Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Η δύναμη της αγκαλιάς στην ανατροφή των παιδιών.

η δύναμη της αγκαλιάς

από τη Μαριτίνα Συμβουλίδη

Η αγκαλιά είναι μια έκφραση στοργής και αγάπης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας θα περίμενε κανείς να προσφέρουμε άφθονες αγκαλιές και στα παιδιά μας. Αυτή η πράξη εμποδίζεται όμως κάποιες φορές καθώς στα αυτιά όλων των γονιών ηχεί η φράση «μην το παίρνεις αγκαλιά θα κακομάθει!».

Υπάρχει πραγματικά μια μεγάλη αγωνία μην τυχόν τα παιδιά κακομάθουν, μην τυχόν δεν είναι προετοιμασμένα για τις απογοητεύσεις που θα συναντήσουν στη ζωή τους, ακόμη και να μην κατατροπώσουν τους γονείς τους με τα υπερβολικά θέλω τους. Ας απλοποιήσουμε την σκέψη μας ώστε να προσεγγίσουμε λίγο τον ψυχισμό των παιδιών, αυτόν τον ψυχισμό που ο καθένας από μας κουβαλάει μέσα του και ας έρθουμε σε επαφή με την δύναμη της αγκαλιάς, ας θυμηθούμε τα όμορφα συναισθήματα που έρχονται στη μνήμη μας μέσα από μια τρυφερή αγκαλιά με τους γονείς μας και ας πάμε τώρα πάλι πίσω στα παιδιά.

Η αγκαλιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης μας, μέσα από την αγκαλιά και την σωματική επαφή το νεογέννητο μωρό νιώθει ασφάλεια και βαθύ δεσμό με την μητέρα και τον πατέρα, αυτή η ασφάλεια θα είναι πηγή δύναμης για μια ζωή, θα την κουβαλάει μέσα του σαν σωματικό αποτύπωμα. Η αγκαλιά αυτή σιγά σιγά και καθώς το μωρό μεγαλώνει θα γίνει η πρώτη του επαφή με τα σωματικά του όρια, δηλαδή το ίδιο του το δέρμα και θα γίνει η βάση για ένας υγιές χτίσιμο προσωπικών ορίων.

Όσο το παιδί μεγαλώνει και από μωρό θα γίνει νήπιο, η αγκαλιά θα το καθησυχάζει από κάθε άγχος αποχωρισμού και αγωνιά που βιώνει καθώς αντιλαμβάνεται ότι είναι μια ξεχωριστή οντότητα από τη μητέρα του και αυτό το τρομάζει. Η δύναμη της αγκαλιάς θα είναι πάντα η ασφάλειά του, θα είναι πράξη ενσυναίσθησης, κατανόησης και αποδοχής. Έτσι το παιδί θα μεγαλώνει και θα ξέρει ότι η αγκαλιά των γονιών του είναι εδώ για αυτό!

Αυτό το παιδί με την σειρά του θα έχει απόθεμα αγάπης ώστε να δώσει πολλές αγκαλιές στη ζωή του, γερές βάσεις να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακριά από τους γονείς του με ευγνωμοσύνη για αυτά που του πρόσφεραν και να είναι τελικά ένας χορτασμένος συναισθηματικά ενήλικας!

Η αγκαλιά είναι τόσο σημαντική για τον ψυχισμό μας όσο ο αέρας που αναπνέουμε για την ίδια μας την ύπαρξη, ας την δώσουμε απλόχερα στα παιδιά όταν την ζητάνε!

 

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι ψυχολόγος. Δείτε το προφίλ της και επικοινωνήσετε μαζί της στέλνοντας αίτημα για εργασία εδώ

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

Η επιστολή της 7χρονης Χλόης στη Google και τί μάθαμε απ’ αυτή!

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν αίτηση για να εργαστούν στη google και 5.000 από αυτούς προσλαμβάνονται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *