Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Οι ζωγραφιές των παιδιών δίνουν χαμόγελα ελπίδας!

playland

Μιλήσαμε με την κ. Θεώνη Παπαδημητρακοπούλου, ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού, παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου Playland στη Βάρκιζα και της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τα κίνητρα της δράσης και εκδήλωσης αγάπης «Σου χαμογελώ μέσα από τις ζωγραφιές μου! Χαμογέλα κι εσύ!» Δείτε τι μας απάντησε- λόγια έμπνευσης και ελπίδας.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της δράσης την οποία μας παρουσιάζετε στην εκδήλωση;

Πριν από 10 χρόνια περίπου, οι μαθητές μας είχαν προσφέρει τις ζωγραφιές τους για να διακοσμήσουν τους τοίχους των εξωτερικών ιατρείων του Αγίου Σάββα. Από τότε, κάθε χρονιά, αναλαμβάνουμε πλούσια και διαφορετική δράση εθελοντικού χαρακτήρα, στηρίζοντας διαφορετικούς κάθε φορά οργανισμούς και συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Σκεπτόμενοι φέτος τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι ενώ θέλαμε να επικεντρωθούμε στη σημασία της φροντίδας, της έγνοιας του συνανθρώπου μας κι όχι ίσως τόσο της υλικής προσφοράς, δεχτήκαμε ένα e-mail που μας κινητοποίησε να επαναλάβουμε την ίδια δράση, με καινούριο υλικό, 10 χρόνια μετά. Το e-mail μας το είχε στείλει μια επισκέπτρια του Αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας, για να μας ευχαριστήσει που οι ζωγραφιές των παιδιών στους τοίχους της είχαν κρατήσει την πιο ζεστή συντροφιά όσο περίμενε τις απαντήσεις από τις εξετάσεις της. Την έδωσαν χαρά κι ελπίδα. Αυτό ήταν, λοιπόν! Πήραμε λοιπόν την επιβεβαίωσή μας: θα επαναλαμβάναμε τη δράση μας!

 

Πώς αγκάλιασαν τα παιδιά τη δράση;

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ξεκομμένη από το εκπαιδευτικό μας πλαίσιο και τη γενικότερη φιλοσοφία του σχολείου μας για τη σημασία του εθελοντισμού και την ένταξη του στην καθημερινότητά μας από την προσχολική κιόλας ηλικία. Η δράση αυτή, εξάλλου, έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη, περνώντας από φάσεις και στάδια όπου τα παιδιά, πάντα μαζί με τους γονείς τους, έχουν και την ανάλογη συμμετοχή, ανάλογα με την ηλικία τους. Αξίζει να αναφέρουμε την επίσκεψη μας σε γηροκομείο όπου τα παιδιά είχαν μια σπάνια ευκαιρία να νιώσουν τη θαλπωρή της μεγαλύτερης γενιάς και να προσφέρουν την ελπίδα τους δώρο στους μεγαλύτερους. Και φυσικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι όλη η δράση γίνεται βιωματικά, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αξία της εμπειρίας και όχι του… «κηρύγματος».

 

Θυμάστε κάποια χαρακτηριστική αντίδραση των παιδιών που σας έκανε εντύπωση;

Καταρχάς τα παιδιά, λάτρεψαν από την αρχή το ίδιο το ταξίδι της ζωγραφικής! Τους κέρδισε πολύ το ότι αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν με ένα απλό πινέλο, έπαιρνε μετά μορφή σε ένα χαρτί, γινόταν ζωγραφιά, για να κορνιζαριστεί μετά και να «συμμετέχει» σε ένα σκοπό αγάπης και φροντίδας. Στο βίντεο που θα παρουσιάσουμε στην εκδήλωση, θ’ ακούσουμε τα ίδια τα παιδιά να μας μιλάνε για την αγάπη, τον εθελοντισμό, την αξία της προσφοράς. «Εθελοντισμός είναι να προσφέρω, χωρίς να ζητάω αντάλλαγμα», θα μας πει ένα νηπιαγωγάκι. Και στην ερώτηση τι θα έκανες για να αισθανόταν κάποιος που το έχει ανάγκη καλύτερα; η απαντήσεις έρχονταν αβίαστα και πάντα συγκινητικά: «Θα τον έπαιρνα μια αγκαλιά!» και «Θα του χάριζα μια ζωγραφιά, για να γίνει καλά!»

 

Η εκδήλωση της Κυριακής τι περιλαμβάνει;

Την Κυριακή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, εκθέτουμε τα έργα των παιδιών πριν πάρουν το δρόμο τους για το νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, για να τα καμαρώσει όλος ο κόσμος. Τα παιδιά που έχουν κάνει τις ζωγραφιές θα τραγουδήσουν στην γιορτή που θα ακολουθήσει ενώ  η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου και ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας, θα τους πλαισιώσουν με τις ερμηνείες τους. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο αγαπημένος σε όλους ηθοποιός Κώστας Κόκλας.

Στόχος μας είναι πάντως να καταφέρουμε να κάνουμε αυτή τη δράση θεσμό, να εξαπλωθεί σε περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και να ντύνει με ελπίδα και χαμόγελο τις στιγμές των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30 π.μ.

Τόπος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση εδώ

 

playland

 

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

μητρότητα

Μητρότητα: ποτέ μην αμφιβάλλεις!

Ξέρεις τι σημαίνεις για εκείνα. Κι αν δεν το ξέρεις, το νιώθεις. Όμως κάποιες στιγμές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *