Τι είναι ο ιός κοξάκι;
Ο ιός κοξάκι είναι ένας πολύ συχνός ιός, που προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά. Είναι ένας ιός που είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών. Η μόλυνση συνήθως δεν είναι σοβαρή στα παιδιά και συνήθως υποχωρεί σε επτά έως 10 ημέρες χωρίς ιατρική θεραπεία. Ονομάστηκε έτσι, γιατί το 1949 τα πρώτα δείγματα κοπράνων τα πήραν στην κωμόπολη Coxsackie, N.Y.
Συμπτώματα κοξάκι
- Εξανθήματα γύρω από το στόμα, στα χέρια, τις παλάμες και στα πόδια, τις πατούσες. Στην αρχή βλέπουμε κόκκινα στίγματα, τα οποία συχνά γίνονται μικρές φουσκάλες.

- Πυρετός που διαρκεί περίπου 3 μέρες
- Πονόλαιμος
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκοί πόνοι
- Δυσφορία στην κοιλιά
- Ναυτία
Ποια περίοδο κολλάει το κοξάκι;
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η εξάπλωση του ιού είναι πιο συχνή κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ωστόσο, ο ιός είναι διαδεδομένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Πώς μεταδίδεται το κοξάκι;
Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με εκκρίσεις από τη μύτη και το λαιμό (όπως το σάλιο ή τη ρινική βλέννα), το υγρό από τις φουσκάλες ή τις κρούστες ή τη μόλυνση από το στόμα και τα κόπρανα. Αν είναι ακόμα με πάνες, τα χέρια των μωρών μπορεί να μπουν κρυφά σε βρώμικες πάνες πολύ γρήγορα και μετά να επιστρέψουν στο στόμα τους, έτσι μπορεί να γίνει η μόλυνση μέσω κοπράνων.
Μπορεί επίσης, ένα παιδί που ξεχνά να πλυθεί μετά από μια επίσκεψη στο μπάνιο να βάλει ένα άπλυτο χέρι στο στόμα του. Τα παιδιά μπορούν επίσης να περάσουν τον ιό ενώ παίζουν μαζί, καθώς ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες.
Ανεμοβλογιά ή κοξάκι;
Τα εξανθήματα της ανεμοβλογιάς συνήθως ξεκινούν από τον κορμό του σώματος και κινούνται προς τα έξω, ενώ τα εξανθήματα του ιού κοξάκι επικεντρώνονται γύρω από τα χέρια, τα πόδια και το στόμα.
Πώς γίνεται η διάγνωση του ιού κοξάκι;
Ο γιατρός μπορεί να λάβει ένα επίχρισμα από το λαιμό ή ένα δείγμα κοπράνων μπορεί να σταλεί σε εργαστήριο για να προσδιοριστεί ποιος εντεροϊός προκάλεσε την ασθένεια.
Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το κοξάκι
- Το κοξάκι είναι εξαιρετικά μεταδοτικό
- Πονάει πολύ συχνά
- Προκαλεί αφυδάτωση
Τι κάνω μόλις το παιδί κολλήσει κοξάκι;
Έχουμε αρκετά παυσίπονα στο σπίτι; αν όχι, πρέπει. Επίσης, οδοντικά τζελ μέσα στα μάγουλα, πάνω στη γλώσσα, για μια πιο τοπική αντιμετώπιση. Από την πρώτη στιγμή που μάθουμε πως το παιδί μας νοσεί από κοξάκι, φροντίζουμε για συνεχή ενυδάτωση. Νερό, χυμό, σούπες, ζωμό, γιαουρτάκια, ό,τι είναι ήπιο και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Φυσικά, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας, για να μας κατευθύνει πλήρως.
Αντιμετώπιση του ιού κοξάκι
Αρχικά σημαντική είναι η πρόληψη και έπειτα η αντιμετώπιση, γι’ αυτό ας δούμε πώς μπορούμε να μην κολλήσουμε κοξάκι.
Εμβόλιο δεν υπάρχει διαθέσιμο (σε ερευνητική φάση για τον EV71). Οπότε η πρόληψη περιορίζεται στους βασικούς κανόνες υγιεινής στην οικογένεια, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στις κατασκηνώσεις…
- Βάζουμε το χέρι μας στον βήχα και στο φτάρνισμα (εσωτερική πλευρά των αγκώνων)
- Πλένουμε τα χέρια μας (ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα)
- – Πριν φάμε
– Αφού πάμε τουαλέτα
– Όταν έχουμε πιάσει την πάνα του μωρού
– Όταν πιάσουμε τη μύτη και το στόμα του μωρού
– Πριν μαγειρέψουμε, πριν κόψουμε σαλάτα - Καθαρίζουμε με αντισηπτικό πάγκους εργασίας, φαγητού, παιχνίδια, καρεκλάκια, πάγκους παρασκευής φαγητού
- Αποφυγή ψυκτών νερού
- Απολύμανση των κολυμβητικών δεξαμενών και των πέριξ αυτών χώρων
Δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία ή αντιπυρετικά. Τα άφθονα υγρά είναι συνήθως τα μέτρα για την αντιμετώπισή του.