Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Οδηγός του σωστού γονιού απέναντι στη babysitter.

Οδηγός του σωστού γονιού απέναντι στη babysitter

Είναι ο πολύτιμος βοηθός μας. Το δεξί μας χέρι. Οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε τη φροντίδα, την εκπαίδευση και το παιχνίδι των παιδιών μας. Αυτό τις κάνει σίγουρα κάτι περισσότερο από απλές «υπαλλήλους μας». Είμαστε σίγουροι όμως ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει; Τι πρέπει να έχουμε υπ’ όψη, ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες μας και τι να προσέξουμε στη συμπεριφορά μας όταν προσλαμβάνουμε babysitter ή παιδαγωγό αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας;

Οδηγός του σωστού γονιού απέναντι στη babysitter

 

  • Έχουμε ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Η babysitter του παιδιού μας δεν είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Και δεν είναι, ακριβώς για να μπορεί να είναι άψογη στη «δουλειά» για την οποία έχει κυρίως προσληφθεί: τη φροντίδα ή την εκπαίδευση του παιδιού μας. Aν προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε τον ρόλο της babysitter, της παιδαγωγού, της οικιακής βοηθού του ανθρώπου για όλα τα θελήματα σε ένα πρόσωπο είναι σίγουρο ότι σε κάποιον από αυτούς τους ρόλους δεν θα τα καταφέρει. Καλύτερα να μην το διακινδυνεύσουμε.

  • Ενθαρρύνουμε τον διάλογο.

Η συζήτηση είναι το κλειδί για μια ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία με την babysitter/παιδαγωγό. Προσπαθούμε να δημιουργούμε πάντα τα ερεθίσματα να μας μιλήσει, να ανοιχτεί, να εκφράσει τις απόψεις της πάνω στα θέματα του παιδιού μας αλλά και πάνω σε θέματα που αφορούν τις συνθήκες της εργασίας της. Αν νιώθουμε ότι αισθάνεται αμήχανα να μιλήσει για αυτά, την ενθαρρύνουμε. Τη διευκολύνουμε να εκφράσει τους προβληματισμούς της, τις ανασφάλειες της, εργασιακά της ζητήματα. Τη ρωτάμε αν είναι ευχαριστημένη ή αν θα ήθελε να αλλάξει κάτι; ‘Όσες περισσότερες εκκρεμότητές της λύνονται, όσα λιγότερα εργασιακά ζητήματα (άδεια, ώρες εργασίας, συνθήκες, αμοιβή, κτλ) την απασχολούν, τόσο πιο ανάλαφρη και απερίσπαστη νιώθει για να φροντίσει το παιδί μας όπως της έχουμε αναθέσει.

  • Εξασκούμε όλη την ενσυναίσθησή μας.

Μερικές φορές  ο πιο απλός τρόπος να καταλάβουμε τί μας λέει ο άλλος ή τί θα ήθελε να μας πει είναι να μπούμε στη θέση του. Θα μας άρεσε εμάς για π.χ να μας κρατήσουν στη δουλειά χωρίς ειδοποίηση μισή ώρα πιο πολύ ενώ έχουμε κανονίσει άλλα σχέδια; Θα μας άρεσε να μας υψώσει τη φωνή ο διευθυντής μας για κάτι που απλώς θα μπορούσε να μας το δείξει διαφορετικά; Θα μας άρεσε να πρέπει να μαντέψουμε τι περιμένει από εμάς ενώ θα μπορούσε απλώς να μας το εκθέσει; Αν καταφέρνουμε να μπαίνουμε στη θέση του ανθρώπου που έχουμε επιφορτίσει με τη φροντίδα ή την εκπαίδευση του παιδιού μας, θα λύσουμε πολλά ζητήματα πριν ακόμα εγερθούν και θα έχουμε έναν επαγγελματία απέναντί μας πρόθυμο να δώσει τον καλύτερο εαυτό του!

  • Δείχνουμε την εκτίμησή μας.

Όχι απλώς δεν θα ζημιωθούμε αν δείχνουμε την εκτίμησή μας με κάθε ευκαιρία. Αντίθετα, θα κερδίσουμε έναν επαγγελματία με αυτοπεποίθηση, έναν άνθρωπο που θα έχει κίνητρο να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Υπάρχει καλύτερο κίνητρο για να είμαστε ακόμα πιο αποδοτικοί από το να αισθανόμαστε ότι η δουλειά μας πιάνει τόπο, ότι κάποιος το εκτιμά και το αναγνωρίζει και μάλιστα όταν ο τομέας πάνω στον οποίο εργάζεται κανείς είναι η φύλαξη ή η εκπαίδευση ενός παιδιού και ο «κάποιος» είναι ο ίδιος ο γονιός του; Όχι, δεν θα «κακομάθουμε» την babysitter μας αν της δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας για εκείνα που κάνει σωστά όπως και δεν θα την αποθαρρύνουμε αν με ευγενικό τρόπο της δείξουμε τί θα ήταν σκόπιμο να βελτιώσει.

  • Ανταμοίβουμε αναλόγως προσόντων

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα πιο άμεσος τρόπος για να δείξουμε ότι εκτιμούμε το έργο που κάνει στα παιδιά μας μία babysitter η παιδαγωγός. Κι αυτό είναι οι οικονομικές απολαβές της. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε για να της παρέχουμε μια αξιοπρεπή αμοιβή, ανταμοίβουμε αναλόγως προσόντων (μια πτυχιούχος με εξειδικεύσεις και εμπειρία δεν μπορεί να αμείβεται τον βασικό μισθό) και κυρίως δεν ξεχνάμε ότι όσο πιο ευχαριστημένος είναι ο επαγγελματίας στον οποίο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, τόσο με μεγαλύτερο κέφι και υπευθυνότητα θα κάνει το καθήκον του.

Η babysitter ή παιδαγωγός των παιδιών μας είναι πολύτιμη για εμάς. Είναι ο άνθρωπος που θέλουμε να έρχεται στην εργασία του (δηλαδή στο σπίτι μας, στα παιδιά μας) με χαμόγελο και να φεύγει εξίσου γεμάτη και χαρούμενη. Ας κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να της το κάνουμε πιο εύκολο. Το μόνο που θα κερδίσουμε είναι να το ανταποδώσει με αγάπη και φροντίδα στα παιδιά μας. 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

babysitter

Babysitter: όταν δεν κάνουν μόνο φύλαξη!

Όταν αναζητάμε babysitter για το παιδί μας, στο μυαλό μας έχουμε συχνά την τέλεια εικόνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *