας και στη συνέχεια εργάστηκε για 5 χρόνια σε γνωστό κέντρο εξωσωματικής. Έχει συνεργαστεί με μαιευτήρες-γυναικολόγους σε γυναικολογικά ιατρεία, ιατρεία εμβρυομητρικής ιατρικής, σε τοκετούς και γυναικολογικά-ογκολογικά περιστατικά παρέχοντας υποστήριξη σε κάθε γυναίκα και οικογένεια με γνώμονα την ενσυναίσθηση και την έγκυρη και επικαιροποιημένη γνώση. Παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα μετά το τοκετό, περιποίηση νεογνού, υποστήριξη μητρικού θηλασμού, υποστήριξη γονέων, προγεννητικά μαθήματα προετοιμασίας γονέων και συμβουλευτική σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης και γονιμότητας. Σύντομα λαμβάνει τίτλο μεταπτυχιακού διπλώματος από το τμήμα Πολιτικών Υγείας της Σχολή Δημόσιας Υγείας (MSc in Leadership, Innovation, and Value Based Health Policies).

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Νέοι Γονείς στα 18-23; Ναι, Μπορείς να το Κάνεις και Μάλιστα Καλά!

Νεαροί Γονείς με μεγάλη αποστολή Όσοι είναι γονείς στα 18,...

Ανάπτυξη παιδιού ανά μήνα και έτος – Πώς ένα παιδί αλλάζει;

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο...

Πρώτες Βοήθειες, πρώτη ελπίδα – ιστορίες ανθρώπων που σώζουν ζωές

Η εκμάθηση πρώτων βοηθειών δεν είναι απλώς μια χρήσιμη...

Κολικοί μωρού – Πώς θα τους αντιμετωπίσουμε;

Οι κολικοί μωρού αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο που προβληματίζει...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.