Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του

ΠαιδίΕκπαίδευσηΑσκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε το παιδί τους πρέπει να μάθει να γράφει το όνομά του. Πρόκειται για ένα κοινό θέμα, που απασχολεί λίγο πολύ όλους τους γονείς. Ας κάνουμε ξεκάθαρο κάτι πολύ βασικό, το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς.

Αν φτάσει σε κάποια ηλικία και παρατηρείται πως έχει ιδιαίτερες ελλείψεις για το αναπτυξιακό του στάδιο, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει. Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένες ασκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του και μπορούμε όλοι να τις συμβουλευτούμε και να τις κάνουμε πράξη.

Εάν το παιδί σας είναι ακόμα στο νηπιαγωγείο, πρέπει να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες προ-γραφής πριν προχωρήσει σε στυλό και χαρτί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας και τελικά να το διδάξετε πώς να γράφει με σιγουριά και σωστά το όνομά του.

Πότε πρέπει ένα παιδί να μπορεί να γράψει το όνομά του;

Πρώτον, μπορεί να αναρωτιέστε αν το παιδί σας ηλικίας 3 ή 4 ετών θα πρέπει να είναι σε θέση να γράψει το όνομά του ή γιατί ασκείστε τόσο συχνά και το παιδί σας εξακολουθεί να μην το γράφει σωστά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα παιδιά αρχίζουν πρώτα να σχηματίζουν τυχαία και να πειραματίζονται με γράμματα ως μέρος των αναπτυξιακών σταδίων του σχεδίου. Σε κάποιο σημείο, μεταξύ 2 και 4, αρχίζουν να εμφανίζονται σχήματα που μοιάζουν αόριστα με γράμματα (όπως το κεφαλαίο γράμμα T ή V). Σε ηλικία περίπου 4 ετών, το παιδί σας πιθανότατα θα αρχίσει να «γράφει» στα σχέδιά του, πράγμα που σημαίνει ότι πειραματίζεται με τη διαμόρφωση γραμμάτων που βλέπει συχνά – στο περιβάλλον του, το όνομά του γραμμένο σε κάποια ζωγραφιά.

Μπορεί με περηφάνια να ανακοινώσει μια μέρα ότι γράφει. Το παιδί σας είναι πιθανώς πιο εκτεθειμένο στο όνομά του από οποιαδήποτε άλλη λέξη αν είναι γραμμένο στα υπάρχοντά του, στις ζωγραφιές του και ειδικά αν ένας γονέας προσπαθεί να το εξασκήσει συχνά.

Η απλή απάντηση είναι μην ανησυχείτε για το πότε ένα παιδί πρέπει να μάθει να γράφει το όνομά του. Δεν υπάρχει ηλικία που το παιδί σας πρέπει να ξέρει πώς να γράψει το όνομά του. Πιθανότατα θα αρχίσει γύρω στα 4 χρόνια, ίσως λίγο νωρίτερα ή αργότερα.

Πρέπει τα παιδιά να γράφουν τα ονόματά τους με κεφαλαία γράμματα

Είναι ευκολότερο για ένα μικρό παιδί να μάθει πρώτα το όνομά του με κεφαλαία γράμματα, καθώς αυτά αποτελούνται από απλούστερες γραμμές και καμπύλες. Το παιδί σας θα βιώσει επίσης μεγαλύτερη επιτυχία όταν είναι σε θέση να σχηματίσει τα κεφαλαία γράμματα.

Πώς διδάσκετε ένα παιδί να γράφει το όνομά του;

Το γράψιμο είναι μια διαδικασία ανάπτυξης πολλών δεξιοτήτων και το τελευταίο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι η σύνταξη γραμμάτων σε ένα κομμάτι χαρτί με μολύβι ή στυλό.  Τα παιδιά αρχίζουν να γράφουν από την πρώτη τάξη γιατί μέχρι τότε έχουν αναπτύξει τον απαραίτητο λεπτό κινητικό έλεγχο, για να γράφουν σωστά και να ελέγχουν το μολύβι τους.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το πρώτο βήμα είναι το παζλ, ώστε να αναπτύξουν τις λεπτές  κινητικές δεξιότητές τους και αργότερα να αρχίσουν να μαθαίνουν να γράφουν τα ονόματά τους εισάγοντας τα γράμματα με πολλούς διαφορετικούς ανεπίσημους τρόπους.

Αφήστε μακριά τα φύλλα εργασίας, τις διαδικτυακές εφαρμογές και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που δεν βασίζεται στο παιχνίδι.

Αφήστε το παιδί σας να βλέπει συχνά το όνομά του

Ένα σημαντικό βήμα για να μάθετε να γράφετε ένα όνομα είναι η αναγνώριση ονόματος. Ένα παιδί που βλέπει συχνά το όνομά του, θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύει, να το αποτυπώνει στη μνήμη του και να έχει μεγαλύτερη επιτυχία όταν προσπαθεί να το γράψει.

Γράψτε το όνομα του παιδιού σας στην επάνω αριστερή γωνία στις ζωγραφιές του. Αυτό διδάσκει επίσης πως γράφουμε από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Όπως μπορείτε επίσης να προσθέσετε το όνομά του στην πόρτα του υπνοδωματίου του.

Περπατήστε τα γράμματα

Χρησιμοποιώντας κιμωλία, σχεδιάστε ένα γράμμα κάθε φορά του ονόματος του παιδιού σας με τεράστια γράμματα στην αυλή ή σε οποιαδήποτε μεγάλη επιφάνεια. Τα γράμματα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε το παιδί σας να περπατήσει γύρω τους. Εξασκηθείτε στη σωστή διαμόρφωση ξεκινώντας από τη σωστή θέση και προχωρώντας κατά μήκος του γράμματος με τη σωστή σειρά.

Χρησιμοποιήστε το Messy Play

Το messy play είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε την αναγνώριση και τη γραφή ονομάτων. Εστιάστε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σας σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις αν είναι δυνατόν – αφή, ήχος, όσφρηση, γεύση και όραση. Όταν ενσωματώνονται περισσότερες αισθήσεις, οι έννοιες μαθαίνονται πιο γρήγορα και γίνονται συσχετίσεις.

Όσο πιο ακατάστατη είναι η δραστηριότητα, τόσο πιο πιθανό είναι το παιδί σας να θυμάται τα γράμματα με τα οποία έπαιζε και τα σχήματά τους.

  • Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο πινέλο βουτηγμένο στο νερό για να εντοπίσετε πάνω από μεσαίου μεγέθους γράμματα που σχεδιάζονται με κιμωλία στο πλακόστρωτο.
  • Σχηματίστε γράμματα σε αφρούς ξυρίσματος.
  • Δημιουργήστε γράμματα σε ένα δίσκο άμμου.
  • Ψήστε μπισκότα σε σχήματα γραμμάτων.
  • Γράψτε τα γράμματα σε μεγάλα κομμάτια γυαλόχαρτου και ζητήστε από το παιδί σας να τα εντοπίσει. Η αίσθηση της τραχιάς υφής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποτυπώσετε το σχηματισμό στο μυαλό του παιδιού σας.
  • Χρησιμοποιήστε νερομπογιές, για να εντοπίσετε γράμματα σε μεγάλο χαρτί, μπορούν με τα δάχτυλά τους τα παιδιά να τα ζωγραφίζουν περιμετρικά.
  • Χρησιμοποιώντας πλαστελίνη, δημιουργήστε κάθε γράμμα του ονόματος.

Παίξτε με τα γράμματα

Αφήστε το παιδί σας να παίξει με πλαστικό, αφρό ή ξύλινα γράμματα. Νιώστε τα γράμματα και εντοπίστε τα με τα δάχτυλά σας. Δημιουργήστε το όνομά σας με τα γράμματα. Πείτε τον ήχο κάθε γράμματος. Τα μαγνητάκια ψυγείου είναι από τις καλύτερες ασκήσεις για να παίξετε με τα σχήματα των γραμμάτων.

Ξεκινήστε την ανίχνευση γραμμάτων

Όταν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο (και έτοιμο) και έχετε εξασκηθεί στα γράμματα με πολλούς τρόπους, μπορεί να αρχίσει να εντοπίζει μεγάλα γράμματα σε χαρτί.

  • Εκτυπώστε κάθε γράμμα σε χαρτί Α4.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να εντοπίσει κάθε γράμμα με το δάχτυλό του.
  • Στη συνέχεια, πάρτε χρωματιστές κηρομπογιές και ζωγραφίστε τα γράμματα.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε το μέγεθος των γραμμάτων.

Εάν το παιδί σας πειραματιστεί γράφοντας το όνομά του πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μην το σταματήσετε. Επιτρέψτε του να πειραματιστεί ελεύθερα με τη γραφή.

Θυμηθείτε να διασκεδάσετε και αφήστε το παιδί σας να προχωρήσει με το δικό του ρυθμό.

Μην ξεχνάτε, πως στη Nannuka μπορείτε να βρείτε παιδαγωγούς, που μέσα από εναλλακτικές και καινοτόμες μορφές μάθησης, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μαθησιακών ικανοτήτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά!

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών....

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Το κλειδί για μια συμπεριληπτική τάξη

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση που...

Πώς μελετά ένα παιδί με δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια από τις πιο συχνές μαθησιακές...

Ανάπτυξη παιδιού ανά μήνα και έτος – Πώς ένα παιδί αλλάζει;

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.